Hobi olarak kullanmaktan öte
Üniversiteye gitmek, kendisini geliştirmek istiyor. Okul ev arası basketbolla zamanını geçiriyor sadece. Ailesinin beklentileri iyi bir üniversite ve iyi bir iş.
Ekin DOĞAN
Dersim
Yüzbinlerce gencin girdiği YGS’ye iki hafta kaldı. Gelecek kaygısı sarıyor her genç gibi beni de. Uzun süredir emek verdiğimiz, aylarımızı belki yıllarımızı harcadığımız üniversite sınavları...
Bugünkü sistemde üniversiteyi kazanmamız da bir şeyi değiştirmiyor. Başbakanın deyimiyle; ‘Her üniversiteyi kazanan iş bulacak diye bir şey yok.’ Ezberci sistemi devam ettiren 4+4+4 eğitim sistemi ile bizler geleceksizliğe, çocuk işçiliğe, çocuk gelinliğe mahkum ettiriliyoruz. Aynı zamanda bilimsel eğitimden yoksun bırakılıyoruz. Bizleri yarış atına benzetmeye çalışan eğitim sisteminde neden bu yarışın içerisinde olduğumuza dair en ufak bir fikrimiz yok!
PAKET BOŞ ÇIKTI!
Başbakanın yapmış olduğu aylarca beklediğimiz demokrasi paketi de boş çıktı. Kürt gençliğine ana dilinde eğitimi özel okullarda reva gören paketin anlayışı; ana dilinde eğitiminin önüne geçmekten başka bir şey değildir. Yaşadığımız coğrafyayı (Kürdistan’ı) düşündüğümüzde; yüzde doksanının işçi, emekçi ve işsiz olduğu bu coğrafyada, özel okulda eğitim ‘ana dilinde eğitime engel’ olarak karşımıza çıkıyor. Ana dilinde eğitim hakkını kullanabilmemizin tek yolu kamusal alanda kullanılmasıdır. Bu paket ise kamusal alanın önüne çekilmiş bir settir.
Dershanelere yıllarca para vermemize rağmen istediğimiz üniversiteleri kazanamıyoruz. İstediğimiz işte çalışamıyor, istediğimiz bölümü okuyamıyoruz. Birkaç saatlik sınavlara sığdırılmış bir hayatı bize dayatıyorlar, bu sınavlar nedeniyle canlarına kıymış arkadaşlarımız olduğunu biliyoruz.
Dersim gençleriyle eğitim sistemi üzerine sohbet ettik.
ADALETSİZLİKLERDEN HESAP SORMAK İÇİN
Hayatının sadece 2 saate bağlı olmadığını söyleyen Selcan Kuhak lise son sınıf öğrencisi, hukuk okumak istiyor. Bu sene kazanamayacağını düşünse de seneye kazanacağını umuyor. İlla avukat, bilim insanı olmak zorunda değil. Gelecek kaygısı onu sadece maddiyata bağlıyor, bu da esasında ailesinin kaygısı. Ezberlediği derslerin yanında yeteneklerinin de görülmesini istiyor. İyi bir sesi var kendisine göre ve hobi olarak kullanmaktan öte hayallerini gerçekleştirmek istiyor. Avukat olmak istemesinin nedeni ise tüm bu adaletsizliklere karşı hesap sormaktan geliyor.
Mimarlık okumayı hayal eden Okan Tankişi 11. sınıf öğrencisi. Sınıfta gitar çalıyor ve konservatuvara gitmeyi düşünüyor. Dershanenin niteliksiz olduğunu belirtiyor, YGS’ye kendisi çalışacak. Gitar çalmaya tekrar başlayıp bu alanda kendisini geliştirmek geleceğe dair planlarından.
Ben de bulunduğum yerden ziyade iyi bir üniversiteye gitmek istiyorum. Eğitim sistemi hepimizi tek tipleştiriyor, bili-yoruz. Etrafımızdan başlayarak bütün lise, üniversite gençliği olarak birleşmeli, ses çıkarmalıyız, boyun eğdikçe daha çok ezildiğimizi görmeliyiz artık.
YA BEKLENTİLERİNE KARŞILIK BULAMAZLARSA
Okuldaki eğitimin yetersiz olduğunu ve dershanelere ihtiyaç duyduğunu söylüyor Cömert Balca. 11. sınıf öğrencisi ve genetik mühendisi olmak istiyor. Dersim’den gitmek istiyor çünkü öğrenciler adına kendilerini geliştirecekleri pek olanak yok. Üniversiteye gitmek, kendisini geliştirmek istiyor. Okul ev arası basketbolla zamanını geçiriyor sadece. Ailesinin beklentileri iyi bir üniversite ve iyi bir iş. Bu da Cömert’i tedirgin edi-yor. ‘Ya beklentilerine karşılık bulamaz-larsa?’ diye soruyor kendisine. Okulların bi-limsel ve ana dilinde eğitim vermesinden ve yeteneklerine göre kendilerini geliştirmesinden yana. Kendisini basketbolda geliştirmek istiyor.