Bursa'da oylar genel siyaset üzerinden yansıyacak
Bursa’daki seçim yarışı da Türkiye genelinde olduğu gibi 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından peş peşe gelen tapelerin atmosferinde genel seçim havasında yürüyor. Adaylar geziyor dolaşıyor ancak 30 Mart geldiğinde oylar daha çok genel siyaset üzerinden sandığa yansıyacak.
Zafer OPSAR
Bursaport Genel Yayın Yönetmeni
Bursa’daki seçim yarışı da Türkiye genelinde olduğu gibi 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından peş peşe gelen tapelerin atmosferinde genel seçim havasında yürüyor.
Adaylar seçim turlarında her ne kadar yerele ilişkin plan, proje ve vaatleri ile seçimi kazanma hesapları yaparken, mahalle ve kahvehane toplantılarında, liderlerin mitinglerindeki konuşmalarının yansımalarını da görmek mümkün.
3 milyon nüfusuyla Türkiye’nin 4. büyük kenti olan Bursa’da seçim yarışı büyükşehir ve 17 ilçe belediye başkanlığı için yapılıyor. Partiler, 18 başkanlıktan olabildiğince fazlasını alabilmek için hummalı bir çalışma yürütüyor. 1 milyon 982 bin 143 kayıtlı seçmenin bulunduğu Bursa’da 6 bin 792 sandıkta oy kullanılacak.
AK Parti, Recep Altepe’nin Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu Bursa’da yine aynı isimle 30 Mart’a iddialı hazırlanıyor. 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde yüzde 47.3 ile 508 bin oy alan Recep Altepe yine bu orana yakın bir oy almayı bekliyor ancak bugünün koşulları çok farklı.
Bursa’nın sorunlarının başında gelen toplu ulaşım ve trafik konusunda ciddi çözümler ortaya konmuş değil. Bursa’yı Doğu-Batı hattında taşıyan Bursaray’ın toplu taşıma içindeki payı ancak yüzde 10 dolaylarında. 10 dakika arayla sefer yapan Bursaray’da sabah ve akşam saatleri yolculuk çileye dönüyor. Balık istifi yolculuk Bursalıları canından bezdirmiş durumda. Kent içinde yakın zamanda devreye konulan yerli tramvay İpekböceği de güzergah ve diğer teknik nedenlerden dolayı istenilen verimlilikte değil. Tramvay, kent içi trafik yoğunluğu nedeniyle de yavaş ilerliyor.
Makina mühendisi olan Recep Altepe, iktidar partisi olmanın avantajıyla seçimlere giriyor. Hemen her gün bir tören var. Yapımı devam eden 45 bin kişilik yeni stadyum bitmemiş olmasına karşın Altepe’nin seçim malzemelerinden biri. Altepe, yeni açılan Bursaray hatları ve park-bahçe düzenlemeleri, daha çok iş insanlarının kullandığı deniz uçağı, helikopter taksi ve İDO’ya rakip olarak kurulan BUDO’nun deniz otobüsüyle yolcu taşımacılığı ile bilboadlardan seçmenlere sesleniyor. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 20 Mart’ta on binlerce kişiyle yaptığı miting de kendisine moral olmuş durumda.
Ancak, tarihi Bursa’nın önünde bir beton perde gibi silueti bozan 22’şer katlı TOKİ Doğanbey Konutları bir utanç abidesi olarak kentin her yerinden görülüyor. Trafik ve toplu taşıma sorunları ile ovaya yayılan kaçak yapılaşmanın önüne geçilememiş olması, tarım topraklarının kaybı önemli sorunlar olarak karşımızda duruyor. İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu’nun güzergahına ilişkin spekülasyonlar da beraberinde bazı tartışmaları getiriyor.
AKP Büyükşehir ile birlikte ilçelerin birçoğunu almayı hedefliyor. Merkez Osmangazi, ve Yıldırım ile Gürsu, Kestel, Mustafakemalpaşa, Yenişehir iddialı ilçeler. 3 dönemdir CHP’den Mustafa Bozbey’in seçildiği Nilüfer AKP’nin almak istediği yerlerin başında geliyor ancak kamuoyu yoklamaları Bozbey’in seçimi yeniden alacağını gösteriyor.
CHP ADAYI ŞAHİN’İN VAADİ SU VE ULAŞIMDA YARI YARIYA İNDİRİM
Bursa’da CHP’nin iddialı adayı Necati Şahin, 10 yıllık İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanlığı sırasında Bursa’nın sorunları ve çözüm yollarına ilişkin ortaya koyduğu muhalefet ile dikkat çekiyor. CHP örgütünün bile yapmadığı muhalefeti sergileyen Şahin, CHP’den aday gösterildiğinde 2 bin 700 sayfadan oluşan dosyaları ile basın toplantısı yaptı. Kuşkusuz CHP’nin Şahin’i aday göstermesinde Şahin’in İMO Şube Başkanlığındaki performansı önemli rol oynadı.
