05 Nisan 2014 06:00

Taşeronu örgütleyecek sendikacılığa ihtiyaç var

TES-İŞ İstanbul 1 No’lu Şube kongresi, DSİ Konferans Salonu’nda bugün yapılacak. Kongre 10’u doğal 161 delegenin katılımıyla toplanacak. Kongre öncesinde görüştüğümüz Şube Başkanı Ersin Akman, kongreyi ve önümüzdeki dönem hedeflerini gazetemize anlattı.

Taşeronu örgütleyecek  sendikacılığa ihtiyaç var
Paylaş

Ercüment AKDENİZ
İstanbul


TES-İŞ İstanbul 1 No’lu Şube kongresi, DSİ Konferans Salonu’nda bugün yapılacak. Kongre 10’u doğal 161 delegenin katılımıyla toplanacak. Kongre öncesinde görüştüğümüz Şube Başkanı Ersin Akman, kongreyi ve önümüzdeki dönem hedeflerini gazetemize anlattı.

TAŞERON İŞÇİLERİ ÖRGÜTLEME KARARI

Uluslararası alanda yaşanan neo-liberal politikaların sendikal örgütlenmeyi hedef aldığını söyleyen Tes-İş İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Ersin Akman, sadece LEVER bünyesinde 160 bin alt taşeron firma olduğunu ifade etti. Hükümetin açıkladığı ekonomik rakamlara da atıfta bulunan Akman “Türkiye ekonomisi 3 kat büyüdüyse, kişi başına milli gelir 3 bin dolardan 10 bin dolara çıktıysa; neden hâlâ işçilerin yüzde 60’sı asgari ücretle yaşıyor?​” diye sordu. Türkiye’de 13.5 milyon SGK’li çalışan olduğunu belirten Akman, buna karşılık sadece 700 bin çalışanın TİS’ten yararlanabildiğini ifade ederek sendikal örgütlenmenin önemine dikkat çekti.

Taşeronlaşmanın dünyada olduğu gibi Türkiye’de de işçilerin başına bela olduğunu dile getiren Akman, 4 yıl önceki şube kongresinde, iş kolundaki taşeron işçileri örgütleme kararı aldıklarını hatırlattı. “Türkiye genelinde 34 şubemiz var. İş kolunda toplam çalışan sayısı 265 bin ama sendikalı işçi sayısı sadece 53 bin yani yüzde 19” diye konuşan Akman sözlerine şöyle devam etti; “Artık eski tipte kamu sendikacılığıyla ilerleme şansı yoktur. Artık taşeron işçilerin de örgütlenebildiği bir sendikacılığa ihtiyaç var.”

‘ZORLUKLARA RAĞMEN BAŞARDIK’

Bir önceki kongrelerinde taşeron işçileri örgütlemek için 3 amaç belirlediklerini söyleyen Akman “Taşeron işçileri sendikaya üye yapmak, alt firmaları değil asıl işvereni muhatap almak ve asıl işverenle TİS imzalamak için çalışma yürttük” dedi.  Taşeron işçilerin örgütlenmesi sorununu genel merkeze de götürdüklerini, akademisyen, hukukçu ve uzmanlardan taşeron işçilerin örgütlenmesi konusunda bir fizibilite çalışması istediklerini ve çalışmayı ortaklaştırdıklarını ifade eden Akman “Esas muhatap asıl işverendir dedik ve taşeron işçileri böyle üye yaptık. İşyerlerinden sözcüler seçtik. İşyerinden seçilen 40 temsilciyi işverene kabul ettirdik ve taşeron işçiler kendi aralarından 42 delege seçerek kongremizin bir parçası oldular. Bütün bunlar kolay olmadı ama tüm zorluklara rağmen başardık.”

TİS’TE SONA DOĞRU

İş kolunda asıl işverenin BEDA isminde bir firma kurduğunu bunun TİS süreci açısından avantaj olduğunu belirten Akman, geçtiğimiz çarşamba günü itibarıyla BEDA Enerji Dağıtım ve Per. Satış Hiz. AŞ’yi TİS görüşmelerine resmi olarak davet ettiklerini söyledi. Enerji iş kolunda grev yapmanın Türkiye’de hala yasak olduğunu anlatan Akman “Taşeron işçiler ilk defa TİS masasına oturacak. İşverenin bunu kabul etmemesi halinde uyuşmazlık ve Yüksek Hakem Kurulu devreye girecek” dedi. Her halükarda işçilerin TİS’te taraf olarak kabul edileceğini ve bunun yeni kazanımlar elde etmek için önemli bir başlangıç olduğunu düşünen Akman ‘Peki, BEDA kadrolu işçilerle aynı hakları taşeron işçilere tanımazsa ne olur?​’ sorumuza Akman, süreci izleyeceklerini ve açılan gedikten yeni kazanımlarla yola devam edecekleri cevabını verdi. 

ÖNCEKİ HABER

Seçimi kaybetti faturayı işçilere kesti

SONRAKİ HABER

30 yıllık belediye meclisi rezaleti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa