Van Üşüyor!
Çadırlarda yaşayanlara aylar sonra konteynerler getirilmiş. Kışın büyük bir kısmını çadırlarda geçirmişler. Devlet yardımını görememişler, halktan gelen yardımlarla idare etmeye çalışmışlar
Tunceli Üniversitesi
Van’da deprem olalı 2 yıl oldu, belki zamanın hızla geçmesi nedeniyle hatırlamak için hafızamızı zorlamamız da gerekebilir. Van için duyarsız kalan devlet ölümlere, yaralanmalara, facialara sırt çevirdi! Aslında verilen vaatler, söylenen sözler ne kadar duyarlı olduklarını da açıkça gösterdi bizlere! Konteynerdeki, çadırlardaki zorunlu yaşamlarından dolayı donarak ya da yanarak hayatını kaybetmiş insanlardı onlar, hatırlıyor muyuz! İnsanlık hatırlıyordur fakat bunu devlet için söyleyememekteyiz.
Her şeye rağmen yaşam devam etse de çocuklar için durum daha kötü. Hava şartlarından dolayı çocuklar ders bile çalışamıyor, elektriksiz, susuz 4 aydır hayata tutunmaya çalışıyor. Biz de Genç Hayat okurları olarak Van için biraraya geldik ve üniversiteli arkadaşlarımızla konuştuk.
TOKİ KONUTLARINI SATMAK İSTEDİLER
Devran Şahar Van depremini yaşamış. Çadırda bir hafta kadar kalıp akrabalarının yanına taşınmış. Çadırlarda yaşayanlara aylar sonra konteynerler getirilmiş. Kışın büyük bir kısmını çadırlarda geçirmişler. Devlet yardımını görememişler, halktan gelen yardımlarla idare etmeye çalışmışlar. İnsanların geçinmek için iş, barınma için kalıcı konut istediklerini söylüyor. Medyanın Van’da ölen çocukları gündem yapmamasına öfkeli. Önce TOKİ’nin yaptığı apartmanların halka verileceğinin vaat edildiğini ardından ise halka satılmak istendiğini anlatıyor. Şimdi evlerini isteyen Van halkının mücadelesine devam etmesi gerektiğini, kendilerinin de onlar için mücadele edip seslerine ses katması gerektiğini vurguluyor.
Anlaşılıyor ki medya her zamanki gibi sorunlar karşısında 3 maymunu oynuyor. Suriye halkı için gösterilen hassasiyetler Van için gösterilse halk bu durumda olmayacak. Halkın mücadelesi devletle. Devlet kendi halkına TOKİ konutlarından satarak yaşamasını istiyor. İnsanlar giyecek, yiyecek, battaniye istemiyor. Devletten aş değil iş, giyim değil barınacak konut istiyorlar.
HALK BAŞININ ÇARESİNE BAKMAYA ÇALIŞTI
Mahmut Bal da Van Depremi’ni yaşayanlardan biri. Devletin yardımını bekleyen halkın gereken yardımı göremeyince başının çaresine bakmaya çalıştığını belirtiyor. Medyanın Van Depremi’ni geç haber etmesinin, devlet yetkililerinin 24 saatte gelmemesinin, dış devletlerden gelen yardımın kabul edilmemesinin depremin yıkıcılığını arttırdığını ifade ediyor. Van’ın Kürdistan ili olması ve önceki seçimlerde AKP’nin orada mağlup olması nedeniyle, depremin acılarının ranta çevrilmeye çalışılmasından şikayet ediyor.
Devletin Suriyede’den gelen mülteciler için anında konteyner kent kurup kendi vatandaşına aylar sonra konteyner göndermesinin kendilerini düşündürdüğünü
bildiriyor.