12 Nisan 2014 06:00

Halkı yanılttıklarını kabul ettiler

Evrensel’in 1 Nisan 2014’te yayımlanan “AKP ormancılıkta değil ama yalanda dünya birincisi olur” başlıklı haberindeki konulara ilişkin Orman Genel Müdürlüğünden (OGM) açıklama geldi.

Halkı yanılttıklarını kabul ettiler
Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir


Evrensel’in 1 Nisan 2014’te yayımlanan “AKP ormancılıkta değil ama yalanda dünya birincisi olur” başlıklı haberindeki konulara ilişkin Orman Genel Müdürlüğünden (OGM) açıklama geldi. AKP Hükümetinin ormancılık politikalarını bilimsel olarak inceleyen bir araştırmaya dayanan haberimizdeki verilerin doğru olmadığını ileri süren OGM’ye yanıtı araştırmayı yapan bilim insanlarından Prof. Dr. Erdoğan Atmış verdi: “Bütün yanıtlarında kelime oyunu var. Ama özellikle ağaçlandırma konusunda halkı yanılttıklarını kabul ediyorlar.”
Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Erdoğan Atmış ve Yard. Doç. Dr. Batuhan Günşen tarafından yapılan “Ak Parti Hükümetlerinin Ormancılık Politika ve Uygulamalarının Sürdürülebilir Orman Yönetimi Kapsamında Analizi”  başlıklı araştırmada, AKP hükümetleri zamanındaki ormancılık çalışmalarıyla önceki dönem yapılan ormancılık çalışmalarını karşılaştırılmışı. Araştırmada, AKP’nin “Ağaçlandırmada dünyada ilk üçe girdik” diye verdiği rakamlarda ağaçlandırma çalışması diye var olan orman ekosistemlerinin rehabilitasyonlarını, erozyon çalışmalarını ve mera ıslahını gösterdiği ortaya çıkmıştı.

VERİLERİMİZİN TÜMÜ DEVLETİN RESMİ VERİLERDİR

OGM’nin haberimizle ilgili açıklamalarını değerlendiren Prof. Dr. Atmış, kendi araştırmalarında bir spekülasyona yer vermemek için verilerin çoğunluğunu OGM’nin 2007 yılından itibaren her yıl yayınladığı ormancılık istatistiklerinden alındığının altını çizdi. Atmış, “Yani verilerin tümü devletin resmi verileridir. Yalnız bu verilerin doğruluğu yapılan analizlerle ve ilgili literatürle sorgulanmış ve bazı verilerin şüpheli olduğu yönünde izlenimler elde edilmiştir” dedi.

ORMANLARI YOK ETME PAHASINA MADENCİLİK

Atmış, OGM’nin ormanların madencilik amaçlı tahsisinin 1956 yılında çıkarılan yasaya dayandığı ve yeni bir uygulama olmadığı, şu ana kadar yapılan maden tahsislerinin ülkenin toplam ormanlık alanının sadece yüzde 2’sine (binde 2’sine) denk geldiği açıklamasına, OGM’nin 2012 yılında yayımladığı verilerle yanıt verdi. 2004 yılında çıkarılan 5177 sayılı Maden Yasası ve yönetmeliğindeki değişikliklerden sonra maden işletme ve tesis sayı ve alanlarının önceki dört yılın ortalamasının dört katına kadar çıktığını kaydeden Atmış, “AKP öncesi dönemde yıllık ortalama 1164 maden tahsisi yapılmışken, bu rakam AKP döneminde yüzde 120.2’lik artışla 2564’e yükselmiştir. Önceki dönemde yılda ortalama 2653 hektar orman alanı madencilik faaliyetleri için tahsis edilmişken, Ak Parti döneminde yüzde 127.8 artarak 6046 hektara çıktığı görülmektedir” dedi. Atmış verilerin AKP döneminde ülke kalkınması safsatasıyla orman alanlarındaki madencilik faaliyetlerinin orman alanlarının yok edilmesi pahasına önünün açıldığını ortayla koyduğunu belirtti.
OGM’nin Serik Taşağıl yangınının kayıtlara 4-5 bin hektar değil de 15795 hektar olarak geçtiği ile ilgili yanıtı ile ilgili süreci özetleyen Atmış, AKP’nin bu sürecin ardından Orman Mühendisleri Odasına yönelik baskı ve ele geçirme politikalarını aktardı: “Başlangıçta bakanlık rakamı 4-5 bin olarak açıkladı. Orman Mühendisleri Odası bir bilimsel heyet kurup inceleme yaptırdı. Hazırladığı raporda Bakanlığın (OGM) verdiği rakamın yanlış olduğunu kanıtladı. O tarihe kadar ormancılık örgütüyle arası çok iyi olan Orman Mühendisleri Odası (OMO) birçok konuda Bakanlık tarafından devre dışı bırakıldı. Bakanlık kadroları odayı ele geçirmek için “Birliğe Çağrı” adlı bir grup kurdu ve ormancılık örgütünde çalışan orman mühendislerine bu gruba oy atması konusunda baskılar yaptı. Fakat seçimle odayı ele geçiremedi. Bunun üzerine meslek odalarıyla ilgili yaptığı düzenlemede ilk olarak OMO’nun denetiminin Orman ve Su İşleri tarafından yapılacağı kararını çıkarttı. Kısaca mevcut Oda yönetimiyle Bakanlığın arasının bozulması yukarıda adı geçen yangındaki yanan alan miktarıyla ilgili tartışmalardan kaynaklanıyor”.

KABUL EDİYORLAR

Ağaçlandırma çalışmaları ile ilgili OGM’nin yanıtının önemli olduğuna dikkat çeken Atmış, “Burada verdikleri yanıtta; “Bakanlığımızca yapılan bu faaliyetler kamuoyu ile paylaşılırken, ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve rehabilitasyon çalışmaları olduğu devamlı olarak ifade edilirken, zaman zaman konuşma dilinde ağaçlandırma çalışmaları olarak algılanabilmektedir” diyorlar. Böylece kamuoyunu yanılttıklarını kabul etmiş oluyorlar. Paylaşılan raporlarda da kelime oyunu yapılarak ağaçlandırmanın ne kadar arttığını, ağaçlandırmada dünyada ilk üçe girdiklerini söylemekteler. Fakat, dünyada ilk üçe ağaçlandırmanın yanı sıra, rehabilitasyon, erozyon kontrolü vb. çalışmaların tümünü ağaçlandırma rakamı olarak kabul ederek girebilmektedirler” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Sendikanın ilk üyesini işten attılar

SONRAKİ HABER

Yatağan işçileri nöbette

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa