Yatağan işçileri nöbette
Muğla’da termik santral ve kömür ocaklarının özelleştirilmesine karşı aylardır mücadele eden işçilerin Ankara’daki eylemleri sürüyor. “Özelleştirmenin durdurulmasını değil, iptal edilmesini istiyoruz” diyen T.Maden-İş ve Tes-İş üyesi işçiler, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın karşısında nöbetteler.
Hasan AKBAŞ
Ankara
Muğla’da termik santral ve kömür ocaklarının özelleştirilmesine karşı aylardır mücadele eden işçilerin Ankara’daki eylemleri sürüyor. “Özelleştirmenin durdurulmasını değil, iptal edilmesini istiyoruz” diyen T.Maden-İş ve Tes-İş üyesi işçiler, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın karşısında nöbetteler.
Milas ve Yatağan’da aylardır kitlesel eylemler gerçekleştiren işçiler eylemlerinin bir ayağını da Ankara’ya taşındı. Özelleştirme İdaresi önüne önceki gün yapılan yürüyüşün ardından polis saldırısına uğrayan işçiler, özelleştirme iptal edilene kadar 50 kişilik bir grupla nöbet tutacaklarını duyurdular. ÖİB’nin karşısında bulunan Kurtuluş Parkı’nda nöbet tutan işçilerle gelişmeleri ve özelleştirme karşıtı mücadeleyi konuştuk.
GAZETEMİZE TEŞEKKÜR
Tes-İş Yatağan Şube Mali Sekreteri İsmail Demir, “Öncelikle haklı mücadelemizin en başından beri gece, gündüz demeden bizim yanımızda yer alan Evrensel Gazetesi’ni ve çalışanlarını 5 bin kişi adına kutluyorum ve teşekkür ediyorum” diyerek sözlerine başladı. Demir, “Bizler özelleştirmeyi asla kabul etmiyoruz. Bu bizim için pazarlık konusu bile değildir” dedi.
‘BU DİRENİŞ GEÇİCİ DEĞİL, HAFİFE ALMASINLAR’
Önceki gün yaşanan polis saldırısını eleştiren Demir, “Biz buraya 5 bin kişi adına geldik. Ailelerimizle birlikte 10 bini aşkın bir nüfusa sahibiz. Bizler buraya on binlerin gelmesini sağlayacak güçteyiz. Bu uyarılarımızı dikkate alsınlar” dedi. Direnişin geçici olmadığına vurgu yapan Demir, şöyle devam etti: “Özelleştirme İdaresi’nden ve hükümetten, Biz özelleştirmeden, geri adım atıyoruz. Özelleştirme iptal oldu’ açıklaması gelmediği sürece biz burayı terk etmeyeceğiz. Direnişimiz giderek de büyüyecek. Bunu buradan ilan ettik” diye konuştu.
‘İPTAL EDİLENE KADAR DURMAK YOK’
T. Maden-İş Sendikası Yatağan Şube Yöneticisi Ramazan Alkan da, 26 yıldır kömür işletmelerinde hizmet verdiğini belirterek, “Bizler yerin yedi kat altından kömür çıkartmak için, bu ülkenin enerjisini sağlamak için emek veriyoruz. Bu tam bir emek ve gelecek sorunudur. Bu kaygıyla direnişteyiz” dedi.
Türkiye enerjisinin yüzde 3.5’ini bu santrallerin sağladığını kaydeden Alkan, şunları söyledi: “Buralar en çok kâr eden işletmelerdir. Bütün giderleri, kârı zararı ortada. Bu işletmelerin 26 günlük geliri devlete kardır. Bu özelleştirmenin anlamı, peşkeş çekmektir. Bu kadar kâr eden ve kamuda kalması lazım olan bir yerin özelleştirilmesi akıl almazdır” diye konuştu. Alkan, özelleştirme iptal edilene kadar sabah 08.00 akşam 17.00’de parkta, özelleştirme idaresi karşısında olacaklarını bildirdi.
‘ALSALAR DA GİREMEYECEKLER’
Milas’ta kömür işletmelerinde Maden-İş İşyeri Temsilcisi olan Ömer Öztürk de, “Bizim az olduğumuzu sanmasınlar. On binlerle de burada olabiliriz. Ancak şimdilik uyarıyoruz. Gerektiğinde ailelerimizle ve mücadelemize destek veren on binlerle buraya akacağız. Tez vakit bu özelleştirmeyi iptal etsinler. O ihaleyi alacak firmaları şimdiden uyarıyoruz. Boşuna uğraşmayın. İhaleyi alsanız bile oraya giremeyeceksiniz” dedi.
‘TEKEL İŞÇİSİ GİBİ TARİH YAZACAĞIZ’
TES-İş ve Maden-İş Sendikası Şube Başkanları Süleyman Girgin ve Fatih Erçelik de, Yatağan’daki tesislerin önemine vurgu yaptı. Girgin, “Bu mücadele emek mücadelesinin bitmediğini, işçi sınıfının gücünün neler yapabileceğinin bir ispatıdır. TEKEL direnişi bu ülkede önemli bir tarih olmuştur. Bizler de bu mücadeleyi oradan dersler çıkartarak büyüteceğiz” diye konuştu. Erçelik de, Ankaralıları ve tüm kamuoyunu parkta sabah 08.00’den 17.00’ye kadar ki nöbetlerine destek vermeye çağırdı.
İHALEYE GİRENLER 17 ARALIKÇI ÇIKTI!
Hükümetin özelleştirmek için ısrar ettiği Muğla’daki Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş, Kemerköy Termik Santrali, Yeniköy Yatağan Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.’, Yeniköy Linyitleri İşletmesi için teklifler verildi. İhaleye giren firmaların 17 Aralık Yolsuzluk soruşturmasına ve havuz tartışmalarına adı karışan firmaların olduğu ortaya çıktı.
Teklif İçin Başvuran firmalar şöyle: “Park Holding, Çelikler Taahhüt A.Ş., Kalyon İnşaat Ortak Girişim Grubu, Limak İnşaat, Elsan Elektrik, IC İçtaş Enerji, Konya Şeker Sanayi.”
ALO FATİH BİLE VAR!
“Alo Fatih” adıyla gündeme gelen Mehmet Fatih Saraç’ın yönetim kurulunda olduğu Park Holding A.Ş. ve yine yolsuzluk operasyonlarında adı geçtiği belirtilen Kalyon İnşaat dikkat çeken firmalar. AKP döneminde gösterdiği büyümeyle dikkat çeken Limak İnşaat de ihaleye giren firmalar arasında. Geçmişte özellikle su ve elektrik ihalesini aldığı bölgelerdeki yolsuzluk iddialarıyla gündeme gelen Elsan A.Ş.’nin Adana’da 2008 yılında su sayaçlarına yapılan usulsüzlük ve yaklaşık 50 bin su abonesinin faturalarında oynama ile haksız kazanç sağladığı iddia edilmişti.
SAYIŞTAY RAPORLARINDA DA VARLAR
IC İçtaş Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş ise, Sayıştay’ın hazırladığı “Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) 2012 yılı Raporu”nda TEDAŞ’a bağlı şirketlerin özelleştirilmesi sırasında milyonlarca doların kayıtlardan gizlendiği iddiasıyla gündeme gelmişti.