Hummalı bir çalışma sergileyen Necati Şahin, “Bursa’da değişim başlıyor” sloganı ile proje ve vaatlerini halkla paylaşıyor. “Bursa ağır hasta, yoğun bakıma alınarak ayağa kaldırılmalı” diyen Şahin’in en önemli vaatleri içme suyu ve ulaşımda fiyatları yarıya indirmek. “Su temel bir insan hakkı, kâr amacı güdülmemeli” diyen Şahin, seçildiği takdirde yapımı devam eden Büyükşehir Belediye Sarayı’nı hastaneye dönüştürmeyi planlıyor.
Bir utanç abidesi olarak duran TOKİ Doğanbey Konutları’na yıkıma kadar gidecek bir çözüm için birkaç aşamadan oluşan bir plan uygulamaya koyacağını duyuran Necati Şahin, bunun için AB ya da BM fonlarından yararlanmanın yollarını arayacak.
Bursa’nın artık bir metrekare bile tarım toprağını kaybetmeye tahammülü olmadığının altını çizen Şahin, tarıma öncelik vereceklerinin altını çiziyor. AKP’ye giden merkez sağ oyları da alması beklenen Şahin, şimdiki CHP Milletvekili Sena Kaleli’nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olduğu 2009’da aldığı 290 bin oyu katlayarak seçilmeyi hedefliyor.
CHP ilçelerde ise Nilüfer başta olmak üzere, Mudanya, Gemlik, Karacabey ve Mustafakemalpaşa’da seçime iddialı hazırlanıyor. CHP Merkez Osmangazi ve Yıldırım için de iddia sahibi.
MHP ADAYI KOÇDEMİR
MHP’nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dr. Kadir Koçdemir de yoğun bir tempoda 30 Mart’a hazırlanıyor. Siyasal Bilgiler mezunu Eski Vali Koçdemir de, partisinin 2009’da aldığı 134 bin oyu daha yukarılara taşımak. Kuşkusuz AKP’de yaşanacak oy kaybının artı hanesine yazılacağı partilerden biri de MHP. Her ne kadar MHP teşkilatı yoğun bir çalışma temposu içinde olmasa da Dr. Koçdemir kenti adım adım turluyor. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın övgü için ‘Sultan’ diye tanımladığı Recep Altepe’ye ‘Sultan’ın Sarayı’nda halka yer yok’ gibi söylemlerle muhalefet ediyor. MHP de başta dağ yöresi ilçeleri olmak üzer İznik, Yenişehir, Mudanya, Merkez Yıldırım ve Osmangazi’de iddia sahibi.
HDP ADAYI HÜSEYİN ÖZAYDIN
Halkların Demokratik Partisi (HDP) tüm maddi imkansızlıkları halkın desteğiyle aşmaya çalışarak eşitsiz seçim sistemi içinde çalışmalarını sürdürüyor. HDP, Büyükşehir’de Eğitim Sen’den Hasan Özaydın ile seçimlere giriyor. HDP Büyükşehir dışında 11 ilçede aday gösterdi.
Mahallelerde partili vatandaşların kendilerine ait yerlerini seçim bürolarına dönüştürmeleriyle imece usulü bir seçim çalışması yapan HDP, eş başkan olarak gösterdiği kadın adayları ile dikkat çekiyor. Çünkü başta AKP, CHP ve MHP olmak üzere çoğu partide hiç kadın başkan adayı yok. Meclis üyeliklerinde de bir elin parmakları kadar.
Eş başkanlıkla kadın aday gösteren HDP’nin kadın adaylarının, sürdürdükleri çalışmalarla kadınların siyasetin her alanında var olabileceklerini kanıtlıyor olmaları önemli.
Bir çok parti ve kesimden kadınlar aslında ilgiyle HDP’nin kadın adaylarını izliyor. HDP’de kadınların bu denli görünür ve etkin olmaları bir anlamda kadınların zaferi gibi algılanıyor. Bu durum da diğer partiler açısından özendirici bir durum yaratıyor.
Saadet Partisi adayları da tıpkı Necmettin Erbakan gibi yoğun bir seçim kampanyası yürütüyor. Ona keza İşçi Partisi Bursa İl Örgütü de yoğun çalışma içinde. Büyük Birlik Partisi ve Demokratik Sol Parti de seçimde ne kadar oy alacaklarını merakla bekliyor.
GÖZLER İNTERNET’TE
Bursa genelinde aslında tüm siyasetçiler açısından bakıldığında halkla iç içe bir seçim havasından bahsetmek zor. Siyasetin kirlenmiş yüzü, kasetlerle süren tartışmalar, kutuplaşmanın artması geleceğe dair umutları da azaltıyor..
Adaylar mahalle mahalle geziyor halkla buluşuyor ancak, gözler daha çok liderlerin ekranlardan söylediklerinde, İnternet’e düşecek bir görüntü ya da tapede. Uzun yılların politikacısı Süleyman Demirel’in dediği gibi 24 saat politikada çok uzun bir süre. Her an her şey değişmeye müsait. Adaylar geziyor dolaşıyor ancak 30 Mart geldiğinde oylar daha çok genel siyaset üzerinden sandığa yansıyacak.