BM’den Katar’a ‘işçi haklarına saygı göster’ uyarısı
Birleşmiş Milletler, Katar’ın ‘kafala’ sistemini lağvederek işçilerin sendikalaşmasına izin vermesi gerektiği uyarısında bulundu.
Birleşmiş Milletler, Katar’ın ‘kafala’ sistemini lağvederek işçilerin sendikalaşmasına izin vermesi gerektiği uyarısında bulundu. Özellikle 2022 Dünya Kupası inşaatlarında çalıştırılan göçmen işçilerin kölelik koşullarına maruz bırakılması dünya gündemine taşınmış, birçok çevreden Katar’a tepkiler yükselmişti. Pazar günü konu hakkındaki raporunu açıklayan Birleşmiş Milletler’in İnsan Hakları ve Göçmenler Özel Raportörü Francois Crepeau, Katar için 15 maddelik bir tavsiye listesi hazırladı.
Crepeau’nun Katar’da 8 gün boyunca göçmen işçilerin çalışma koşullarını incelediği ifade edildi. Crepeau, pek çok işverenin, işçilerin pasaportlarını yasadışı olarak alıkoyduğunu ifade etti ve “Bu önlenmeli” dedi. Crepeau, ayrıca asgari ücrette yeni bir düzenleme yapılmasını, daha güçlü bir çalışma denetimi sistemi getirilmesini, kafala sisteminin lağvedilmesini tavsiye etti. Kafala sistemine göre işçiler tek bir patrona tabi oluyor ve o izin vermeden ne iş değiştirebiliyor ne de -pasaportu patronda olduğu için -ülkeyi terk edebiliyor. Crepeau, patronun izni olmadan işten ayrılan işçilerin gözaltına alınması uygulamasını da eleştirdi. Tavsiye listesinde işçilerin kaldığı işçi kamplarına da vurgu yapıldı ve barınma koşullarının iyileştirilmesi gerektiği ifade edildi. Crepeau, bu kamplardaki koşulların sefalet seviyesinde olduğunu dile getirdi.
Katar’da toplam işgücünün yüzde 88’i göçmen işçilerden oluşuyor. İşçilerin çoğunluğu Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Nepal gibi güney ve güneydoğu Asya ülkelerinden getiriliyor.
Crepeau’dan önce Katar’ı ziyaret eden İnşaat ve Ağaç İşçileri Uluslararası Federasyonu, ülkedeki çalışma koşullarını “rahatsız edici” olarak nitelemişti. (DIŞ HABERLER)