19 Mart 2014 18:58

Sendika Kars için uyarıda bulunmuş

Büro Emekçileri Sendikası (BES), Kars TÜİK Bölge Müdürlüğü’nde 7 kamu emekçisinin ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili basın toplantısı düzenledi. Üyeleri Veysi Erim'in Kürt olduğu ve Cuma namazına gitmediği için kendisine mobbing uygulandığı gerekçesiyle sendikaya başvurduğunu aktaran BES Genel Başkanı Ahmet Kesik, Erim'in bu nedenle psikolojik sorunlar yaşadığını bildirdi.

Sendika Kars için uyarıda bulunmuş
Paylaş

Büro Emekçileri Sendikası (BES), Kars TÜİK Bölge Müdürlüğü’nde 7 kamu emekçisinin ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili basın toplantısı düzenledi. Üyeleri Veysi Erim'in Kürt olduğu ve Cuma namazına gitmediği için kendisine mobbing uygulandığı gerekçesiyle sendikaya başvurduğunu aktaran BES Genel Başkanı Ahmet Kesik, Erim'in bu nedenle psikolojik sorunlar yaşadığını bildirdi.

Erim'in durumuna ilişkin sendika olarak geçmişte girişimlerde bulunduklarını, sonuç alamayınca konuya ilişkin basın açıklaması yaptıklarını belirten BES Genel Başkanı Ahmet Kesik, yaşanan olayın AKP'nin kamuda uyguladığı personel politikalarının sonucu olduğunu söyledi.

Kesik, “AKP’nin iktidara geldiğinden bu yana genelde kamunun tamamında özelde de işkolumuzda güvencesiz çalışma, ücret adaletsizliği, kadrolaşma, performans ve mobbing uygulamaları çalışma hayatında ciddi altüst oluşları beraberinde getirmiş, iş barışını bozmuştur” değerlendirmesi yaptı.

AYRIMCILIK YAPILDI İDDİASI

Kesik, Veysi Erim'in durumuna ilişkin de şunları söyledi: “Veysi Erim sendikamızın üyesi olup Kars TÜİK Bölge Müdürlüğü’nde 1.5 yılı aşkın bir süredir Sosyolog kadrosunda görev yapmaktadır. Bu süreçte kendisine TÜİK İl Müdürü ve TÜİK Bölge Müdürü tarafından mobbing uygulandığını sendikamıza bildirerek, 30 Temmuz 2012 tarihinde göreve başladığı ilk gün kendisine Kürt olup olmadığının sorulduğunu, Kürt olduğunu söylemesi üzerine görev yaptığı süre boyunca rencide edici, onur kırıcı sözlere maruz kaldığını, odasından çıkartılmayıp, çay dahi verilmediğini, çalıştığı takım arasında yapılan toplantılarda kendisinin takımın dışında bırakıldığını, kadrosuna uygun görevlerde çalıştırılmadığını, Cuma namazına gitmediği için sürekli nöbet tutturulup bunun karşılığında kullanması gereken izinlerinin verilmediğini, etnik kimliğinden dolayı aşağılanma, yalnızlaştırma, ötekileştirme v.b. uygulamalar suretiyle mobbing uygulamalarına maruz kaldığını ifade etmiştir”.

TAYİN TALEBİ REDDEDİLMİŞ

“Bu baskılar nedeniyle Diyarbakır’a tayin olmak istemiş ancak bu talebi de reddedilmiştir. Kurumda yaşadığı bu baskıları dilekçeyle kurum başkanlığına da bildirmiştir. Veysi Erim bütün bu uygulamaların sonucunda psikolojik olarak travma yaşamıştır. Son olarak Veysi Erim’in Diyarbakır’da psikolojik tedavi gördüğü, raporlu olduğu için işe gidemediği anlaşılmıştır.
Mobbing uygulamalarına ilişkin kendisine sendikamızca hukuki yardım yapılmış ve 2013 yılının Eylül ayında durum Kars İl Temsilciliğimiz tarafından yapılan basın açıklamasıyla kamuoyuyla paylaşılmıştır”

'MÜNFERİT DEĞİL'

BES Genel Başkanı Kesik, bugün Kars'ta yaşananın “münferit bir olay” diye geçiştirilmesinin benzer olaylara kapı aralayacağını belirterek, “Çalışma yaşamı demokratikleşmediği sürece bu tip üzücü olayların yaşanacağına dair sendika olarak kaygılarımız vardır” dedi.

KARS İLK DEĞİL

“Kamuda yaşanan mobbing uygulamaları sonucunda psikolojik travmalar yaygınlaşmakta, şiddet ve ölümler her geçen gün artmaktadır” diyen Kesik, basın toplantısında son yıllarda büro işkolunda yaşanan benzer olayların dökümüne de yer verdi:
* Maltepe Vergi Dairesinde memur olarak çalışmakta iken Ulusite Vergi Dairesi’ne sürülen Metin Özsarı, 01.02.2006 tarihinde dönemin Ankara Vergi Dairesi Başkanı Cemal Boyalı’yı sorumlu tutan bir mektup bırakarak bir iş merkezinin 9. katından atlayarak intihar etmiştir.

* 08.04.2011 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu Muğla İl Müdürlüğü’nde çalışan Hasan Sünnetçioğlu işyerindeki baskılara dayanamadığı gerekçesiyle İl Müdürü Naci Şahin’i vurarak öldürmüş ve teslim olurken; “Namusumla ve şerefimle yaşadım. Hakkımda soruşturma açıldı. Tüm Muğla beni tanıyor hiçbir suçum yok” şeklinde beyanda bulunmuştur.

* 18.03.2014 tarihinde Ankara’da Cumhuriyet Vergi Dairesi’nde hizmetli kadrosunda çalışan Murat Önder geçim sıkıntısı nedeniyle kazan dairesinde kendini asmıştır. Murat Önder’in tek başına ailesini geçindirmeye çalıştığı, ancak maaşı yetmediği için borçlandığı, borçlarını ödeyemeyince maaşına haciz geldiği, yine 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile fazla mesai ödemelerinin kaldırılması ve kurum içinde çalışmaya başlamasından sonra serbest ulaşım kartının da kaldırılması sebebiyle ekonomik sıkıntılarının arttığı öğrenilmiştir”
(Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Newrozu Kazlıçeşme\'de

SONRAKİ HABER

Önder: Hikmet Sami Türk saygın değil, elinde kan var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa