Bir yanı öğrenci bir yanı müşteri
Kart sadece yeni gelen öğrencilere verilse burs ve krediler için verildiğini düşünürdüm. Ancak ara sınıflara da bu kartlardan verilmesi öğrencilere müşteri gözüyle bakıldığının bir göstergesidir.
Mesut Baylav / Aydın Yiğit
Öğrenciler bu yıl Çukurova Üniversitesi’nde birçok sorunla eğitim-öğretim yılına başladı. Zaten öğrenciler için yeterince sorun varken bu sorunlara bir yenisi daha eklendi; Kampüskart! Bir yanı öğrenci kimlik kartı diğer yanı Ziraat Bankası bankamatik kartı olan Kampüs Kart uygulaması öğrencilerin başını ağrıtmaya devam ediyor.
Öğrencilerin haberi olmadan kimlik bilgilerini bankaya verip, öğrencileri bu kartı almak zorunda bırakan rektörlük, öğrencileri kendi eliyle bankanın müşterisi yapıyor. Biz de Kampüskart meselesine dair Çukurova Üniversitesi öğrencileriyle sohbet ettik.
İlk olarak konuştuğumuz Murat Sarı bu kart sistemin öğrencilere herhangi bir katkısının olmadığını belirtti. Murat “Bu proje tamamen kurumsal çıkarlar üzerine yapılmıştır. Mevcut kartlar zaten görevini yerine getiriyordu. Kart sadece yeni gelen öğrencilere verilse burs ve krediler için verildiğini düşünürdüm. Ancak ara sınıflara da bu kartlardan verilmesi öğrencilere müşteri gözüyle bakıldığının bir göstergesidir.” diyerek sözlerini noktaladı.
MÜŞTERİ OLMAK ZORUNLU
Bu olayın kesinlikle rant meselesi olduğunu düşünen Hasan Kılıç ise “Çoğu öğrenci Ziraat Bankası kartını kullanıyor. Ama kullanmayan da var. Böylece bu yeni sistemde bütün öğrencilerin Ziraat Bankası’nda hesabının olduğu bir hale geldik. Herkes Ziraat Bankası’nın müşterisi olmak zorunda. Öğrencinin bilgisi olmadan kimlik bilgilerini kullanarak hesap açan istediği zaman hesabı da kullanabilir.” dedi.
Öğrencinin her daim yoksul olduğundan dem vuran Ahmet Ata “Bu durum artı veya eksi yönden beni etkilemedi. Zaten param olmadığı için hesap boş duracak.”dedi. Ata ayrıca yemekhane fiyatlarının birçok devlet üniversitesine göre daha pahalı olduğunu belirtti.
İşletme Bölümü Öğrencisi Esra ise kampüs karttan memnun olduğunu dile getirerek “Ben zaten kart kullanıcısıyım. Hem bankamatik hem öğrenci kartı hem de yemekhanede kolaylık olacak.” dedi. Üniversitenin bir çok sorununa da değinen Esra, kendisinin de üniversitede part-time çalıştığını ancak part-time çalışanların maaşlarının geç yatırıldığını sözlerine ekledi. Bu sorunu rektörlüğe bildirdiklerinde parayı geç yatıranın banka olduğu cevabını aldıklarını söyledi. Ayrıca üniversiteye polislerin gelecek olmasından rahatsız olduğunu belirten Esra “Üniversite bünyesinde polisin olması öğrencilerin özgür hareket edebilmesini engelleyecektir.” dedi. Öğrencilerin ardından akademisyenlerle de konuştuk. Akademisyenler öğrencilerin bir banka müşterisi olarak görülmesine tepkili olduklarını dile getirdiler.
Bilgilendirme olarak, okulun sadece birkaç noktasına asılan “kampüs kart’ın avantajları” afişinin asılması dışında başka bir şey yapılmayan Çukurova Üniversitesi’nde kart stantlarının başında duran banka görevlilerinin bile öğrencilerin kartın tam olarak ne işe yarayacağına dair sorularına düzgün bir cevap verememeleri dikkatimizden kaçmayan nokta oldu.
EGE’DE ÖĞRENCİLER KAZANDI
Ege Üniversitesi Rektörlüğünün öğrencilerin izni olmaksızın bilgilerini bankayla paylaşması ve öğrenci kimlik kartlarının bankamatik kartı olmasına karşı öğrenciler dava açmıştı. Ege Üniversitesi’nde 2009-2010 eğitim öğretim döneminde kimlik kartlarının Vakıfbank bankamatik kartlarıyla birleştirilmesine itiraz eden öğrenciler açtıkları davayı kazandı.
'Çukurova Üniversitesi - Adana'