20 Şubat 2014 08:22

Ukrayna'da 'ateşkes' kısa sürdü: Onlarca ölü

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de iki gün süren şiddetli çatışmalar ‘ateşkes’ kararının ardından sona erdi. Ancak sabah saatlerinde yeniden başladı. En az 21 kişi öldü. Göstericiler polisi Bağımsızlık Meydanı'ndan püskürttü. İktidarla muhalefet arasındaki görüşmelere bugün devam edilecek.

Ukrayna\'da \'ateşkes\' kısa sürdü: Onlarca ölü
Paylaş

FRANSA: YATIRIM UYGULAYACAĞIZ
Kiev’e giden Fransa, Almanya ve Polonya Dışişleri Bakanlarının Cumhurbaşkanı Yanukoviç ile görüşmesinin şiddet olayları üzerine iptal olduğu duyurulmuştu. Ancak görüşmenin gerçekleştiği bildirildi. Kiev’de bulunan Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, AFP’ye yaptığı açıklamada “Devlet Başkanı Yanukoviç’e tamamen kabul edilemez olan şiddeti durdurmasını söyleyeceğim. Ayrıca şiddet olaylarından sorumlu olanlar hakkında da yaptırım uygulayacağız” dedi.  Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, AB’nin Ukrayna’ya yönelik yaptırım tehdidini “şantaj” olarak niteledi. Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Devlet Başkanı Yanukoviç’in “paspas” muamelesi görmemesi gerektiğini belirtti. 

SON GELİŞMELER:  16:17 Kiev Post, bugün yaşanan çatışmalarda 42 kişinin yaşamını yitirdiğini öne sürdü. Kiev Post muhabiri Kozatsky Oteli'nde 15, Ukrayna Oteli'nde 12, Merkez Postanesinde 7, Khreshchatyk Sokağı'nda ise 8 ceset saydığını belirtti.

16:14 Ukrayna İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Radikal"lerden silahlarını bırakmaları ve barışçıl gösterilere dönmeleri talep edildi. Ayrıca muhalif liderlerden kendilerini radikal unsurlardan ayırması çağrısı yapıldı.

16:11 Protestocuların Kiev'de Başkanlık Binası'na girmeye çalıştığı aktarıldı.

15:41 Kiev'in güney batısında bir polis karakolunun ve alışveriş merkezinin kimliği belirlenemeyen kişilerce işgal edildiği aktarıldı. Interfax'ın haberine göre polis, yol kapalı olduğu için işgal alanına erişemiyor.

15:32 AB'nin Ukrayna'ya uygulayacağı yaptırımın silah ambargosu olacağı aktarıldı. Ukrayna'ya yapılacak sevkiyatların, silahlar "içeride baskı unsuru olarak kullanılabileceği" gerekçesiyle durdurulacak.

14:59 Ukrayna'da muhalefet partileri(Aşırı sağcı Svoboda, merkez sağ Batkivshchyna,  AB yanlısı, liberal Reform için Demokratik İttifak Partisi milletvekillerine acilen toplanma çağrısı yaptı.

14:26 İçişleri Bakanlığı 3 polisin öldüğünü, 50'nin üzerinde polisin yaralandığını açıkladı. Yaralı polislerin 30'dan fazlasının kurşunla yaralandığı duyuruldu. Açıklamada Kiev'deki güvenlik güçlerinin kendilerini korumak için ateşli silah kullanma izni olduğu belirtildi.

14:20 Birleşik Krallık Ukrayna elçisini çağırarak Kiev'deki kanlı olayların durması çağrısı yaptı.

14:18 İçişleri Bakanı Basın Sözcüsü Sergey Burlakov, "Karmaşık bir durum var. Keskin nişancılar polisleri hedef alıyor. Polislerimiz, otomatik silahlar ve keskin nişancı tüfekleriyle vuruldu. 29 polis yaralandı, 1 polis ise öldü" dedi. Burlakov, toplam ölü sayısına ilişkin bir rakam vermedi.

13:47: Kiev Belediye Başkanı Vladimir Makeyenko, iktidardaki Bölgeler Partisi'nden istifa etti. Makeyenko, daha önce Bağımsızlık Meydanı'na muhaliflerin gelişini engellemek için kapatılan metro seferlerinin de yeniden başlatılması talimatını verdi. Makeyenko, metro yeniden açılmazsa istifa edeceği uyarısında bulunmuştu.

13:25 Ülkenin güneyindeki Odessa kentinde muhalefetteki Batkivshina partisinin binası ateşe verildi. Binaya molotofkokteylleriyle saldırıldığı aktarıldı.

13:25 Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, AB'nin Ukrayna'ya yönelik yaptırım tehdidini "şantaj" olarak niteledi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Alexander Lukaşeviç ise bu tehditlerin yersiz olduğunu ve yalnızca ihtilafları artıracağını belirtti. Öte yandan AB Bakanlarının yaptırım konusunu bu öğleden sonra Brüksel'de tartışacağı bildirildi.

