Binlerce kişi Fis köyündeki şölende buluştu
PKK'nin 35. kuruluş yıl dönümü için binlerce kişi, PKK'nin ilk kongresini gerçekleştirdiği Fis köyünde bir araya geldi. Sabah saatlerinde itibaren köye birçok merkezden binlerce kişi gelirken, PKK'nin kongresini gerçekleştirdiği ev ziyaretçi akınına uğradı. Buradaki ziyaretin ardından program ilk olarak "Şehit Amed Şehitliği"ne düzenlenen ziyaret ile gerçekleşti. 14 Temmuz'da açılışı yapılan "Şehit Amed Şehitliği"nde duygulu anlar yaşandı. Ziyarettin ardından PKK, KCK ve HPG bayrakları ile donatılan araçlar konvoy halinde Fis köyüne doğru hareket etti.
Araçlarda bulunan onlarca genç, üzerinde PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın fotoğrafının bulunduğu "Ji serok ra azadî" yazılı tişörtler giydi. Konvoyun kutlamanın gerçekleşeceği alana ulaşmasının ardından alanda "PKK halktır halk burada" sloganları uzun süre atıldı. Kutlamaya BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, BDP il ve ilçe yöneticileri ve belediye başkanları da katıldı.
Kutlamanın yapıldığı alan üzerinden geçen Diyarbakır-Bingöl yolu kitlenin yoğunluğu nedeniyle zaman zaman trafiğe kapandı. Şehit Kendal Halk İnisiyatfi imzası taşıyan ve gençler tarafından sahnede "Rojava devrimini selamlıyoruz", "PKK'siz barış, Önder Apo'suz yaşam olmaz" yazılı pankartlar asıldı. Gençlerin ağırlıkta olduğu kutlamalarda kadınlar da rengarenk giysileriyle ön taraflardaki yerini aldı.
Fis köyünde etkinlik saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşu sırasında seslendirilen Kürt ulusal marşı "Ey Reqîp" alanda bulunan binler hep bir ağızdan eşlik etti. Ardından PKK'li Ali Temel tarafından bestelenen "Waye PKK rabu" parçası çalındı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan BDP Lice İlçe Başkanı Harun Erkuş, "Kutsal topraklar üzerinde diriliş bayramı kutlu olsun" diyerek, PKK Lideri Abdullah Öcalan ve yoldaşlarının bu topraklar üzerine "diriliş tohumunu" attığını ifade etti. Erkuş'un bu sözleri üzerine alanın dört bir yanından onlarca havai fişek atıldı. Kürt halkının PKK ile birlikte kimliği ve kültürüyle tanıştığını dile getiren Erkuş, Kürt halkının 35 yıllık mücadeleyle birlikte varlığına kavuştuğunu söyledi. 35 yıl önce Fis ovasında verilen sözlerin Kürt halkını özgürlüğe taşıyacağını söyleyen Erkuş, "Bir kez daha tüm Kürt halkının diriliş bayramını kutuluyorum" diye kaydetti.
Ardından sahneden "HPG", "Bakur", "Bajur", "Rojava", "Öcalan" anonsları yapılırken, alandaki binlerce yurttaşta, "slav" diyerek selamladı. Daha sonra konuşan BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Mehmet Emin Yılmaz ise, Kürt halkının verdiği mücadelenin Ortadoğu'nun da özgürleşme mücadelesi olduğunu vurgulayarak, "27 Kasım 1978'de bu topraklar üzerinde yeni bir yaşam inşa edildi. Burada yayılan ateş Kürt halkının yolunu aydınlattı. Bizleri bu noktaya getiren Önder Apo'dur. Bizler onun özgürlüğünü sağladığımız zaman sorumluluğumuzu yerine getirmiş olacağız. Lice'de başladık Lice ve Amed'te zafere ulaşacağız. Herkes bunu böyle bilsin" diye konuştu.
BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ise, PKK'nin kuruluşunun ilan edildiği evin ilerde müze olmasını temenni ettiklerini söyledi. Aydoğan, Kürt halkının "diriliş bayramı"nı kutladığını belirterek, bu bayramı Kürt halkına yaşatan PKK Lideri Abdullah Öcalan'a da binlerce kez selamladığını ifade etti. Kürtlerin 35 yıl önce Türkiye'de köle olduğunu belirten Aydoğan, 35 yıl sonra ise diline, kimliğine ve kültürüne sahip çıkan bir Kürt gerçekliğinin olduğuna dikkat çekti. "Köle Kürtlük"ten özgür Kürt'e geçişin kolay olmadığını ifade eden Aydoğan, "İşte yanı başımızda bu dağlarda onlarca Kürt genci özgür yaşam için mücadele etti. Onları bir kez daha saygıyla anıyorum. Eğer onlar fedakarca canlarını seve seve bu mücadele için özgür bir yaşam ve özgür bir Kürt için vermeseydiler bugün bu koşullarda olmayacaktık. Ne kazandıysak bu uğurda yaşamlarını yitirenler sayesindedir. Yaşamımız boyunca onları asla ama asla unutmayacağız. Yanımızdaki hemen şu evde 22 kişi Kürtlerin 29'uncu isyanını başlattı. Bu isyanı başlatanlara 'terörist', örgüte de 'terör örgütü' diyorlar. Onlar lügatlere baksınlar. O zaman 'terörist'in ne olduğunu anlarlar. PKK dili, kimliği yok sayılan bir halkın isyanıdır. İmralı'da devlet bu direnme hakkını kullanan bu isyanın önderi Sayın Öcalan'la masaya oturmuştur. Direnme hakkını isyan hakkını kullandığı için masaya oturmuştur" diye konuştu.
Rojava devrimini boğmak isteyenlerin amaçlarına ulaşamayacağını da dile getiren Aydoğan, "Rojava'daki devrim bizim devrimimizdir. Kazanımlarımızda birlikte olacaktır. 36'ncı yıl Kürt halkının özgürlüğüne ve zaferine giden yıl olacaktır" diye konuştu.
Konuşmaların ardında HPG Amed Eyalet Komutanlığı'nın açıklamasını PKK ve KCK bayraklarıyla çıkan bir grup tarafından okundu. Kitle tarafından dakikalarca alkışlanan ve sloganlar ile karşılanan açıklamada, büyük sessizlik ile dinlendi. "Kürt halkının diriliş bayramı"nın kutlandığı açıklamada, Kürt halkının özgürlüğü için daha çok mücadeleyi yükseltmesi çağrısında bulunuldu. Açıklamanın bitmesinin ardından alandan uzun süre sloganlar yükselirken, alandaki coşkuda doruğa ulaştı. Konuşma ve açıklamaların yanı sıra çeşitli mesajların da okunduğu kutlamada daha sonra sanatçılar sahne aldı. Sanatçılar Jiyara, Roni Erez, Demhat Botan, Koma Hemdem ve Koma Çiya'nın seslendirdiği parçalar eşliğinde alanda bulunan yurttaşlar halaylar çekerken, kutlama boyunca sık sık alanın çeşitli yerlerinde havai fişekler atıldı.
PKK'nin ilk kongresini gerçekleştirdiği ev de kutlama boyunca yurttaşlar tarafından ziyaret edilirken, yurttaşlar ev içerisinde hatıra fotoğrafı çektirdi. Kimi yurttaşlar da Zoğurlu ailesi fertleriyle sohbet etti. Kutlama sırasında kimi yurttaşların çevredeki tepelere çıkarak, buralara PKK ve KCK bayrağı dikti. Kutlama sanatçıların seslendirdiği parçalar eşliğinde çekilen halaylarla devam etti. (Diyarbakır/DİHA)
Evrensel'i Takip Et