Dershane
Devletin özel okullara teşvik vermesini doğru bulmuyorum. Alternatif olarak devlet okullarında parasız ve bilimsel eğitimin teşvik edilmesi gerek
Hilal TOK
Sinan ÇAKIR
Merve İSKİTOĞLU
Kocaeli Üniversitesi
Son dönemlerin en çok tartışılan gündemlerinden biri olan dershanelerin kapatılması meselesi, tarafların ‘ılımlı’ açıklamalarının ardından soğumuşa benzese bile önemini koruyor. Bu tartışmalardan öğrenciler, veliler, öğretmenler nasibini aldığı gibi öğretmen adayları da etkileniyor. Biz de bu tartışmaları Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Eğitim Fakültesi öğrencilerine yani geleceğin öğretmen adaylarına sorarak düşüncelerini aldık
Sınıf Öğretmenliği bölümünde okuyan Özge Özçelik, devletin sağladığı eğitim imkanlarının nitelikli olmadığını düşünüyor. Tartışmanın eğitimin kalitesini arttırmaya yönelik olmadığını belirtiyor. “Devlet okullarının yeterli seviyeye ulaşıp dershane ihtiyacının ortadan kalktığı bir sistem kurulmalıdır.” diyerek sözlerini tamamlıyor.
ÖNCE ALT YAPI KURULMALI
Tarih bölümünde okuyan Samet Mollakadıoğlu, geçmişten günümüze dek devletin halka dair bir politika izlemediğini, bu durumun halkı kötü etkilediğini söyledi. Eğitim sisteminin bizi yarış atına çevirdiğini bundan dolayı dershanelerin kapatılması gerektiğini bildirdi.
Eğitimde reform olacaksa dershaneler kapatılmalı diyor Mete Birkan. Dershanelerin kaliteli eğitim verdiğini bundan dolayı hemen kapatılmaması gerektiğini anlatıyor Mete Birkan. Ancak alt yapı kurulduktan sonra dershanelerin kapatılabileceğini dile getiriyor. Mete’ye göre dershanelerin kaldırılması bir siyasi hamle.
TEŞVİK DEVLET OKULLARINA YAPILMALI
Dershaneler kapatılmadan önce devlet okullarındaki imkanların düzeltilmesi gerek diyen Sınıf Öğretmenliği bölümü öğrencisi Melsa Aytemur, AKP’nin bu kararının demokrasiye aykırı olduğunu söyledi. Dershanelerde bilimsel eğitimin verilmediğinin altını çizen Aytemur’a göre; Gülen Cemaati insanlara, dershaneler olmadan üniversite kazanılmayacağını düşündürtüyor. AKP’nin bu gündemi yaratarak ilerisi için bir proje ürettiğini ifade ediyor.
Aytemur devletin özel okullara teşvik vermesini doğru bulmadığını ve alternatif olarak devlet okullarında
parasız ve bilimsel eğitimin teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyor.
ATANAMAMA SORUNU DAHA BÜYÜYECEK
Dershaneler kapatılacaksa insanlar arasında fırsat eşitliği yaratılmalıdır diyerek sözlerine başlıyor Türkçe Öğretmenliği bölümü öğrencisi Şener Kahraman. “İnsanların gözünde dershaneler büyük kayıp olarak görülüyor. Okullar arasında eşitlik yaratılıp bu sistemde kaliteli bir eğitim olacaksa dershaneler kapatılsın.” ifadelerini kullanıyor. Öğretmenlerin atanma sorununa da değinen öğretmen adayı Kahraman, dershanelerin kapatılmasıyla birlikte bu atanma sorununun daha da artacağını vurguluyor.