17 Şubat 2014 08:48

All-Star’da rekorların gecesi

NBA’de Batı Konferansı ile Doğu Konferansı’nın yıldızlarını karşı karşıya getiren 63. All-Star karşılaşmasında Doğu, sahadan 163-155 galip ayrıldı. MVP, 31 sayı 14 asistle oynayan Kyrie Irving oldu. Geceye kırılan rekorlar damga vurdu.

All-Star’da rekorların gecesi
Paylaş

Mithat Fabian SÖZMEN
İstanbul


NBA’de Batı Konferansı ile Doğu Konferansı’nın yıldızlarını karşı karşıya getiren 63. All-Star karşılaşmasında Doğu, sahadan 163-155 galip ayrıldı. MVP, 31 sayı 14 asistle oynayan Kyrie Irving oldu. Geceye kırılan rekorlar damga vurdu.

Magic Johnson, New Orleans Smoothie King Center’da, tüm salonu Bill Russell'ın doğum günü için ayağa kalkmaya çağırırken, NBA tarihinin en çok saygı duyulan 80 yaşındaki çınarı biraz şaşırmışa benziyordu.
Sevgi ve saygı gösterilerine kuşkusuz alışıktı.  Şaşkınlığının sebebi bundan çok sahada oynanan oyuna olmalıydı.
2.07’lik boyuyla kendi döneminde savunduğu tüm pota altlarını karartan, 11 kez NBA şampiyonu olan efsane pivot Russell’ın 12 kez terlettiği Doğu All-Star takımının ilk 5’inde bırakın pivotu, gerçek bir 4 numara dahi yoktu. Keza Batı karmasının ilk 5’inde de.
Kuşkusuz bu yeni bir haber değil. Tüm dünyada 4 ve 5 numaraların birinin mutlaka şutör olması gerekliliğiyle başlayan evrim, hantal pivotların gitgide gereksiz hale geldiği bir yöne doğru ilerliyor. NBA’de son 2 sezonun şampiyonu Miami Heat bunu ilk 5’inde gerçek bir pivot olmadan yaptı. Oyun, 1’den 5’e tüm pozisyonları oynayabilen ve saha içerisinde her şeyi yapabilen LeBron James tipi komple forvetlerin ortaya koyduğu vizyon uyarınca gelişiyor.
Kimse gerçek bir pivotun ve oyun kurucunun önemini inkar edemez. Ancak basketbolun bugün geldiği aşama, hızlı oyunun ve 3 sayı silahının önemi “Oyun kurucun ve pivotun kadar oyuna hakim olursun” sözünü artık en azından en ileri seviyede geçersiz hale getirdi.
Russell yine de hayıflanmasın, Cuma gecesi 30 sayı 25 ribauntla ‘Yükselen Yıldızlar’ maçının MVP’si olan Andre Drummond gibi isimler, sayısı azalan eski-tip pivotların şanına direnişi sürdürmeye devam ediyor.

DOĞU ÜST ÜSTE 4. KEZ KAYBETMEK İSTEMEDİ

Pivotsuz başlayan 63. All-Star maçı buna uygun olarak rekor bir hızla devam etti. İlk çeyrek 44-42 Batı’nın üstünlüğüyle sona erdi. Yedeklerin oyuna dahil olmasıyla üstünlüğünü sahaya yansıtan Batı, 2. çeyrekte de 45 sayı buldu ve soyunma odasına 13 sayı farkla önde gitti. Batı’nın ilk yarıda attığı 89 sayı maçta kırılan çok sayıda ofansif rekordan biriydi.
Üçüncü çeyrekte bu kez Doğu, 47 sayı buldu ve 4. periyoda girilirken farkı 3’e kadar indirdi.
3 yıldır Batı karmasına kaybeden Doğulular bu kez de aynı sonuca razı gelmek istemiyordu ve All Star maçlarında alışık olmadığımız bir savunma yaparak son periyotta öne geçtiler.
Batı, son periyotta 3 sayılık atışlara yaslanmaya çalıştı ancak maç boyunca devam eden düşük 3 sayı yüzdesini tersine çeviremediler. İki takımın toplamda kullandığı 100 üç sayılık atış yeni bir rekor olarak tarih kitaplarına yazıldı. Bir önceki rekor geçtiğimiz yıl 71 şutla kırılmıştı. Aradaki bu dramatik fark, maçın hızına dair önemli bir ipucu veriyor.

