03 Ocak 2014 06:00

Uzayda önemli buluşma

Yeni yılın, uzaycılık tarihi açısından birçok önemli olaya daha tanıklık etmesi bekleniyor. 2004 yılında fırlatılan ve 10 yıllık yolculuğu ardında bırakan, Avrupa Uzay Ajansı’na (ESA) ait Rosetta uzay aracı, 20 Ocak’ta faaliyete geçirilecek.

Uzayda önemli buluşma
Paylaş

Yeni yılın, uzaycılık tarihi açısından birçok önemli olaya daha tanıklık etmesi bekleniyor.

2004 yılında fırlatılan ve 10 yıllık yolculuğu ardında bırakan, Avrupa Uzay Ajansı’na (ESA) ait Rosetta uzay aracı, 20 Ocak’ta faaliyete geçirilecek.

Hedefi, Çuryumov-Gerasimenko/67P kuyruklu yıldızı olan Rosetta, kuyruklu yıldızda yapılacak incelemelerle, kuyruklu yıldızların Güneş Sistemi’nin evrimindeki rolünü belirlemede gereken verileri sağlayacak. Bu buluşmada, Rosetta’nın taşıdığı Philae adlı gözlem sondası kuyruklu yıldızın yüzeyine indirilecek.

MARS’TA İKİ ARAÇ BİRDEN

Eylül ayında Mars gezegenine iki uzay aracı ulaşacak. Mars yörüngesine yerleşecek araçlardan biri Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Maven adlı aracı. Diğeri ise Hindistan tarafından fırlatılmıştı. Mars atmosferinde incelemelerde bulunacak Maven uzay aracı, bir zamanlar Dünya’ya benzer bir atmosferi olduğu sanılan Mars’ın şimdiki durumuna gelmesine geçmişte hangi olayın neden olduğunun anlaşılmasına yardımcı olacak. Hindistan’ın uzay aracı da Kızıl Gezegen’i görüntüleyecek ve çeşitli incelemelerde bulunacak.

DW’in haberine göre, 14, Alman uzaycılığı açısından da önemli bir yıl. Alman Astronot Alexander Gerst, mayıs ayında Uluslararası Uzay İstasyonuna gönderilecek. Gerst’in ilk uzay görevi 6 ay sürecek. Son olarak bundan 6 yıl önce bir Alman, Astronot Thomas Reiter Uluslararası Uzay İstasyonunda görev almıştı. Reiter, günümüzde Avrupa Uzay Ajansı ESA’nın direktörlüğünü yürütüyor.

UZAY TURİZMİ BAŞLAYACAK
2014’te uzay turizmi başlayacak. Bir özel şirket, 100 kilometre yüksekliğe çıkacak bir araç yollayacak. Yolcular, birkaç dakika boyunca yerçekimsizliği yaşayacak.
2014, Mars yılı olacak. Kızıl Gezegen’in, özellikle nisan ayında parlaklığı belirgin şekilde artacak. Venüs, özellikle tropik bölgeler ve güney yarım kürede tüm yıl boyunca gözlenebilecek. Gökyüzünün en parlak yıldızları Venüs ve Jüpiter 18 Ağustos’ta, şafak vakti çıplak gözle görülebilecek aydınlığa ulaşacak. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Tecrübeli Olympiakos hatayı affetmez

SONRAKİ HABER

Yeni Osmanlıcılığın akıncı gücü: İHH

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa