Kürtaj yapan devlet hastanesi kalmadı!
Emine UYAR
İzmir
Ege Doğumevi Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesine kürtaj için gelen kadınlar geçtiğimiz perşembe gününden bu yana geri çevriliyor.
İzmir’de devlet hastaneleri içinde kürtaj yapılan tek hastane olan ve Ege Bölgesi’nin de büyük kısmına hizmet veren hastanede yasal olarak tüm koşulları uygun, ön muayeneleri yapılmış, randevuları bile verilmiş olan kadınlara kürtaj yapılmıyor. Hastanede isteğe bağlı tıbbi kürtaj kodlamasının sistemden kaldırıldığı, zorunlu tıbbi kürtaj seçeneğinin ise mevcut olduğu bilgisini edindik. Bilgisayar ortamında bu seçeneğin kaldırılmış olması hastanede artık bu işlemin yapılmadığı anlamına geliyor.
Kodlama kaldırma işleminin ise İl Sağlık Müdürlüğü ya da Sağlık Bakanlığı tarafından yapılabileceği hastane yönetiminin tasarrufu dışında olduğu belirtiliyor.
YASAL KILIFINA UYDURULMUŞ
Söz konusu uygulamanın dayanağını Haziran 2013’te Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan, “İstisnai Sağlık Hizmetlerinde İlave Ücret Uygulaması”na dair genelgenin oluşturduğu düşünülüyor. Genelgede, SGK tarafından 24 Mart 2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2013 yılı Sağlık Uygulama Tebliği’nde yer alan ek-1/C listesine atıfta bulunularak, bu listede yer alan işlemler için genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden hiçbir surette ilave ücret alınmaması düzenlemesi getirilmiş.
İsteğe bağlı kürtaj da bu işlemler kapsamında sayıldığı için SGK’nin bu hastaların giderlerini karşılamadığı belirtiliyor. Söz konusu uygulama ile birlikte artık İzmir’de isteğe bağlı kürtaj devlet hastanelerinde yaptırılamıyor. Oysa yasalara göre, kürtaj isteyen her kadına koşulları uyuyorsa, devlet bu hizmeti vermek zorunda.
ŞİKAYETLER ARTIYOR
Konu ile ilgili olarak görüştüğümüz İzmir Barosu avukatlarından Züleyha Kılıç, söz konusu gelişmelerle ilgili bilgi edinme yasası çerçevesinde Bakanlığa, il sağlık müdürlüğü ve hastane başhekimliğine başvuruda bulunduklarını belirtti. Kılıç, yasalara göre 10 haftaya kadar isteğe bağlı kürtajın devlet hastanelerinde yapılabilmesi gerektiğini ancak kanun ve tüzük arasındaki farklılıklardan kaynaklı her ilde farklı uygulamalara rastlanıldığını belirtti.
Kılıç, İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezine son dönemde “Kürtaj yasaklandı” veya “Eş rızası gerekli” gibi nedenlerle kürtaj işlemini yapmadıklarına dair başvurular geldiğini ifade etti. Kılıç kurumların 15 gün içinde sorularını yanıtlamaları gerektiğini belirtti.
BAŞBAKANIN SÖZÜ İLE BAŞLADI
Başbakan Erdoğan, 2012 yılında “Kürtaj cinayettir” şeklinde açıklama yapmıştı. Erdoğan’ın açıklamasının ardından Adalet ile Aile ve Sosyal Politikalar bakanlıkları kürtajı yasaklayan yasal bir düzenleme yapmış ancak, tepki çekince askıda kalmıştı. 10 haftaya kadar tanınan kürtaj hakkının, düzenlemeye ilişkin tartışmaların ardından özellikle devlet hastanelerinde uygulanmadığı iddiaları gündeme gelmişti.
Evrensel'i Takip Et