19 Ekim 2013 06:00

Kölece çalıştırmak serbest, filmini çekmek yasak

Son haftalarda, 2022’de Katar’da düzenlenecek Dünya Kupası için süren inşaatların, kölece çalıştırılan işçilerin emeği üzerinden yükseldiğine dair haberler dünya gündeminin üst sıralarına oturdu. Uluslararası medyanın gözünü Katar’a çeviren bu gelişmeler, Alman film yapımcısı Peter Giesel’i de Katar’a yönlendirdi. Kameramanıyla birlikte ülkeye gelen ve işçilerle görüşen Giesel ekibi, 3 Ekim’de gözaltına alındı.

Kölece çalıştırmak serbest, filmini çekmek yasak
Paylaş

Son haftalarda, 2022’de Katar’da düzenlenecek Dünya Kupası için süren inşaatların, kölece çalıştırılan işçilerin emeği üzerinden yükseldiğine dair haberler dünya gündeminin üst sıralarına oturdu.

Uluslararası medyanın gözünü Katar’a çeviren bu gelişmeler, Alman film yapımcısı Peter Giesel’i de Katar’a yönlendirdi. Kameramanıyla birlikte ülkeye gelen ve işçilerle görüşen Giesel ekibi, 3 Ekim’de gözaltına alındı.

Anlaşılan Katar’da kölece sömürü serbest ancak bunları halka duyurmak yasaktı. 21 saat boyunca gözaltına kalan, bu süre içerisinde telefon haklarını kullanmalarına izin verilmeyen Giesel ve ekibinin kamera ekipmanına da el konuldu. Giesel ve ekibi daha sonra başkent Doha’nın banliyösündeki devlet hapishanesine götürülmüş.
Peter Giesel, Katar’ın başkenti Doha’da başından geçenleri ve işçilerle konuştuklarını Rusya merkezli yayın yapan RT.com’a anlattı.

İŞÇİLERİN PASAPORTUNA EL KONULUYOR

Gözaltına alınmadan önce göçmen işçilerle konuşan Giesel kimi çarpıcı örnekleri aktarıyor. Örneğin 12 yıldır çalışan ancak uzun süredir maaşını alamamasına rağmen, pasaportu patron tarafından elinden alındığı için herhangi bir yasal süreci de başlatamayan; üstüne üstlük yeterli parayı denkleştiremediğinden ülkesine de dönemeyen bir işçinin(Hayır, tutuklu değil!) hikayesi.

Giesel’in belirttiğine göre göçmen işçileri ülkeye adım atar atmaz hapis alan uygulamaların başında “Kafala sistemi” geliyor. Bu sisteme göre her göçmen işçinin kendisine özel bir “sponsor” bulması gerekiyor. Bu kişi elbette patron. Patronun işçinin tüm ihtiyaçlarını karşılaması bekleniyor ancak adı üstünde patron; kendi çıkarını kollayarak, işçinin pasaportuna bile el konuluyor.

İŞÇİLER KAPANA KISILMIŞ DURUMDA

“Bu, on binlerce işçiyi sefil bir duruma sürüklüyor. Çoğu burada kapana kısılmış şekilde kalıyor” diyen Giesel, işçilerin kendi ülkelerinin elçiliklerinden de gerekli yardımı göremediğini vurguluyor. Katar’da bulunduğu süre içinde Nepal Elçiliği’ne gizlice girme şansı bulduğunu söyleyen Giesel, burada kaosu andıran bir bürokrasinin hakim olduğundan söz ediyor.

PEKİ İŞÇİLER NEDEN KATAR’A GELİYOR?

Peki 1.4 milyon göçmen işçinin bulunduğu, göçmen işçilerin ülkenin toplam işgücünün yüzde 90’ından fazlasını oluşturduğu ve 2022 Dünya Kupası’na kadar 500 bini aşkın göçmen işçinin daha ülkeye gelmesinin beklendiği düşünülürse; neden işçiler halen Katar’a geliyor?

Giesel’e göre yanıt basit: Çünkü burada kendi ülkelerindekinden(Nepal, Bangladeş) daha fazla para kazanıyorlar(ortalama 350 dolar).

Bir başka deyişle, dün gazetelerde yayımlanan Özgür Yürü Vakfı’nın tüm dünyada 30 milyon olarak açıkladığı “köle” sayısı iyimser bir rakam olabilir.


DÜNYA KUPASI’NIN  YERİ DEĞİŞİR Mİ?

Tüm dünyanın gündemine giren bu korkunç koşullara rağmen Giesel’in başlıktaki soruya yanıtı olumsuz. “Çok fazla para işin içinde. Sponsorluk anlaşmaları çoktan yapıldı, büyük paralar aktarıldı. Doha’da yeni alışveriş merkezleri ve stadyumlar için milyarlarca dolar harcandı bile” diyen Giesel, FIFA Başkanı Sepp Blatter’in de konuya ilişkin Katar emiri ile görüştüğünü ancak “Bunu değiştirecek olan biz değiliz” dediğini hatırlatıyor. (SPOR SERVİSİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

ABD ve İngiltere istedi İsveç dinledi

SONRAKİ HABER

130 bin köle var sosyal politika yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa