AKP, MİT ve Danıştay için kolları sıvadı
AKP, MİT Yasası ve Danıştay Kanunu’nda köklü değişiklik yapmak için harekete geçti. TBMM, güvenlik ve istihbarat çalışmalarını denetleyebilecek. Danıştay Kanunu’nda yapılacak değişiklikle “grup dava” ve “İvedi yargılama usulü” uygulamaları devreye girecek.
AKP, MİT Yasası ve Danıştay Kanunu’nda köklü değişiklik yapmak için harekete geçti. TBMM, güvenlik ve istihbarat çalışmalarını denetleyebilecek. Danıştay Kanunu’nda yapılacak değişiklikle “grup dava” ve “İvedi yargılama usulü” uygulamaları devreye girecek. Yürütmenin durdurulması talebine ilişkin olarak verilecek kararlara itiraz edilemeyecek.
ÖNERGELERLE DEĞİŞİKLİK YAPILACAK
Meclis Genel Kurulunda yarın Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine devam edilecek.Teklife göre MİT, dış güvenlik, ‘terörle mücadele’ ve milli güvenliğe ilişkin konularda Bakanlar Kurulunca verilen görevleri yapacak. Telekomünikasyon kanallarından geçen dış istihbarat, milli savunma, ‘terörizm’ ve uluslararası suçlar ile siber güvenlikle ilgili verileri toplayabilecek.
AKP teklifin üzerinde 7 önerge verecek. Verilecek önergelerle Bakanlar Kurulunca MİT’e verilecek görevler maddesinde yer alan “her türlü” ibaresi çıkarılacak. MİT’e naklen atananların eski kurumlarına iade edilmelerine yönelik düzenleme de teklif metninden çıkarılacak. MİT mensuplarının Ankara ağır ceza mahkemelerinde yargılanmalarına ilişkin düzenleme de teklif metninden çıkarılıyor.
Yeni madde ihdası ile TBMM güvenlik ve istihbarat çalışmalarını denetleyebilecek. Bu konuda bir komisyon kurulacak.
Meclis Genel Kurulunda MİT’in ardından Danıştay Kanununda değişiklik öngören tasarı görüşülecek. Tasarıyla Danıştay; on beşi dava, biri idari daire olmak üzere on altı daireden oluşacak. Aynı maddi ve hukuki sebebe bağlı ve birbirine emsal teşkil edebilecek nitelikte olan davalar mahkemece grup dava olarak kabul edilebilecek. İdari mahkemeler, grup davaları Danıştay kararı doğrultusunda sonuçlandıracak.
4 ESKİ BAKAN HAKKINDA SORUŞTURMA KOMİSYONU
Genel Kurulda AKP ve CHP tarafından Eski Bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında verilen soruşturma önergeleri okundu. Gözler şimdi söz konusu eski bakanlar hakkında Genel Kurulda verilecek karara çevrildi. Meclis soruşturması açılıp açılmaması hakkında yapılacak görüşmelerin günü, önergenin verilişinden itibaren bir ay içinde görüşülüp karara bağlanacak şekilde, bir özel gündem halinde Danışma Kurulunun teklifi üzerine Genel Kurulca tespit edilecek. Meclis soruşturması açılıp açılmaması hakkında Genel Kurulca gizli oyla karar verilecek. (ANKARA)