ARANAN IRVING BULUNDU!

Yedeklerinin kalitesi soru işareti olarak gösterilen Doğu, son periyotta John Wall, Joakim Noah gibi isimlerden önemli bir katkı aldı. Bu sezon Cleveland Cavaliers’la kendisinden beklenenleri sahaya yansıtamayan Kyrie Irving, 17’de 14 isabetle 31 sayı 5 ribaunt ve 14 asistle tarihin en iyi All-Star performanslarından birini sergileyerek takımını galibiyete taşıyanların başında geldi. Kaydettiği 8 üçlük isabetiyle All-Star rekorunu kıran Carmelo Anthony de 30 sayıyla ona destek verdi. LeBron James ise 22 sayı 7 ribaunt 7 asistle oynadı. James, 3 sayı çizgisinin gerisinden yaptığı 7 denemede de isabet bulamadı.
Batı’da ise Blake Griffin 23’te 19, Kevin Durant ise 27’de 14 isabetle 38’er sayı kaydetti. Ev sahibi Anthony Davis’in oyunda olduğu süre boyunca gayet iyi bir performans çizmesine rağmen sadece 10 dakika sahada tutulması soru işaretiydi. Aynı şekilde Damian Lillard 9, Dirk Nowitzki 8, Tony Parker ise yalnızca 11 dakika oynatıldı.


KIRILMADIK REKOR KALMADI

*Toplamda atılan en çok sayı: 318(Bir önceki rekor 1987 All Star’ındaki 303 sayı idi. Tom Chambers’ın MVP olduğu maç uzatmalarda sonuçlanmıştı)
*Bir takım tarafından atılan en çok sayı: 163(Bir önceki rekor 2003 All Star’ında Batı karmasının 2 uzatma sonucunda attığı 155 sayıydı. Bu kez Batı karmasının  da normal sürede 155 sayı kaydettiğini hatırlatalım)
*İki takımın toplamda en çok saha içi isabet kaydettiği maç: 135
*Bir takımın en çok saha içi isabet kaydettiği maç: 70(Doğu)
*İki takımın toplamda en çok 3 sayı isabeti kaydettiği maç: 30
*Bir takımın toplamda en çok 3 sayı isabeti kaydettiği maç: 16 (Batı)
*İki takımın toplamda en çok 3 sayılık şut denediği maç: 100 ( Bir önceki rekor 71’le 2013’te kırılmıştı)
*Bir takımın toplamda en çok 3 sayılık şut denediği maç: 56 (Bir önceki rekor, 2013 Doğu takımına aitti: 39)
*İki takımın toplamda en çok asist yaptığı maç: 88 (Bir önceki rekor 1984 All Star maçında yapılan 84 asistti)
*Bir oyuncu tarafından en çok saha içi isabet kaydedilen maç: Blake Griffin, 19. (Bir önceki rekor 17 ile Wilt Chamberlain, Michael Jordan ve Kevin Garnett’e aitti)
*Bir oyuncu tarafından kaydedilen en çok 3 sayı isabeti: Carmelo Anthony, 8.


MAÇTAN NOTLAR

*Takımlar NBA’in yavaş yavaş uygulamaya koyduğu tişört tipi formalarla oynadı.
*Maç öncesi ve devre arasında Pharrel, Puff Diddy, Busta Rhymes, Snoop Dogg, Nelly, Gary Clark Jr. gibi isimler sahne aldı.
*16. kez All-Star seçilen Kobe Bryant sakatlığı sebebiyle forma giyemedi.
*Violet Palmer, All-Star maçında düdük çalan ilk kadın hakem oldu.
*Dirk Nowitzki maçı sayı atamadan tamamladı.

ÖNCEKİ HABER

\'Seçmen tepkili ama seçeneklere bakıyor\'

SONRAKİ HABER

Kaçırılan uçak Cenevre\'ye indirildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa