'Enerji kaynaklarının yüzde 90'ı Kürdistan'da ama halk elektriksiz'
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak’ın “Petrol başta olmak üzere bölgede üretilen enerjiden yerel yönetimlere pay verilmesi gerek” açıklamasının ardından başlayan tartışma Hükümet kanadının “Ayrı devlet hakkı söz konusu olamaz” açıklamalarıyla sürüyor.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak’ın “Petrol başta olmak üzere bölgede üretilen enerjiden yerel yönetimlere pay verilmesi gerek” açıklamasının ardından başlayan tartışma Hükümet kanadının “Ayrı devlet hakkı söz konusu olamaz” açıklamalarıyla sürüyor. Konuya ilişkin Meclis’te konuşan BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, Türkiye’nin 25 bölgesel yönetime evrilmesi gerektiğini belirterek, “Türkiye’de çıkarılan petrollerin yüzde 80’i Kürdistan’dan çıkarılıyor. Enerji kaynaklarının da yüzde 90’ı Kürdistan’dan elde ediliyor. Ama paydan faydalanmaya gelince üvey evlat muamelesi görüyoruz” dedi.
TAŞLIÇAY SEÇİMİ İPTAL EDİLMELİ
Mecliste basın toplantısı düzenleyen BDP Muş Milletvekili Demir Çelik ile BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Ağrı Taşlıçay’da seçimlerinin usulsüzlük nedeniyle iptal edilmesi gerektiğini söylediler. Taşlıçay’daki seçimin Ağrı’daki gibi yeniden yapılmasını isteyen Çelik, halk iradesinin gasbedildiğini, adil bir seçim yapılması gerektiğini dile getirdi. “Taşlıçay’da 17 zihinsel engellinin oyu kullanmasının hesabını vermelidir” diyen Çelik, “Asgari yüzde 70 rapora sahipler. Birileri 17 kişinin yerine imza atmış” dedi.
ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRÜYORUZ
Gültan Kışanak’ın petrol gelirlerinden Bölge halkı için pay istemesi ve bakanın buna verdiği cevabı da değerlendiren Çelik, Türkiye’nin tek merkezli yönetilemeyeceğini, bölgesel yönetimi savunduklarını söyledi. Bunun sadece Bölge’yle sınırlı olmadığını da vurgulayan Çelik, “Demokrasinin çözüm yolu budur” dedi. Türkiye’nin 25 bölgesel yönetime evrilmesi gerektiğini söyleyen Çelik, “Çıkarılan petrollerin yüzde 80’i Kürdistan’dan çıkarılıyor, enerji kaynaklarının da yüzde 90’ı Kürdistan’dan elde ediliyor. Bunlar Kürdistan’ı kirletiyor, ekolojik dengeyi alt üst ediyor. Ama paydan faydalanmaya, nemalanmaya gelince üvey evlat muamelesi görüyoruz. Elektrik kesiliyor. Söz konusu toplum ve ihtiyaçlarıdır. Meşru zeminde karşılanması devlet denen örgütlü yapının görevidir. Bu hakkı dişe diş mücadeleyle, meşru zeminde kalarak kazanma anlayışı içindeyiz” şeklinde konuştu.
MİT’İN YETKİLERİ DEĞİL ÖZGÜRLÜKLER ARTIRILSIN
Çelik MİT yasasıyla ilgili soruyu ise “MİT’in yetkilerini artırmak yerine özgürlüklerin geliştirilmesi gerek. Faşist, askeri rejimin getirdiği bir Anayasa var. Sivil Anayasa’yı var etmek ise Meclisin görevi” şeklinde cevapladı. BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy da MİT yasasındaki değişiklikle Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmelere yasal zemin oluşturacağına ilişkin “Yasal alt yapı oluşturulmalıdır. Yarın görüşme yapanlar idamla yargılanabilir. Ama bu yasa ona ceap vermiyor” dedi.
Mecliste alınması gereken güvenlik tedbirlerine yönelik bir soruyu da yanıtlayan Çelik, “Bunu doğru bulmuyoruz. Yasak ve men ile toplum dize getirilemez, sorunlar çözülemez. Siyasiler toplumun önünü açacağına yasaklarla, menle çözüm iradesi geliştiremez. Biz Kürtler bundan çok çektik. Meclis Başkanı güvenlik eksenli çözümünü kabul etmiyoruz” dedi.
Başbakanın herkesi ötekileştiren zihniyetini aşması gerektiğini vurgulayan Çelik, her düşünceye toleranslı yaklaşılması gerektiğini belirtti. Çelik, Abdullah Öcalan’ın Nobel’e aday gösterilmesine ilişkin soruya da “Önemli bir kabul. Son 15 yıl barışı isteyen, çaba gösteren Abdullah Öcalan” yanıtını verdi. (ANKARA)
BAKAN YILDIZ: AYRI DEVLET HAKKI SÖZ KONUSU OLMAZ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gültan Kışanak’ın “Petrol ve enerji kaynaklarından yerel yönetimlere pay verilmeli” açıklamasına ilişkin, “Devlet hakkı içerisinde ayrı bir devlet hakkı söz konusu olmaz” dedi.
Ankara Genç İşadamları Derneği (ANGİAD) üyelerini kabulü sırasında konuşan Yıldız, “Kışanak’ın açıklamalarını izledik. Türkiye, Antalya il turizm gelirleri ile Dilovası’ndaki sanayi gelirleri ile Marmara Bölgesi ticareti ile Karadeniz’deki fındığı ile her bir yanı ile beraber. Bu yüzden devlet hakkı içerisinde ayrı bir devlet hakkı söz konusu olmaz. Böyle bir şeye sıcak bakmamız mümkün değil. O zaman Antalya’ya da turizm gelirlerinden ayrı bir uygulama yapmamız lazım. O bölgede petrolün çıkarıldığı bölgede yolları ile alakalı, işçilikleri ile alakalı, ağaçlandırma ile alakalı birçok sosyal proje geliştiriyoruz. Ama bunun o proje çerçevesinde olduğunu bilmemiz lazım. Buradan farklı mesajlar çıkartmaya çalışanların da farklı bir yaklaşımlarının doğru olmadığını açıkça söylememiz lazım. Her birimiz kazandığımızı ortak havuza koyuyoruz ve hep beraber oradan paylaşıyoruz” diye konuştu.
(HABER MERKEZİ)