03 Haziran 2011 16:50

3 Haziran '63...

Hasan Hüseyin Korkmazgil 1977’de, 3 Haziran 1963’de ölümsüzlüğe uğurlanan Nazım Hikmet için, ‘Haziran’da ölmek zor’ demişti.Ardında milyonlarca seveni bırakmak daha da zor. Dün “can garip, can suskun, can paramparça...” diyen usta şair Ahmed Arif’in 20. yıldönümüydü.

3 Haziran '63...
Paylaş

Ardında milyonlarca seveni bırakmak daha da zor. Dün “can garip, can suskun, can paramparça...” diyen usta şair Ahmed Arif’in 20. yıldönümüydü. Bir çok yerde, özellikle doğduğu kent olan Diyarbakır’da dostları, sevenleri usta şairi anmak için bir araya geldi.

Bu yıl Nazım Hikmet’in ölümsüzlüğünün 48. yıldönümü. Dostu Şükran Kurdakul ustayı, “Nâzım Hikmet şiiri, devinimin, doğanın, sevginin, güncel ve tarihsel olayların, değiştirme gücünün, sınıf bilincinin, insanların, acının, direnmenin, özlemlerin birbiriyle kaynaştığı koskoca bir evren demektir. Daha ilk sokuluşta her bir dizesinden tüten insanca duyarlık, aykırı toplum güçleri karşısında içimizde tutunmaya çalışan kavga adamıyla sarmaş dolaş olur’ dizeleriyle anlatıyor.

1951’de yılında bakanlar kurulu kararıyla Türk vatandaşlığından çıkarılan dünyaca ünlü şair Nazım Hikmet, 58 yıl aradan sonra yine Bakanlar Kurulunun 5 Ocak 2009 tarihli kararıyla resmen Türk vatandaşı oldu. Nazım Hikmet’in Moskova’daki mezarının Türkiye’ye getirilmesi konusunda ise hiçbir girişim yok. Ancak, AKP Hükümeti her fırsatta Nazım Hikmet üzerinden siyasal rant sağlamaya çalışıyor. Bülent Arınç, Novodeviçe Mezarlığı`nda bulunan Nazım Hikmet`in mezarını ziyaret ederek vesayet şiirini okumuştu. Başbakan Erdoğan ise ihtiyaç duyduğu her yerde Nazım’ın şiirlerini okuyor. Bugün dostları tarafından Nazım’ın sanat yaşamına dair yazılar, şiirler yazılacak, söyleşiler düzenlenecek. Yapılacak Nazım anmalarının ortak çağrısı her yıl olduğu gibi şairin vasiyetinin yerine getirilmesi olacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)


NAZIM HİKMET BİYOGRAFİSİ

Nicelerin mavi gözlü devi olan Komünist şair Nazım Hikmet, 15 Ocak 1902’de Selanik’te doğdu. Heybeliada Bahriye Mektebi’ni bitirdi. Hamidiye Kruvazörü’nde güverte subayı iken, sağlık nedeniyle askerlikten ayrıldı. Bu arada ilk şiirlerini yayımladı. 1921 başlarında Kurtuluş Savaşı’na katılmak için Anadolu’ya geçti. Bolu’da öğretmen olarak görevlendirildi. Daha sonra Batum üzerinden Moskova’ya giderek Doğu Emekçileri Komünist Üniversitesi’ne (KUTV) yazıldı. Burada siyasal bilimler ve iktisat okudu. 1924’te yurda döndü. Aydınlık Gazetesinde yayınlanan yazı ve şiirleri yüzünden on beş yıl hapsi istenince yeniden Sovyetler Birliği’ne gitti. 1928 Af Kanunu’ndan yararlanıp tekrar yurda döndü. Resimli Ay dergisinde çalışmaya başladı. 1932’de yeniden dört yıl hapse mahkûm olduysa da, bu kez Onuncu Yıl Affı’ndan yararlandı. Gazetecilik yaptı, film stüdyolarında çalıştı. 1938’de orduyu ve donanmayı isyana teşvik ettiği iddiasıyla 28 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Çankırı ve Bursa cezaevlerinde yattı. 1950’de özgürlüğüne kavuştuysa da sürekli olarak izlenmekten kurtulamadı. Kitaplarını yayınlatma, oyunlarını oynatma olanağı bulamadı. Askere alınması kararlaştırılınca Romanya üzerinden tekrar Moskova’ya gitti. 1951’de T.C. yurttaşlığından çıkarıldı. 3 Haziran 1963’te kalp krizi sonucu yaşama veda etti. Moskova’da Novodeviçye Mezarlığı’nda toprağa verildi.


NAZIM HiKMET’İ ANMA ETKİNLİKLERİ

Nazım Hikmet Kültür Merkezi, bugün saat 20.30’da Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde ‘Nâzım Gecesi’ etkinliği düzenliyor. Sunumunu Cuma Polat’ın yaptığı gecede ‘çocuklar öldürülmesin’  adlı kısa film gösterimi yapılacak. Nazan Diper ve Zafer Diper Nazım’dan şiirler seslendirecekler.

Bizim Tiyatro oyuncuları ‘Moskova’da Nâzım’la Günler ve Geceler’  adlı bir şiir-drama gösterisi yapacaklar. Bir çok gösterinin ve konuşmanın yapılacağı etkinlikte, Leman Yılmaz-Vecihi Ofluoğlu’nun yönetmenliğini yaptığı ‘Jokond ile Sİ-YA-U’  adlı film gösterimi olacak.

ÖNCEKİ HABER

AKP'nin 'derin' adayları

SONRAKİ HABER

Balyoz soruşturmasında 4 tutuklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa