Meslek lisesi mi, meslek edindirme kursu mu?
Mevcut sistem öylesine iflas etmiştir ki; artık dershanesiz ve özel öğretmensiz öğrencinin üniversiteye girmesi hayal olmuştur.
Yıldıray ÇOŞKUN
100. YIL EML VE ATL
Elazığ
Meslek lisesi öğrencilerinin aklını karıştıran bir soru var. Meslek lisesini terk edip belediyenin açtığı meslek edindirme kurslarına mı devam etsem?
Meslek liselerinin bilimsel, laik eğitim yuvalarından çok ticarethaneye ve sıradan bir belediyenin açtığı meslek edindirme kursuymuş gibi bir role bürünmüş olması gerçekten acı verici ve herkesçe sorgulanması gereken bir olay.
Meslek liselerinde öğrenci için eğitim, ihtiyaç duyulmayan bir kavram haline getirilmektedir.
Öğrencilerin fizik, kimya, biyoloji gibi derslerden mahrum edilmesi de yapılan uygulamaların bir sonucudur.
Her şeyin sınıf geçme ve nota endekslenmiş olması öğrencileri bireyci ve bencil bir kimliğe bürünmeye itiyor.
Meslek liselerinde yapılan uygulamalar öğrencilerin tek tipleştirilmesini ve kişiliksizleşmesini hedeflemektedir.
Öğretmenlerin derse girerken öğrencilerin ayağa kalkma zorunluluğu, saç ve tırnak kontrolleri, tek tip elbise giyme zorunluluğu, dayak, küfür, hakaret vb. uygulamalar günümüzde hala sürmektedir.
Mevcut sistem öylesine iflas etmiştir ki; artık dershanesiz ve özel öğretmensiz öğrencinin üniversiteye girmesi hayal olmuştur.
Dershane tartışmalarının ortasında kalan gençliğin, dershaneler kapatılmalı mı yoksa kapatılmamalı mı sorusunun dehlizlerinden derhal uzaklaşması; adil, eşit, parasız, bilimsel, laik, sınavsız bir eğitim için birleşmesi gerekmektedir.
ZORUNLU STAJ UYGULAMASI KALDIRILSIN
Yüzüncü Yıl Endüstri
Meslek Lisesinden bir öğrenci
Elazığ
Ben Elazığ Yüzüncü Yıl Endüstri Meslek Lisesi’nde okuyan bir öğrenciyim. Bütün meslek liseli arkadaşlarım gibi sistem mağduruyum. 12. sınıftayım ve staj yapıyorum. Staj yaptığım yerde gereken emeği fazlasıyla yaptığımı düşünüyorum. Ama gelgelelim emeğimin karşılığına! Maalesef emeğimin karşılığını alamıyorum, tıpkı diğer meslek liseliler gibi. Devletin çocuk işçiliğini desteklediğini ve bizim üzerimizden ucuz işgücü sağladığını düşünüyorum. Bizim emeğimiz üzerinden kurulan ekonomiye artık hayır diyorum. Milli Eğitim Bakanlığı’nın biz öğrencilere zorunlu bir biçimde dayattığı staj uygulamasının kaldırılmasını istiyorum.
Zorunlu staj uygulamasının kaldırılması biz meslek liseliler için bir kazanım olarak düşünülebilir. Ancak bu sadece meslek liselilerin bir kazanımı değil, eğitim sisteminin değişmesi için mücadele eden tüm liselilerin kazanımı olacaktır.
Hatta mücadele etmeyen liselilerin de. Sürekli bizim üzerimizden oyunlar oynayan, bizim düşüncelerimizi önemsemeyen, sınav sistemini her yıl değiştiren, hayatımızı 3-5 saatlik sınavlara sığdıranlara karşı bir tokat niteliğinde olacaktır. O zaman parasız, bilimsel, demokratik bir eğitim için haydi mücadeleye.
Yeter artık söz liselilerin