Tiroj Ocak-Şubat sayısı
İki aylık periyotlarla Türkçe-Kürtçe yayınlanan kültür, sanat, politika dergisi Tîroj’un Ocak-Şubat sayısı farklı konu ve gündemleriyle yine dolu dolu…
İki aylık periyotlarla Türkçe-Kürtçe yayınlanan kültür, sanat, politika dergisi Tîroj’un Ocak-Şubat sayısı farklı konu ve gündemleriyle yine dolu dolu…
Geçen yılın bıraktıklarından hareketle geleceğe dair iz sürmeyi amaçlayan yazılarıyla yeni bir yıla merhaba diyor Tîroj. Kürtçe ve Türkçe iki yazı 2014’e verilmiş ilk selamları oluyor derginin.
Dosya sayfalarında, ‘Kürt hareketine yeni format gerekiyor’ tartışmalarını masaya yatırıyor. “Kürtler ‘Türkiyelileşmek’ için İslami-muhafazakar bir siyasal çizgiye evrilmelidir” şeklindeki önerilerin ne anlama geldiği sorgulanırken, Kürt siyasal hareketinin böylesi bir yönelime girip giremeyeceğine dair yapısal ve pratik koşulları irdeleniyor. Yazar Faik Bulut’la bu konuda yapılmış kapsamlı söyleşi özellikle dikkat çekici…
Ayrıca birçok aktüel siyasal gündeme dair makalelerin de yer aldığı dergide Dr. Mustafa Peköz, Barzani’nin Diyarbakır ziyaretinin arka planını çok boyutlu bir analizle sergiliyor. Gazeteci Cevdet Aşkın’la yapılmış röportaj da ‘müzakere sürecinde’ gelinen aşamadan hareketle tartışma yaratabilecek değerlendirmeler içeriyor.
Romancı Haydar Karataş Dersim’in Gağant bayramının Anadolu haklarıyla ortaklığını, Özgür Amed ise ikinci yılını dolduran Roboski katliamını kendilerine has üsluplarıyla hatırlatıyorlar.
Erdal Balsak’ın yazısı köye dönüşlerde dünya deneyimlerini yansıtan önemli bir referans niteliğindeyken, Cihan Roj Modern Kürt edebiyatının sorunlarına değiniyor…
M. Sait Aydın, Hakkı Özdal, Barış Avşar, Şair Berken Bereh, Hüseyin Aykol, Müge Tuzcu, İsmail Dindar ve daha birçok isim derginin yazılarına imza attılar.
Her sayıda olduğu gibi şiirler, öyküler, gezi, sergi yazıları, sinema-belgesel, mimari ve tarih okumaları, resim, fotoğraf ve karikatürleriyle Tîroj, 66’ıncı sayısıyla ışıklı yürüyüşünde bir adım daha atıyor…