13:15 Sağlık Bakanlığı en az 35 kişinin yaşamını yitirdiğini, 505 kişinin yaralandığını, 292 kişinin hastaneye kaldırıldığını duyurdu.

13:05 Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Devlet Başkanı Yanukoviç'in "paspas" muamelesi görmemesi gerektiğini belirtti. "Ukrayna'da görev yapan yetkililerin meşru ve etkili kararlar alması gerek ki insanlar bir paspasmışçasına ayaklarını onların üzerine silmesinler" diyen Medvedev'in bu açıklaması "güçlü bir müdahale" çağrısı olarak yorumlandı.

12:50 Ülkenin güneyindeki Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamento Sözcüsü Vladimir Konstantinov, Kiev'de "yabancılardan oluşan bir ordunun faaliyet yürüttüğünü" iddia etti. Konstantinov, "Tahminlerimize göre Kiev'de sayıları 5 bini bulan, iyi eğitilmiş, silahlı ve paralı bir ordu faaliyet yürütüyor" dedi. Çoğunluğu Rusya yanlısı olan Kırım'da, olayların şiddetlenmesi sonrası bir açıklama yapan Konstantinov, Kırım'ın Ukrayna'dan ayrılmayı gündeme getirebileceğini dile getirmişti.

12:20 RT.com, eylemcilerin ana gövdesini aşırı sağcı Right Sector grubunun oluşturduğunu aktardı.

12:05 Ukrayna'daki ölümler üzerine Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen Kış Olimpiyatları'nı boykot eden Ukraynalı sporcuların kayakçı Bogdana Matsotska ile sınırlı olmadığı öğrenildi. BBC'nin haberine göre Ukrayna Olimpiyat Komitesi 45 kişilik sporcu kafilesinden yarıya yakınının Rusya'yı terk ettiğini açıkladı.

11:50 RT. com, silahlı göstericilerin bir oteli işgal ettiğini, pencerelerden ateş açtığını duyurdu. Yayınlanan videoda kurşunun, kurşun geçirmez yeleğe isabet ettiği görülüyor: http://www.youtube.com/watch?v=wzq1xUGnzIs&feature=youtu.be

11:45 Daha önce medyaya düşen bilgilerin aksine Almanya, Fransa ve Polonya Dışişleri Bakanlarının ülkeyi terk etmediği ve Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'le görüştüğü öğrenildi.

11:25 Sağlık Bakanlığı'ndan henüz resmi bir açıklama yapılmazken Kiev Post gazetesi, ölü sayısının 35 olduğunu öne sürdü.

11:16 Ukrayna polisi, 1 polisin öldüğünü 29 polisin de yaralandığını açıkladı.

11:15 Ukraynalı kayakçı Bogdana Matsotska, ülkesinde yaşanan ölümleri protesto etmek için Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen Kış Olimpiyatları'nı boykot ettiğini açıkladı.

11:10 Reuters yaşamını yitirenlerin sayısının 10 olduğunu duyurdu.

10:51 Kiev'de bulunan Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, AFP'ye yaptığı açıklamada "Devlet Başkanı Yanukoviç'e tamamen kabul edilemez olan şiddeti durdurmasını söyleyeceğim. Ayrıca şiddet olaylarından sorumlu olanlar hakkında da yaptırım uygulayacağız" dedi.

10:45 Polisin püskürtülmesiyle çatışmalar duruldu. Göstericilerin elindeki 50'ye yakın polis tedavi için belediye binasına getirildi. Göstericiler yeni barikatlar kurmaya başladı. Belediye binasına getirilen polislerin fotoğrafı için tıklayın

10:17 Ukrayna'da Bağımsızlık Meydanı tamamen göstericilerin kontrolüne geçerken, 3 bin kişilik grup güvenlik güçlerini püskürttü. Kiev'in en büyük konser salonu Ekim Sarayı göstericiler tarafından işgal edildi.

10:00 Ukrayna Parlamentosu'nda acil tahliye kararı alındı. Milletvekilleri ve çalışanlar güvenliğin yeterli seviyede olmadığı binadan tahliye edildi.

09:58 İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Bağımsızlık Meydanı'nda 23 polis, keskin nişancıların ateşiyle yaralandı. Berkut polisine karşı ateşli silahların kullanıldığı aktarıldı.

09:55 Kiev'e gelen Almanya, Fransa ve Polonya Dışişleri Bakanları muhalif liderlerle görüşüyor.

09:38 Ateşkes kısa sürdü. Kiev'de Bağımsızlık Meydanı polisle göstericiler arasındaki çatışmalar sonrası gün barikatlardan yükselen kara dumanlarla başladı. Barikatları güçlendirme çağrısı yapılırken sabah başlayan olaylarda yaralılar olduğu belirtildi.

Gazeteci Christoph Miller Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada sağlık ekiplerinin bir göstericinin yaşamını yitirdiğini söylediğini aktardı.

