02 Ocak 2014 15:51

Unutursak kalbimiz kurusun

Kürtler yıllar boyunca baskı, imha ve inkâr politikalarıyla yok edilmeye çalışılmıştır, ama hiçbir iktidar bunu başaramamıştır

Unutursak kalbimiz kurusun
Paylaş

Sidar EREN
Mersin Üniversitesi


Roboski nin üzerinden 2 yıl geçti. İki yıldır ne failler bulundu ne de acılı ailelerden bir özür dilendi.

2 yıldır katliamın emrini kimin verdiğine dahir hiçbir yetkili kılını bile kıpırdatmadı.

Türkiye’de nasıl bir adalet anlayışı olduğunu Roboski’den ve bakan çocuklarından biliyoruz. Milyar dolarlarla ölçülen tarihinin en büyük yolsuzluk olayı ile karşı karşıyayız. Kendi koltuklarını korumak için neredeyse tüm emniyet yetkililerini görevden alan devlet, mesele Roboskiye gelince aynı duyarlılığı göstermedi. Her seferinde faillerin bulunması için tüm yargı mercilerine başvuran acılı ailelere kapılarını kapattı. Roboski katliamının 2. yıl dönümünde Mersin Üniversitesi öğrencileri ile bir araya geldik ve bu meseleyi konuştuk.

ARTIK ŞAŞIRMA YETİMİZİ KAYBETTİK

İngilizce Öğretmenliği Hazırlık sınıfı öğrencisi Nazlıcan Sönmez, Roboski’de 34 canın hunharca katledilişini unutmadıklarını söyledi. Roboski katliamının insanlığın öldüğünün, vicdanların taşlaştığının kanıtı olduğunu söyleyen Sönmez “Zalimliğin nicelerini gördük. Artık şaşırma yitimizi kaybettik. Derinden bir acı duyuyoruz. 34 defa kınıyoruz susanları, unutanları. Katledip üstünü örtenlerden hesap sorulmalı. Katil devlet hesap vermeli. Acımız dinmeyecek, öfkemiz sönmeyecek ve biz her gün, her fırsatta hesabını soracağız. Devlet eliyle işlenen bu cinayetler faili meçhul kalmayacak. Unutanlara, görmezden gelenlere, bu ölümlere sevinen insanlığını yiritmiş makinelere rağmen biz yitirdiklerimizi unutmayacağız. Avazımız çıktığı kadar, sesimiz hükümetin kulağında çınlayacak. Roboski unutulmayacak” dedi.

KATLİAMLAR DEVLET POLİTİKASIDIR

Kürt halkına yönelik katliamların bu hükümet zamanında başlamadığını, TC’nin kuruluşundan beri Kürt halkına yönelik bir sürü katliam yapıldığını söyleyen İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 4. sınıf öğrencisi Dursun Ali Durur;  yapılan katliamın ne ilk ne de son olduğunu, bu anlamda bu uygulamaların sadece hükümet politikaları değil aynı zamanda bir devlet politikası olduğunu söyledi. Türkiye tarihinin katliamlar tarihi olduğunu belirten Dursun Ali; “Roboski katliamı Kürt halkının yükselen mücadelesine karşı aynı zamanda Suriye Kürdistan’ında yapılan devrime karşıda bir katliamdır. Burada sadece Kürt halkının değil aynı zamanda bu katliam diğer bütün ezilen halklra yapılan bir katliamdır. Çünkü bir bakımada insanlığa karşı yapılmış bir katliamdır. Sadece Kürt halkının baskısı değil aynı zamanda Türkiye işçi sınıfına,  emekçilere, devrimci ve demokratlara yönelik bir katliam mesajıdır. Bu katliamların yaşanmaması için ancak sistemin sorgulanması, sisteme karşı alternatif bir çözüm için mücadele edilmesi lazım. Çünkü hem ulusal hem de sınıfsal anlamıyla bir savaşım varsa bu savaşın sonuçları da var. Egemenler iktidarda olduğu sürece bu tür katliamlar daha büyük katliamların habercisi anlamına geliyor.


TÜRKİYE TARİHİNDE KARA BİR LEKEDİR

ROBOSKİ Katliamının Türkiye tarihine kara bir leke olarak geçtiğini söyleyen İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 1. sınıf öğrencisi Salih Umari; “Kürtler yıllar boyunca baskı, imha ve inkâr politikalarıyla yok edilmeye çalışılmıştır. Ama hiçbir iktidar bunu başaramamıştır. Bu soykırım politikalarından biri olan Roboski Katliamında 34 Kürt katledilmişti. AKP hükümeti bu katliamın üstünü örtmeye çalışıyor. Ezilmişliğe karşı mücadele eden, başta Kürt halkı olmak üzere tüm halkların bu katliama sessiz kalmaması gerekir. Çünkü katliama sessiz kalmak, katliama ortak olmaktır. Bu nedenle sessiz kalmamak ve katliamın hesabını  sormak tüm halkların görevidir.” dedi.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

En büyük yolsuzluk asgari ücret

SONRAKİ HABER

Yurtiçi Kargo\'da işe iadeler devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa