8 bin yıllık tarih ‘tuvalet taşı’ yapılıyor
İnsanlık tarihi açısından çok önemli olan 8 bin yıllık kaya resimlerini barındıran bölge maden ocaklarının tehdidi altında. Doğa cenneti Beşparmak Dağları’nda (Latmos) çıkarılan mineraller lavabo, klozet, hela taşı, rezervuar, küvet ve pisuvar gibi sıhhi tesisat ürünlerinin üretiminde ham madde olarak kullanılıyor.
Yusuf YAVUZ
Muğla
İnsanlık tarihi açısından çok önemli olan 8 bin yıllık kaya resimlerini barındıran bölge maden ocaklarının tehdidi altında. Doğa cenneti Beşparmak Dağları’nda (Latmos) çıkarılan mineraller lavabo, klozet, hela taşı, rezervuar, küvet ve pisuvar gibi sıhhi tesisat ürünlerinin üretiminde ham madde olarak kullanılıyor. Bir başka deyişle 8 bin yıllık tarih, tuvalet taşı yapılıyor.
Aydın ve Muğla illerinin sınırlarını birleştiren Beşparmak Dağları, geçmişi neolitik döneme kadar uzanan Anadolu’daki ilk yaşam alanlarını barındırıyor. ‘Latmos’ olarak da anılan bölgedeki kaya resimleri, Anadolu’nun prehistorik dönemine ilişkin en önemli bulgular arasında gösteriliyor. Ancak son yıllarda giderek hız kazanan plansız ve denetimsiz madencilik furyası, benzersiz coğrafi yapısı ve biyolojik zenginliğiyle büyüleyici bir güzelliğe sahip olan Latmos ve çevresini tehdit ediyor.
17 MADEN FİRMASI
Orman ve Su İşleri Bakanlığının verilerine göre Beşparmak Dağları olarak anılan bölgede, 2001 ila 2012 yılları arasında ruhsat verilen toplam 17 madencilik firması faaliyet gösteriyor.
İnsanlık tarihi için oldukça önemli olan açık hava müzesi niteliğindeki Latmos ve çevresinin, milli park ilan edilmesi için bir kampanya başlatan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), bu amaçla bir bildiri hazırladı. Latmos’ta bulunan kaya resimlerinin yanı sıra aynı coğrafya üzerinde Helenistik, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait pek çok bulguya rastlandığına dikkat çekilerek, ayrıca bölgenin yaban hayatı açısından önemi de vurgulandı.
YENİ MADEN OCAĞI TALEBİ VAR
Anadolu’nun ‘kutsal’ dağlarından biri olarak bilinen Latmos’un acil olarak koruma altına alınması gerektiği belirtilen Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği’nin bildirisinde şu ifadelere yer verildi: “Latmos’un doğal yapısını bozan, buradaki insanlık miraslarını tehdit ederek geri dönülmez tahribatlar yaratan maden ocaklarının son yıllarda inanılmaz bir şekilde çoğaldığı görülmektedir. Birçok yeni ocağın açılma talebi bulunmaktadır. Latmos, maden ocaklarına açılmaya devam ederse, geri dönülmez tahribatlarla karşı karşıya kalacaktır.”