Miller, sayıları 3 bini bulan göstericilerin polisi Ekim Sarayı'na kadar sürüklediğini, konser salonu olarak kullanılan sarayın ve bir polis otobüsünün alevler içerisinde olduğunu belirtti. Göstericilerin en az 20 polisi rehin aldığı aktarıldı.


İKTİDARLA MUHALEFET ARASINDAKİ GÖRÜŞMELER DEVAM EDECEK.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de iki gün süren şiddetli çatışmalar sonrası dün akşam ‘ateşkes’ kararı alındı. Sağlık Bakanlığı iki gün süren çatışmalar boyunca 28 kişinin yaşamını yitirdiğini, 445 kişinin yaralandığını duyurdu. Ölenlerin 10’unun polis olduğu ifade edildi.

Şiddetli çatışmaların ardından Kiev’deki Bağımsızlık Meydanı’nı dolduranlar akşam saatlerinde sert bir polis saldırısı bekliyordu. Ancak Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile muhalif liderlerin görüşmesinden ‘ateşkes’ kararı çıktı.

Yanukoviç ile aşırı sağcı Svoboda'nın lideri Oleg Tyagnibok, merkez sağ Batkivshchyna partisi lideri Arseniy Yatsenyuk ve AB yanlısı, liberal Reform için Demokratik İttifak Partisi lideri Vitaly Klitçko ile yapılan görüşmede öncelikle "ateşkes" konusunda karara varıldı. İkinci olarak ise şiddet olaylarını sona erdirecek görüşmelerin başlatılması ve toplumsal barış için istikrar konusunda adım atılması konusunda uzlaşıldı. Yanukoviç, muhalefetin "istifa etmesi", görüşmelere AB ile ABD temsilcilerinin katılması  yönündeki talepleri ise reddetti.
Görüşmelere bu sabah devam edilecek.

RUSYA: DARBE GİRİŞİMİ

Ukrayna’daki gelişmelere Rusya, ABD ve AB’den de farklı tepkiler geldi. Rusya, yaşananları “darbe girişimi” olarak değerlendirirken şiddetli çatışmalardan AB ve radikal unsurlar sorumlu tutuldu. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov,  AB yetkililerine çağrı yaparak "muhalefet içerisinde iletişim halinde olduğunuz grupları şiddet eylemlerinden vazgeçirin" dedi. Lavrov, muhalefete radikal gruplarla aralarına mesafe koyma çağrısı yaparken muhalifler arasında yer alan ırkçı gruplara da dikkat çekti.

‘YAPTIRIM’ TARTIŞMASI

Dün, ABD ve AB’nin önemli gündemlerinden biri Ukrayna’ya yaptırım uygulanmasıydı. Paris'te konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD ve AB'nin Ukrayna'da bir uzlaşının koşullarını yaratabilmek için ülkeye yaptırım uygulayıp uygulamama konusunu tartıştıklarını açıkladı.  

FRANSA, ALMANYA VE POLONYA DIŞİŞLERİ BAKANLARI UKRAYNA’DA

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Almanya ve Polonyalı mevkidaşlarıyla bugün Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gideceklerini ve Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'le görüşeceklerini açıkladı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Merkel ile Putin'in Ukrayna'da şiddet olaylarının artmasının engellenmesi yönünde mümkün olan her şeyin yapılması konusunda aynı fikirde olduğu aktarıldı.

Öte yandan ülkedeki Birleşik Krallık elçiliğinin "ülkedeki durum" nedeniyle geçici olarak kapatıldığı duyuruldu.

OBAMA’DAN TEHDİT

Washington'da konuşan Barack Obama, Ukrayna'da yaşanan şiddet olaylarını kınayarak soruna barışçıl bir çözüm bulunması çağrısı yaptı. Obama, şiddet devam ederse ve Ukrayna ordusu devreye girerse, Ukrayna hükümetinin bunun "sonuçlarına" katlanmak zorunda olacağını belirtti.

ORDUDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK

Ukrayna’da dünün önemli gelişmelerinden biri de Devlet Başkanı Yanukoviç’in  Genelkurmay Başkanı Korgeneral Vladimir Zamana'nın görevine son vermesi ve yerine yerine Amiral Yury Ilyin’i getirmesiydi. Bu hamle, bugüne kadar çatışmalarda rol almayan ordunun operasyon yapacağı yönünde tartışmalara yol açtı. Ukrayna ordusu, ilerleyen saatlerde askeri üslerdeki güvenliği artırdı. NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı, aynı zamanda ABD Hava Kuvvetleri Generali Philip Breedlove, Ukrayna'da yeni Genelkurmay başkanı Amiral Yury Ilyin'e seslenerek "Ukrayna halkına karşı güç kullanmayın" dedi. Breedlove, "Bu soruna barışçıl bir çözüm bulabilmemiz için diyaloga açık olun" ifadesini kullandı. ATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'den de benzer bir çağrı geldi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Ankara\'da polise izinsiz arama yetkisi

SONRAKİ HABER

\'Yasa dışı hudut geçişleri\'nde 56 kişi öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa