Ölüm saçan kutlama: Havai fişek
Özel kutlamaların vazgeçilmezi havai fişek, yarattığı renkli görünüm kadar masum değil. Çin’deki bir kısım araştırmacı, yaygın havai fişek kullanımından dolayı oluşan atmosfer kirleticilerinin çevreye büyük zararlar verdiğini belirtti.
Her türlü kutlama için yaygın şekilde kullanılan havai fişekler ve maytaplar atmosfere, karbonmonoksit, kükürtdioksit ve azotdioksit gibi çok sayıda kirletici yayıyor. Yeni yıl kutlamalarının vazgeçilmezi havai fişeklerin en çok kullanıldığı ülke ise Çin. Havai fişek patlamalarının zararları hakkında dünya çapında çeşitli araştırma grupları çalışma yapıyor. Ancak Çin’deki bu yaygın kullanımdan dolayı, Wei Gong’un Wuhan Üniversitesindeki araştırma grubunun daha önce görülmemiş biçimde daha düzenli zaman aralıkları içinde ve daha büyük bir coğrafya bölgesinde yürüttüğü araştırma dikkat çekiyor. Ekip dikey atmosferik dağılım üzerine ayrıntılı ilk verileri de sunuyor. Bu tutunmuş parçacıklar, iklime ve solunum sistemine etki edebildiği için kalp ve akciğer işlevleri bakımından önemli bir konuyu oluşturuyor. 2010 yılında, Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) küresel hastalık raporunda belirtildiği gibi Çin’deki ölümlerle ilgili temel risk unsurları arasında havadaki katı parçacıklar dördüncü sırayı alıyor.
HALKIMIZ BU ADETİ TERK ETMELİ
Ekip, havai fişeklerden ortaya çıkan parçacıklı madde bulutlarını inceledi. Gong’un bu veriler üzerine yaptığı analiz, test dönemi boyunca PM2.5 emisyonlarının 39.57 ile 43.51 ton arasında değiştiğini ortaya koydu. Gong, şöyle diyor: “Bu insan aktivitesi dolayısı ile hava kalitesi son derece etkileniyor ve etkileri düşündüğümüzden çok daha büyük. Halkımızı bu kültür adetinden dolayı uyarmamız şart” Gong ayrıca, araştırmasını daha büyük ve daha karmaşık sistemleri incelemek üzere atmosferik kirleticilerin uzaktan algılanması üzerine yönlendireceğini açıkladı. (DIŞ HABERLER)