‘MİT hazırladı, milletvekilleri imzaladı’
MİT yasa teklifi Meclis Genel Kurulu’nda, “kim hazırladı?” tartışması yarattı. Muhalefet milletvekillerinin “MİT yetkilileri hazırladı, milletvekilleri imzaladı” eleştirisi Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ı öfkelendirdi.
MİT yasa teklifi Meclis Genel Kurulu’nda, “kim hazırladı?” tartışması yarattı. Muhalefet milletvekillerinin “MİT yetkilileri hazırladı, milletvekilleri imzaladı” eleştirisi Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ı öfkelendirdi.
MİT Yasa teklifinin görüşülmesine Meclis Genel Kurulu’nda devam edildi.
Teklifin geneli üzerine konuşan AKP sözcüsüne itiraz eden CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, MİT’in AKP’li milletvekillerine brifing verdiğini hatırlatarak, niye diğer milletvekillerinin de bilgilendirilmediğini sordu. Hamzaçebi bu konuda Bakan’dan özür beklediğini söyledi. AKP sözcüsünün “darbecilerin yaptığı yasayı değiştirmek istiyoruz” sözlerine itiraz eden Hamzaçebi, bunun doğru olmadığını, AKP’nin 12 yıldır darbecilerin yaptığı yasalarla hükümet ettiğini, darbecilerin yüzde 10 barajı ile Meclis’e geldiklerini hatırlattı.
AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de bu eleştirinin sadece kendilerine değil, darbeden sonra hükümet eden bütün siyasi partilere yöneltilmesi gerektiğini söyledi. MİT’in bilgilendirmesini AKP’li milletvekillerinin kendilerinin talep ettiğini savunan Canikli, “talep, teklifi hazırlayan milletvekilleri tarafından gelmiştir” diyerek diğer milletvekillerinin bilgilendirilmemesini savundu.
SARİNGAZI HATIRLATMASI
Daha sonra milletvekilleri sorularını yönelttiler. ABD’li gazeteci Seymour M. Hersh’in “Saringazı Türkiye’den gönderildi. MİT tarafından temin edildi, jandarma tarafından da eğitimi verildi” iddiası ve hükümetin bu konuda bir açıklamasının olmadığı hatırlatıldı.
CHP’li Kamer Genç, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’a, Wikileaks belgelerinde “Başbakan Erdoğan’ın “İsviçre bankalarında hesabının olduğu” iddiasının yer aldığı vurgulanmasına rağmen neden araştırılmadığını sordu. Ayrıca yasa teklifine ilişkin hükümetin 7-8 önergesi olacağını hatırlatarak, bunun sorumsuzca olduğunu ifade etti. Başbakan’ın kendisine ait bir MİT teşkilatı oluşturmak istediğini de belirten Genç, “MİT istediği adamı öldürebilir, yolsuzluk yapabilir, hesabı sorulamaz” dedi.
MİT’E AYRICALIK
Beşir Atalay’a ayrıca, “suç işlemiş MİT mensuplarına af mı getiriliyor?”, “demokrasilerde kabul edilemez biçimde MİT görevlilerine yetki ve sorumsuzluk veriliyor” diyen milletvekilleri, “MİT’e verilen yetkilerle hakim teminatı ve milletvekili dokunulmazlığının çakışması halinde, MİT Yasasının üstün geleceği, MİT’çilerin milletvekillerini götürüp sorgulayabileceğine” dikkat çektiler.
Milletvekilleri ayrıca “Yeni yasaya göre MİT yetkilileri konusu suç teşkil eden talimat verebilir mi?” sorusunu da yönelttiler.
Sorulara oldukça sinirli yanıt veren Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, teklifte af maddesi olmadığını söyledi. Atalay, çözüm sürecinin hükümetin önündeki en önemli projelerden biri olduğunu ve verimli gittiğini belirterek, “İnşallah hayırlı olacaktır” dedi.
ATALAY, ‘BAŞBAKAN’IN TALİMANITI ALDIK’
Milletvekili dokunulmazlığı ile ilgili bir şey bulunmadığını belirten Atalay, getirilen tek değişikliğin MİT Başkanı’nın Yargıtay’da yargılanması olduğunu savundu. Atalay, ayrıca konusu suç teşkil eden talimatı kimsenin veremeyeceğini ileri sürerek, bunun anayasal suç olacağını söyledi. Teklifi MİT’in, hükümetin hazırladığı iddialarına sert yanıt veren Atalay’ın, milletvekilleri teklifi verdikten sonra hükümet olarak çok ciddi irdelediklerini ileri sürdü. “Hükümet olarak biz hazırlasak bu kadar çok önerge ile düzeltilmezdi. Aklı olan anlar” sözleri tepkilerle karşılandı. .
Teklif üzerine defalarca hazırlandıklarını, Başbakan’dan talimat da aldıklarını belirten Atalay, “Biz ciddi bir hükümetiz, İşimizi iyi yaparız. Teklifi arkadaşlarımız verdi” diye konuştu.
KOMİSYON RAPORU TARTIŞMASI
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da yasa teklifinin neden tali komisyonlarda görüşülmediğini, neden raporunun olmadığını sordu. Teklifin başta Anayasa Komisyonu olmak üzere tali komisyonlarda neden görüşülmediği eleştirisini diğer milletvekilleri de sordular. Teklifin tali komisyonlarda görüşülmesine zaman olmadığı açıklaması yapılması üzerine Vural tepkisini sürdürerek, bunun rapora yasılması gerektiğini söyledi.
Tartışmaların ardından teklifin geneli üzerinde görüşmeler sona ererek, maddelere geçildi. (Ankara/EVRENSEL)