Kızlı Erkekli Otobüs!
Öğrencilerin otobüste tıkış tıkış geldiği ortada. Taşıma sorununu çözmek istiyorlarsa bu ülkenin yöneticileri, bu şehrin belediye başkanı, valisi daha makul, daha mantıklı çözümler üretmeli. Bu taşıma sorununun çözümü değildi
Dilan ÖZDEMİR
İnönü Üniversitesi
Matematik Öğretmenliği
Malatya
Kızlı-erkekli kamp, kızlı-erkekli eğitim, kızlı-erkekli evlerden sonra İnönü Üniversitesi’nde bu kategoriye bir yenisi daha eklendi. Kızlı-erkekli belediye otobüsü! Cemaat evlerinde kaldığı bilinen öğrenciler, belediye otobüslerinin kız ve erkek otobüsü olarak ayrılması için fakültelerde imza kampanyası başlattı. Daha önceki senelerde ‘zina suç sayılsın’ diyerek kendini gösteren cemaat gençleri, bu defa ‘kızlı-erkekli otobüs olmasın’ dediler. Hak arama ve özgürlük söz konusu olduğunda hiçbir şekilde yanımızda göremediğimiz bu öğrencileri gerici zihniyetin başrolünde görüyoruz.
VAN İÇİN DESTEK OLURLAR MIYDI?
‘Kızlı-erkekli otobüs olmasın’ diye imza toplandığını söylediğimiz birçok arkadaşımız durumu şaşkınlıkla karşıladı. Sınıf Öğretmenliği bölümü 3. sınıfta okuyan bir öğrenci; “Van’daki depremzedeler için imza toplayalım desek hiçbirinden imza alamayız.” diyor. Üniversiteye gelmiş öğrencilerin bunlara takılmak yerine toplumsal duyarlılığı arttırması gerektiğini belirtiyor.
Tıp Fakültesi’nden bir öğrenci, ayrı otobüs için imza toplayanların üniversiteye, bilime özgürlük dediğimizde bize destek olmadıklarını vurguluyor. “Bu zihniyet üniversiteleri bilimden uzaklaştıran, üniversitelerde bilimi bitiren zihniyettir.” diyerek tepkisini gösteriyor.
Üniversitemizin eğitim fakültesinde görev yapan Doç. Dr. Hasan Demirtaş, durumu son zamanlarda yoğunlaşan, toplumu haremlik-selamlık hale getirmenin üniversiteye bir yansıması olarak değerlendiriyor. Üniversite öğrencilerinin böyle bir talepte bulunmasını büyük bir utanç olarak nitelendiriyor.
ÇÖZÜM BU DEĞİL!
“Öğrencilerin otobüste tıkış tıkış geldiği ortada. Taşıma sorununu çözmek istiyorlarsa bu ülkenin yöneticileri, bu şehrin belediye başkanı, valisi daha makul, daha mantıklı çözümler üretmeli. Bu taşıma sorununun çözümü değildir. Toplumun cinsiyet temelli ayrışmasının aracı olarak yapılıyor.” diyerek çözümün esas olarak nasıl çözüleceğine vurgu yaptı.
Kızlı-erkekli ev meselesine de değinen Demirtaş, 18 yaşını doldurmuş bireylerin nasıl yaşayacağına kimsenin müdahale edemeyeceğini bildirdi. İktidarın bu tür şeyleri adım adım yaptığı tespitinde bulundu. Okullarda da ayrışmaların başladığını, sınıflarda kızların bir tarafta erkeklerin başka tarafta oturduğunu belirtti. Bu ayrışmanın ileride; “Zaten ayrı oturuyorlar, sınıfları ayıralım.” konumuna varacağı uyarısını yaptı. “Daha da ilerlerse kızlar için ayrı üniversite, erkekler için ayrı üniversite isteyebilirler.” diyerek sözlerini tamamladı.
Otobüs seferlerinin sıklaştırılması, erken saatlerde otobüslerin bitmemesi için imza toplandığında korkan bu arkadaşların, kızlı-erkekli mevzusunda gözleri pek kara olmuş. Bu mantık dışı düşünceleri bir kenara bırakmalı, sanata, bilime yönelip üniversite öğrencisi gibi davranılmalıdır.
TAHAMMÜL EDEMEDİLER
Güzel Sanatlar Fakültesi’nden bir öğrenci, imza toplayanların sadece kızlı-erkekli otobüse değil, sanata, kültüre de karşı duran bireyler olduğunu söylüyor. Onların bir merdivenin gökkuşağı renklerine boyanmasına bile tahammül edemediklerini savunuyor. Sözlerini; “Kendilerini sanatla, felsefeyle, bilimle en çok geliştirebileceği çağlarında, gerici zihniyetin kurbanı olmaya devam ediyorlar maalesef diyerek noktalıyor.