ABD: Twitter ve Youtube yasağı kaldırılmalı
ABD, Türkiye'ye sosyal medya organları Twitter ve Youtube'a getirilen yasakları kaldırma çağrısında bulundu. Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle, Türkiye'de Twitter'ın ardından YouTube'un da erişiminin engellenmesine, 'Türkiye, bu nereye varacak?' diyerek tepki gösterdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, gündelik basın toplantısında, Twitter'in ardından erişimi yasaklanan Youtube ile ilgili soruya verdiği yanıtta, "Twitter konusunda da belirttiğimiz gibi, ifade özgürlüğüne kısıtlayan her türlü eyleme karşıyız. Türkiye hükümetine, Youtube ve Twitter'a vatandaşlarının erişimini engellemeyi kaldırması yönünde çağrı yapmayı sürdürüyoruz" dedi.
Gündelik basın toplantısında bir soru üzerine, ABD'li yetkililerin, Türkiyeli yetkililerle Twitter'a erişimin yasaklanması konusunda iki gün önce telefonla konferans görüşme yaptığını da belirtti. Harf, görüşmenin Türkiye'nin iletişim ve bilgi teknolojileri yetkililerinin isteği üzerine yapıldığını söyledi. Harf şunları söyledi: "Türkiye ile ifade özgürlüğüne yönelik bir dizi konuda görüşmeler yapıyoruz. Yetkililerimiz ve Türk yetkililer, Türkiye'nin yeni internet yasası, Twitter'in kapatılması sorunlarını görüştü ve internet özgürlüğü, özel yaşamın gizliliği ve internet yönetimi konusunda ABD'nin görüşlerini paylaştı. Türkiye hükümetinin, Twitter ve şimdi de Youtube ile internet yasası konusundaki adımlarına yönelik çok ciddi kaygılarımızı gerek bu toplantılarda, gerekse büyükelçimiz aracılığıyla iletiyoruz. Bu yasakları durdurmaları gerektiğini çok güçlü biçimde ifade ediyoruz. Bu yasal konular, bizimle ilgili değil ama Türkiye'nin bu konuda nasıl ilerleyebileceği noktasında hükümetler düzeyinde konuşuyoruz."
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) Twitter'a erişimi engellemesi kararına yönelik Ankara 15. İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı aldığına da değinen Marie Harf, " Mahkeme 30 gün süre verdi. Bu kararı kısa zamanda uygulamalarını umuyoruz" diye konuştu.
AB: SIRADA NE VAR?
Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle, Türkiye'de Twitter'ın ardından YouTube'un da erişiminin engellenmesine, "Türkiye, bu nereye varacak?" diyerek tepki gösterdi.
Fule, YouTube’un erişime engellenmesini Twitter üzerinden yaptığı Türkçe açıklamalarıyla değerlendirdi. Fule, Twitter’dan yaptığı değerlendirmede “Twitter, YouTube Türkiye, bu nereye varacak? Türkiye: bilgi paylaşma özgürlüğüne saygı gösterilmeli, kısıtlama ölçülü olmalı” ifadelerine yer verdi.
DIŞ BASINDA GENİŞ YER BULDU
Türkiye’de Twitter’den sonra YouTube’a da erişimin engellenmesi hemen yurt dışına yansıdı. BBC, bu gelişmeyi “Twitter'dan sonra YouTube'a da erişim yasağı” sözleriyle duyurdu.
BBC haberinde “Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, YouTube'a erişim yasağı uygulamaya başladığını duyurdu. Kararla ilgili bir ayrıntı verilmedi” dedikten sonra “YouTube'da bugün Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun da katıldığı Suriye politikasının tartışıldığı bir toplantıya ait olduğu iddia edilen bir kayıt yayınlanmıştı” ifadeleri kullanıldı.
Wall Street Journal gazetesi, “Kritik seçimlerden sadece üç gün önce atılan bu adım, yurt içinde ve dışındaki eleştirileri körükleyecek gibi” yorumunu yaptı.
WSJ, YouTube’yu bloke etme kararının, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla yapılan ve “Suriye’deki cihatçılara karşı bir Türk saldırısına götürebilecek senaryoların tartışıldığı” iddiasına ilişkin sızdırılmış bir ses kaydının sosyal sitede yayınlanmasından birkaç saat sonra alındığını belirtti.
“Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın YouTube’nun Türkiye yasalarına uymazsa bloke edileceğini defalarca söylediğini” yazan WSJ, “Son aylarda Twitter ve YouTube, Sayın Erdoğan ile Fethullah Gülen arasında yeni siyasi mücadelede kilit cepheler haline geldi” ifadelerini de kullandı.
Türkiye Haberleşme ve Telekomünikasyon İdaresi, YouTube video paylaşım sitesine ulusal internet ağı üzerinden doğrudan erişimi yasakladığını duyuran Rusya’nın Sesi, “Uygulamaya aşamalı olarak geçilecek” dedi.
Rusya’nın Sesi, YouTube sitesinin henüz tüm internet sunucuları tarafından "kara listeye" alınmadığını, "uygulamaya aşamalı olarak geçileceğini" anlattığı haberinde “Türk internet kullanıcıları, birkaç saat daha video paylaşımları izleme olanağına sahip olacak. Ancak kısa bir süre sonra erişimin tamamen engellenmesi bekleniyor” diye ekliyor.
Alman basını Türkiye'de YouTube'a erişimin engellenmesine geniş verdi. Yasağı gazeteler ve televizyonlar kısa süre içinde son dakika haberi olarak verdiler. Gazetelerin internet sayfalarındaki haberlere çok sayıda okur da yorum yaptı. Okurların yorumlarında yasak eleştirilirken, bu haliyle Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olmasına karşı çıkıldı.
Bild: Twitter savaşından sonra Erdoğan şimdi de YouTube kapattı: 'Çarşamba günü mahkeme Twitter yasağını kaldırdı. Şimdi Hükümet YouTube'u kapattı.'
Die Welt: Erdoğan Twitter'dan sonra YouTube'u kapattı: 'Twitter'dan sonra sırada video platformu YouTube var. Şimdi seçim kampanyası var ve o internet söylentilerinden korkuyor. Hükümet çevreleri önlemden bahsediyorlar. Ses kaydı kaldırdığında YouTube'un tekrar açılabileceği ifade ediliyor.'
Die Zeit: Türkiye YouTube'u da kapattırdı: 'Türkiye'de Twitter'dan sonra YouTube da bloke edildi. Yetkili telekomünikasyon dairesi mahkeme kararı olmadan kapattı.'
Der Spiegel: Erdoğan YouTube'u kapattırdı: 'Önce Twitter, şimdi YouTube'
Der Tagesspiegel: Erdoğan YouTube'u kapattırdı: 'Türk Başbakanı Erdoğan Twitter'ı kapattırdıktan sonra aynı yolu YouTube için de izledi. Pazar günkü yerel seçimlere az bir zaman kala Başbakan Erdoğan Twitter'dan sonra YouTube kapattı. Bu adım mahkeme kararı olmadan atıldı.' (ANKA/DHA)