Kilitli kapılar ardında kadınlar... Ama bir yol daha var!
Merve YILDIRIM
Küçük yer Sarız… İç içe geçmiş hayatlar, üst üste kilitlenmiş kapılar… Bir de o kilitli kapıların ardına tıkılıp kalmış kadınlar… Dar sokaklarda ilerliyoruz gözlerimiz kadınları arıyor. Maksat iki kelam edelim. Onların halini hatırını sorarken aynı zamanda yaklaşan seçimler dolayısıyla taleplerini, sorunlarını paylaşalım istedik. Başladık dolaşmaya… Balkonda çamaşır asan bir ablamıza çarpıyor gözümüz. “Nasılsın abla?” ile başlayan sohbetimiz bir şekilde “hayatınızdan memnun musunuz?”, “sosyal hayatınız nasıl?”dan; “sizce belediyelerde kadına ihtiyaç var mı?”, “kadınlar hayatı nasıl değiştiriyor?”, “belediyelerden kadın olarak beklentileriniz neler?”e geliyor.
Leyla abla 34 yaşında bayan kuaförü… Sarız’da kadınların sosyal hayatının olmadığını belirterek, “Eve kapattı bizi bu ilçe... Çıksak yapacak bir şey de yok zaten. Komşuya gidersin en fazla…’’ diyor. “Sarız zaten üç beş dükkândan ve lokantadan ibaret bir yer. Bu zamana kadar gelen belediye yönetimleri çivi bile çakmadı. Gelişmedi Sarız, gelişemedi… Sarız’ı düşünmeyen kadını nasıl düşünsün? Kadını konuşturmuyorlar bile…”
KADIN ŞART BELEDİYEYE
Kadına bıraksalar cennete dönecek Sarız sonucu çıkıyor konuşmaların devamından. HDP’nin kadın meclislerinden bahsediyoruz. “Sizce nasıl olur?” sorumuza ‘’çok güzel olur elbette ben öyle bir şeyi desteklerim” cevabını veriyor.
Tekrar dolaşmaya başlıyoruz dar sokaklarını Sarız’ın. Caddelere dökülmüş çocuklar. Can güvenliği hak getire, oynaşıyor, koşturuyorlar ölüm pahasına. İki ablayla sohbetini ediyoruz. ”Çocukların oynayabileceği parklar olmayınca sokağa dökülüyorlar işte” diyorlar. Belediye bu noktada da çok eksik kalmış, bu sonuç çıkıyor. Devamında “İşsizlik çok burada kadınların çalışma alanı olsa çalışır” diyor. Sonra; “Her yer çöp içinde kadın şart belediyeye…” diye ekliyor. Bu zamana kadar seçtikleri belediye başkanlarının bir çivi bile çakmamış olmasından yakınıyorlar. “Yenilik şart belediye anlamında” diye öneri atıyorlar ortaya.
Cadde üzerindeki evlerin perdeleri sonuna kadar çekilmiş, kapıları üst üste kilitlenmiş. Kışları böyleymiş Sarız... İnsan bulmak çocuk cıvıltılarına rast gelmek zormuş bu mevsimde. Sarızlılar öyle tanımlıyor Sarız’ın kışını. Maddi imkânları olsa onlarda gidecek soğuğunu ruhsuz kışını çekmeyecek buranın. “Yokun allahı yok kurban olduğum” diyor Fatma teyze. “Göçen göçtü, döküntüler kaldı. Ama yazın görün siz buraları. Dolup taşar sokaklar.”
Samimiyet, içtenlik, şive sohbetin tadına tat katıyor kuşkusuz. 64 yaşındaki Fatma teyze “24 saat evdeyim temizlikti yemekti derken akşam oluyor yavrum. Yoruluyoruz…” diyerek bir gününün nasıl geçtiğini anlatıyor bize. O da sevmiyor kışın Sarız’ı. “Belediye çalışsa, göçler olmasa, iş imkânları olsa, parklar olsa kötü mü olur? Yapmıyorlar, cebini dolduran dolduruyor. Bir oy zamanı bilirler buraların yolunu. Fakir fukarayı görmüyor, çıkarına çalışıyor. Akraba hatırına veriyoruz zaten oyumuzu. Yoksa bilmem ben siyaseti…” diyor… Gülüşüyoruz…
YENİ BİR UMUT LAZIM
Sarız’ın kadını cesur, çekmiyor lafını, net, oldukça da samimi… “Yeri geldiği zaman, vururum masaya yumruğumu. Öyle değil böyle olur bey derim bizimkine” diyen Fatma teyze bunun en güzel örneği oluyor.
Genç kızlara rastlıyoruz. Sıkılmışlar evde oturmaktan, iki dakika soluk almaya çıkmışlar sokağa. “Burada yaşamak zor, sosyal ve kültürel hiçbir etkinlik yok. KAYMEK (Kayseri Meslek Edindirme Kursu) dahi yok. Gezelim diyoruz, çıkıyoruz, dilediğimiz gibi giyinemiyoruz. Bakıyorlar, ister istemez. Herkes tanıyor birbirini. Akşamları ışıklandırma olmadığı için ilçede, korkuyoruz, çıkamıyoruz dışarı. Kayseri buradan daha şirin geliyor bize. Maddiyat olmayınca taşınamıyoruz işte.” Konuşmalarından anlıyoruz ki Sarız genç kızlar için de tercih değil zorunlu yerleşim haline gelmiş.
Uzun lafın özeti aslında: Kadınlar ne Sarız’dan ne belediyeden ne de hayatlarından memnun. “Kadın meclisleri olsa…” dediğimiz anda “ne iyi olur” diye devam ettiriyorlar cümleyi. İhtiyaç duydukları şey, yeni bir umut… Leyla ablanın da dediği gibi değişim şart. Sokaklarda güvenle yürümek sosyalleşebilmek söz sahibi olmak istiyorlar. Bunun mümkün olduğunu anlatıyoruz. “HDP yeni bir parti, kadın meclisleri kurup kadınlarla ilçeyi yaşanır hale getireceğini ama bunu kadınlarla birlikte yapabileceğini söylüyor. Ne düşünüyorsunuz?“ dediğimiz de “Ne iyiymiş vallahi” diyorlar.
Söz sahibi olup kendi hayatlarını kendileri inşa etmek, Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Sarız’da da özgür olmak istiyor kadınlar.
Evrensel'i Takip Et