Erdoğan'ın iç krizi dışa çevirme manevrası
Suriye uçağının Türkiye tarafından düşürülmesi ve sınırdaki Keseb kasabasında süren çatışmalar hemen hemen bütün Arap basınının birinci sayfasında geniş bir şekilde yer aldı. Haber yorum ve makalelerde uçağın neden bu dönemde düşürüldüğünün sebepleri irdelendi.
Ali KARATAŞ
Suriye uçağının Türkiye tarafından düşürülmesi ve sınırdaki Keseb kasabasında süren çatışmalar hemen hemen bütün Arap basınının birinci sayfasında geniş bir şekilde yer aldı. Haberlerde son üç gün boyunca sınırdaki çatışmalara detaylı bir şekilde yer verilirken, haber yorum ve makalelerde uçağın neden bu dönemde düşürüldüğünün sebepleri irdelendi.
Lübnan’da yayınlanan Assafir gazetesi haberde “Çatışmalar devam ediyor, Türkiye müdahil” başlığını kullandı. Türkiye’nin, savaş uçağını düşürerek ve silahlı muhaliflere hücum düzenleyen Suriye ordusunun bulunduğu bölgeleri bombalayarak süren çatışmalara aleni bir şekilde girdiğini yazdı.
ERDOĞAN İÇ KRİZLERİ DIŞ KRİZE ÇEVİRİYOR
Arap dünyasının tanınmış yazarı AbdulbariAtwan dünkü yazısını uçağın düşürülmesi ve Keseb’teki çatışmalara ayırdı.
Atwan gerçekleşen olayın yaklaşık üç yıl önce önce Türkiye uçağının Suriye tarafından düşürülmesi ile benzerlikler taşıdığını yazdı. Atwan üç yıl önce Suriye rejiminin günlerinin sayılı olduğunun düşünüldüğü ve darboğaza girdiği bir dönemde Türk uçağının düşürüldüğünü hatırlattı. Atwan “İki olay arasındaki ortak nokta, dış saldırıya maruz kaldığını iddia etmekti. Sayın Erdoğan’da içeride bir çok kriz ile karşı karşıyadır. Ve Suriyeli hasmının aynı üslubuna baş vurmaktadır. Erdoğan, Bir önceki müttefiki Fetullah Gülen ile kırmızı alanlar içerisinde siyasi ve ahlaki bir çatışma yaşamaktadır. Türkiye’nin Suriye krizine bu ani müdahalesi belki de iç krizin dış krize çevrilmesinin manevrası olabilir” dedi.
LAZKİYE’DEN DENİZ YOLU
Atwan Keseb’de süren çatışmalarının esas hedefinin muhaliflerin denize açılan bir koridor oluşturması olduğuna dikkat çekti. Yazıda, “Cuma gününden beri Suriyeli muhalifler Türkiye sınırında Alevilerin kalesi Lazkiye’nin güneyinde yer alan Keseb Geçidi’ni ele geçirmek için operasyon düzenliyorlar. Stratejik Kalamun bölgesinde Yabrut’taki muazzam kayıplarına karşılık amaçları orayı istila etmek ve silahların daha kolay ulaştırılması için denize açılan bir yol açılmasını sağlamak. Kayıpları hayati önemdeki Lübnan ve sahillerine ulaşan arterin kapanmasına yol açtı” ifadelerine yer verdi.
Al Kudsal Arabi gazetesi, “Suriye uçağının düşürülmesi Türkiye ile savaşa yol açar mı?” başlığı ile yayınladığı baş yazısında; Siyaseten içinde bulunduğu durumda Erdoğan’ın ve ordunun ortak açıklama yapması Suriye iktidarına karşı açık bir mesaj olduğuna vurgu yapıldı. Türkiye’nin hava desteği kastedilerek krizin başlangıcından bu yana ilk kez Suriye muhalefetinin hava koruması altında çatıştığının altı çizildi. Keseb’teki çatışmaların muhaliflerin en önemli kalesi Kalamun’un ellerinden çıkmasıyla ilişkisine dikkat çekildi.
KIRIM’DAN BAĞIMSIZ DEĞİL
Başyazıda Suriye uçağının düşürülmesinin Kırım’daki gelişmelerden de bağımsız olmadığı hatırlatıldı. Makalede, “Uçağın düşürülmesi olayını Rusya’nın Kırım Yarımadası’nı ilhak kararından ve askerlerini Ukrayna sınıra yığmasından da bağımsız düşünemeyiz. Başkanlığı dönemi boyunca Barak Obama, Rusya ile dengeler üzerine kurulan ateşkesi ilk kez bozdu ve “güç haklılıktır” ilkesi ile hareket etti. Uçağın düşürülmesi olayı bölgede ve dünyada kritik süreçlerin yaşandığı bir dönemde geldi. Gelişmeler Suriye ile Türkiye arasında daha önce mümkün olmayan senaryoların gerçekleşmesine yol açabilir” denildi.