27 Nisan 2014 11:48

NBA'de gündem ırkçılık; ‘Oyunumuzda yeri yok’

NBA’de şampiyonluğun güçlü adaylarından Los Angeles Clippers’ın sahibi Donald Sterling’in ırkçı ifadeler içeren konuşmaları ABD’nin bir numaralı gündemi oldu. ABD Başkanı Barack Obama’dan, LeBron James’e kadar birçok isim Sterling’e karşı sert açıklamalar yaptı.

NBA\'de gündem ırkçılık; ‘Oyunumuzda yeri yok’
Paylaş

NBA’de şampiyonluğun güçlü adaylarından Los Angeles Clippers’ın sahibi Donald Sterling’in ırkçı ifadeler içeren konuşmaları ABD’nin bir numaralı gündemi oldu. ABD Başkanı Barack Obama’dan, LeBron James’e kadar birçok isim Sterling’e karşı sert açıklamalar yaptı.

Sterling’in ırkçılık içeren sözleri ABD’nin önde gelen magazin sitelerinden TMZ’de yayımlanan bir ses kaydıyla ortaya çıktı. Konuşma sırasında Sterling, sevgilisi V.Stiviano’nun NBA efsanesi Earvin ‘Magic’ Johnson’la fotoğraf çektirip bunu Instagram hesabına yüklemesine “Siyah insanlarla yakınlık kurup bunu yayınlamak istemen beni çok rahatsız ediyor. Bunu yapmak zorunda mısın” sözleriyle tepki gösteriyor.

NBA SORUŞTURMA BAŞLATTI

Ses kaydı, kısa sürede ABD’nin gündemine otururken NBA, konu hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu. NBA Sözcüsü Mike Bass, “Konuşmada kullanılan ifadeler rahatsız edici ve saldırgan. Ancak daha fazlası hakkında henüz bilgimiz yok” dedi.

CLIPPERS’IN AÇIKLAMASI

Los Angeles Clippers organizasyonundan yapılan açıklamada da “TMZ’de yayımlanan kayıttan haberimiz var ancak kaydın gerçekliği ve üzerinde oynanıp oynanmadığını bilmiyoruz. Şunu biliyoruz ki ses kaydındaki kadın hakkında-TMZ’ye kaydı onun verdiğini düşünüyoruz- Sterling ailesi tarafından 1.8 milyon doların üzerinde bir tazminat talebiyle dava açılmıştı. Kadın ise Sterling’e ‘Bunu yanına bırakmayacağım’ demişti. Donald Sterling, kayıttaki ifadelerin kendi görüş, düşünce ve hislerini yansıtmadığını belirtmektedir... Ayrıca uzun yıllardır arkadaşı olan Earvin Johnson’a dair söylediği iddia edilen sözler sebebiyle de çok üzgün ve kendisinden özür diliyor” ifadeleri kullanıldı.

MAGIC: KARA LEKE

Magic Johnson ise hadisenin ortaya çıkması sonrası attığı tweet’lerle bir daha Sterling’in sahibi olduğu Clippers’ın maçlarına gitmeyeceğini söyledi. Magic, “Sterling’in sözleri NBA için bir kara lekedir” dedi.

OBAMA’DAN SERT TEPKİ

Asya gezisi için Malezya’da bulunan ABD Başkanı Barack Obama da basın konferansında sorulan soru üzerine konu hakkındaki görüşlerini aktardı. Obama, “Cahil insanlar, cehaletlerini sergilemek istiyorsa hiçbir şey yapmanıza gerek yok. Konuşmalarına izin vermeniz yeterli. İyi bir insan olan NBA Başkanı Adam Silver’ın bu konuyu ele alacağına eminim” yorumunda bulundu.

LEBRON JAMES: NBA’DE YERİ YOK

NBA oyuncuları içerisinde de en güçlü tepkilerden biri halihazırda ligin en iyi oyuncusu olarak gösterilen, son 2 sezonun NBA Finalleri MVP’si LeBron James’ten geldi. “Oyunumuzda böyle bir şeye yer yok. Ne bir oyuncu, ne bir takım sahibi, ne de bir taraftar böyle şeyler söyleyemez. . Beyaz, Siyah, Hispanik olmanız fark etmez. Bu kabul edilemez” dedi.

NBA’E ÇAĞRI

James, NBA yönetiminden de bu konuda güçlü bir adım atılmasını beklediğini söyledi: “Çok kararlı bir duruş sergilenmeli. Ne yapılır bilmiyorum ama ligimizde böyle bir şeye yer olamaz. Kızgından ziyade hayal kırıklığı içerisindeyim. Sadece 30 takım sahibi var ve biz oyuncular 300-400 kişiyiz. Bir oyuncu çıkıp böyle bir şey söylese başına nelerin gelebileceğini ancak hayal edebilirim. Adam Silver’a, NBA’e güveniyorum. Bu konu hakkında hızlıca bir şeyler yapılmalı.”

CLIPPERS’LI OYUNCULAR BOYKOTU DÜŞÜNDÜ

Elbette, açıklamaların ardından gözlerin çevrildiği isimlerin başında Los Angeles Clippers’lı oyuncular ve Koç Doç Rivers geliyor. Golden State Warriors karşısında seriyi 2-1 önde götüren ve bu sezon şampiyonluğun güçlü adaylarından olan Clippers’ta bazı oyuncuların “boykot” önerisini getirdiği öğrenildi. David Rivers, yaptığı açıklamada “Boykot önerisini oyuncular arasında tartıştık ancak bunun doğru bir tepki olmayacağını düşündük” dedi. Rivers, “Şaşırdım mı? Bilemiyorum. Elbette o sözler hoşuma gitmedi. Bu sabah çok iyi bir takım toplantısı yaptık. Pek çok kişi fikrini dile getirdi. Hepsi kullanılan sözlerden hoşnutsuzdu. Önemli bir hedefimiz var. Oyuncularımız çocukluklarından beri kurdukları bir hayali kovalıyor. Donald(Sterling) ya da bir başkasının bu hayalle hiçbir alakası yok ve hiçbir şeyin bu hayalin önüne geçmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Los Angeles bu akşam Türkiye saati ile 22.30'da deplasmanda Golden State Warriors'la karşılaşacak.


STERLİNG BUNU HEP YAPIYOR

Aslında Sterling’in sözleri NBA’i yakından takip edenler için şaşırtıcı olmadı. Gayrimenkul zengini milyarder iş adamı, servetini “dar gelirlilere” inşa ettiği konutlarla yaptı. Sterling, 2009 yılında kendisine ait konuları kiralarken ırkçı ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle 2.73 milyon dolar tazminata mahkum edildi. Sterling’in, Beverly Hills ve Koreatown’da siyahilere ve çocuklu insanlara ev kiralamayı reddettiği ortaya çıkmıştı. Sterling, Hispaniklere ev kiralamayı neden sevmediğini “İçki içiyorlar, ot içiyorlar ve öylece binaların etrafında dolaşıyorlar” şeklinde açıklarken “siyahilerin yaşadığı evlerin de koktuğunu ve haşerat çektiğini” iddia etmişti.

Kulübün eski genel menajeri ve NBA efsanelerinden Elgin Baylor, Sterling’in ırkçılığına dair pek  çok iddia ortaya atmıştı. Baylor, Sterling’in kendisine “Takımı Güneyli fakir zenci çocuklarla doldurup, başlarına beyaz bir koç getireceğim” dediğini aktarmıştı. Baylor, Sterling’in, Clippers’ın eski oyuncularından Danny Manning için de “Yoksul bir siyah çocuk için ona çok para vaat ediyorum” dediğini iddia etmiş ve takımdaki “berbat ücret farklılıklarının” kaynağının ırkçılık olduğunu söylemişti.
 

ÖNCEKİ HABER

Muz işçileri katliamının ‘yüzyıllık yalnızlığı’

SONRAKİ HABER

Gemi faciası Başbakan\'ı istifa ettirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa