26 Ekim 2013 06:00

Surp Kevork Manastırı yok oluyor

Elazığ’ın eski adlarından biri de Harput. Binlerce yıl birçok medeniyete v sahipliği yapan Elazığ sınırları içinde birçok tarihi yapı geçmişle bugünü birbirine bağlar. Surp Kevork Manastırı da bu yapılardan biri. Elazığ merkeze bağlı Şahinkaya Köyünde bulunan ve Ermeniler için önemli olan manastır, yok olma tehlikesiyle yüz yüze.

Surp Kevork Manastırı yok oluyor
Paylaş

Orhan Kurul / Kerem Sayın

Elazığ’ın eski adlarından biri de Harput. Binlerce yıl birçok medeniyete v sahipliği yapan Elazığ sınırları içinde birçok tarihi yapı geçmişle bugünü birbirine bağlar.
Surp Kevork Manastırı da bu yapılardan biri. Elazığ merkeze bağlı Şahinkaya Köyünde bulunan ve Ermeniler için önemli olan manastır, yok olma tehlikesiyle yüz yüze. Manastırın yok olmaması için köylüler ve duyarlı kurumlar, yetkililere başvurmuş. Her defasında manastırın korunması gerektiği cevabını almışlar ancak bu cevabı veren yetkililer hiçbir adım atmamışlar.

‘GÜNDEN GÜNE ERİYOR’

Şahinköy Muhtarı Fevzi Güvenç, manastırın bulunduğu arazinin sahibi olan ailelinin, manastırı iyi kullanmadığını dile getirdi. 1964 yılından beri köyde yaşadığını, manastırın durumunun her geçen gün kötüye gittiğini anlatan Güvenç, arazinin sahibi olan ailenin manastırın kötü gidişinden sorumlu olduğunu söyledi.

“Bu manastır günden güne eriyor diye benim içim gidiyor” diyen Güvenç, manastırın restore edilmesi için 2010 yılında Elazğ Kültür Müdürlüğü’ne başvuruda bulunduğu bilgisini verdi.
Kendisene gelen cevapta manastırın restore edilmesi gerektiğinin belirtildiğini anlatan Güvenç, 3 yıldır kimseden ses çıkmadığını söyledi.

‘RESTORE EDİLİRSE DESTEK OLURUZ’

18 yıl önce Dersim’den Şahinkaya’ya gelen Şahinkaya Cem ve Kültür Evi başkanı Turabi Engin de manastırın kurtarılması getektiğini söylüyor. 18 yıl önce ilk kez gördüğü manastırla şimdiki arasında çok fark olduğunu anlatan Engin, “Manastırın içi daha düzgündü, henüz hiçbir kazı yapılmamıştı ama şimdi manastırın içi ciddi şekilde tahrip edilmiş” diye konuştu. “Burayı korumak bizim görevimizdir” diyen Engin, restorasyon çalışmalarının başlaması halinde her türlü maddi ve manevi desteği verceklerini vurguladı.

KÜLTÜR PARKI ÖNERİSİ

 “Harabe haline gelmiş bu yapı en az bin yıllık bir tarihe sahiptir” diyen Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Vakfı (ÇEKÜL) Elazığ Temsilcisi Mustafa Balaban, manastırın yok olmasını engelleyememenin üzüntüsünü yaşadıklarını ifade etti. Köy muhtarı, Cemevi derneğiyle birlikte hareket edeceklerini söyleyen Balaban, manastırın özellikle define arayanlar tarafınadan tahrip edildiğini belirtti. Yetkililerden destek beklediğini dile getiren Balaban, manastır çevresindeki asırlık dut ağaçlarının da koruma altına alınmasını istediklerini ifade etti. Manastır ve dut ağaçlarının bulunduğu alanın Kültür Parkı yapılabileceğini anlatan Balaban, korunmadığı için dut ağaçlarının da yok olduğunu belirtti. Kurum olarak yetkililere birçok kez verdiklerini, olumlu cevap aldıklarını anlatan Balaban, buna rağmen kimsenin adım atmadığını ifade etti.

NE ZAMAN KURULDU?

Giriş kapısının yanındaki panoda Surp Kevork’un resminin bulunmasından ötürü kilisenin Surp Kevork’a adandığı anlaşılmaktadır. Ayrıca buradaki bulunan bir yazıdan da manastırın l064’de yapıldığı öğrenilmektedir.  (Elazığ/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mall Off şantiyesi insan hayatını tehlikeye atıyor

SONRAKİ HABER

Müziğin önündeki en büyük engel: Anadilde eğitim yasağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa