Bu sistem devamsızlıktan kalır
Bu sistemle okullaşma oranının arttığını her fırsatta dile getiren hükümetin, hangi ülkenin oranlarına baktıkları düşündürücü. Bizler mi sürekli bardağın boş tarafını görüyoruz yoksa onlar mı dolu tarafından gözlerini ayıramıyorlar.
Hasan Hüseyin Akkaya
Ortaöğretim kurumlarındaki 4+4+4 eğitim sistemine dair yapılan yeni düzenlemeler yine bizi şaşırtmadı. Sıkıntısı çok az olan öğrencilere biraz daha yüklendiler dayanma eşiklerini görmek için. Devamsızlıkta, not sisteminde, disiplin yönetmeliğinde ve sınav siteminde yapılan yeni düzenlemeler birçok öğrenciyi zor durumda bırakmakta. Bunun yanısıra 4+4+4 ile birlikte gelen seçmeli dersler adeta zorunlu ders durumuna sokuldu. Daha birçok sorunu beraberinde getiren bu sistemi liseli arkdaşlarımızla bir araya gelerek tartıştık.
DERSLER ÖĞRENCİYE YÖNELİK DEĞİL
Hayrettin Duran Anadolu Lisesi (HDL) 10. sınıf öğrencisi olan Gizem'e bu sistemle ilgili düşüncelerini sorduğumuzda; "4+4+4 sistemi tamamen öğrencilere zorluk çıkarılmaya yönelik bir sistem." diye yanıtlıyor. Yine aynı lisede 9. sınıf öğrencisi olan Zeki Furkan, 4+4+4 sısteminin iyi yanının, seçmeli dersler arasından kolay dersler alıp krediyi yükseltebilmek olduğunu söylüyor. Arkasından ekliyor; "Öğrenciye yönelik olmayan dersler var bu sistemde. Arttırılan din dersleri iyi yanlarındansa kötü yanlarının daha çok olduğunu ve öğrenciye yönelik bir sistem olmadığını gösteriyor." Bir araya geldiğimiz arkadaşlarımızdan biri haftada 5 saat din dersi aldıklarını ve bu dersleri seçmediğini, kimsenin de kendisine sormadığını dile getiriyor.
Eğitimde muhafazakkarlığın ve gericiliğin arttığını aktaran arkadaşlarımızın en can alıcı taleplerinden biri bilimsel bir eğitim oldu.
DOLU TARAFTAN GÖZLERİNİ AYIR
Seyit Şanlı Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi 10. sınıf öğrencisi olan Eren; disiplin cezalarının çok ağırlaştığını, devamsızlıktaki yeni düzenlemeyle 2 gün ard arda mazeretsiz okula gelmeyince uzaklaştırma alındığını ve bu durumun tekrarında okuldan atmaların olacağını belirtiyor. HDL'den Gizem ise; "Sistemde devamsızlık 10 güne indirildi. Batıda yaşayan bizler için belki problem olmayabilir fakat doğuda yaşayan öğrenciler zaten tarlada çalıştırılıp okula zar zor yollanıyor. Bu sistemle devamsızlıkla sınıfta kalacaklar ve eğitim hayatları yok olacak." diyerek devamsızlıktaki yeni düzenlemenin farklı bir noktasına değiniyor.
SADECE 5 PUAN DEĞİL
Eren'in bahsettiği diğer can alıcı sorunsa not sistemindeki değişiklik... "Devamsızlık sıkıntı, bir de sınıf geçme notunu 50'ye yükselttiler. 45 zor alırken şimdi 50 alman gerekiyor ve 1 dönem karnene 1 geldiğinde 2. dönem 70'ten az almaman gerekiyor. Şöyle bir sıkıntı da var. Eğer 1. dönem notun iyi 2. dönem notun kötü olursa o dersten kalıyorsun, eskiden öyle değildi." diyor. Not sistemindeki bu değişikliğin okul açıldığından beri 6 arkadaşının okulu bırakıp babasının yanında çalışmaya başlamasına sebep olduğunu belirtiyor.
BARDAK DOLU DA BİZ Mİ GÖRMÜYORUZ?
Bu sistemle okullaşma oranının arttığını her fırsatta dile getiren hükümetin, hangi ülkenin oranlarına baktıkları düşündürücü gerçekler karşısında. Bizler mi sürekli bardağın boş tarafını görüyoruz yoksa onlar mı dolu tarafından gözlerini ayıramıyorlar...
Parasız, özgür, laik, ana dilde bir eğitim istediklerini dile getiren Gizem, bunun için birleşmeleri gerektiği tespitini yapıyor. Birleştikleri ve ailelerinin desteğini arkalarına aldıkları takdirde devletin bu sistemi kaldırmak zorunda kalacağını ifade ediyor. Gizem son olarak; "Eğer yapacağımız toplantılarda daha çok arkadaş elde edersek her sorunu çözebiliriz. Bu sorun sadece benim değil hepimizin sorunudur." dedi.
Tartışmanın sonunda Gizem'in söyledikleri temelinde bir ortak platformda hareket ederek çalışacakları konusunda anlaşan arkadaşlarımız, ilk adım olarak bir lise şenliği düzenleme kararı alarak toplantıdan ayrıldılar.
'İzmir'