Kum ocakları Batman Çayı’nı kurutacak
Batman Çayı üzerinde faaliyet yürüten kum ocaklarının, Batman Çayı, Batman Ovası ve bölgede yaşayan yurttaşların yaşamına yönelik oluşturduğu tehdit, her geçen gün büyüyor.
Batman Çayı üzerinde faaliyet yürüten kum ocaklarının, Batman Çayı, Batman Ovası ve bölgede yaşayan yurttaşların yaşamına yönelik oluşturduğu tehdit, her geçen gün büyüyor. Çalışma ruhsatlarında belirtilen sınırların dışına çıkan onlarca kum ocağı, Batman Çayı ve etrafındaki doğal seleksiyona geri dönülemez tahribatlar veriyor. Akarsuyun akış yönünü bile değiştiren kum ocakları, verimli tarım arazilerinin bataklığa dönüşmesine, kurak birer alan haline gelmesine sebep olurken, onlarca endemik bitki ve hayvan türünün yok olmasına sebep oluyor. Aynı zamanda çevre kirliliğine de sebep olan bu ocaklar, son zamanlarda gece gündüz aktif hale getirildi ve vatandaşların akarsu kenarlarında gezinti yapmalarını engelleme hakkını dahi kendilerinde görüyor.
‘SUYUN AKIŞ YÖNÜ DEĞİŞİYOR’
Rezan Ataç adlı yurttaş, nehir çevresine dökülen molozlar, çöpler ve hafriyatlar nedeniyle çok ciddi bir tahribat oluştuğunu söyleyerek, “Suyun akış yönü değiştiriliyor ve bataklıklar meydana getiriliyor. Bu yapılan kum çalışmalarında hem nehrin içindeki ve hem etrafındaki canlı yaşamı tamamıyla tahrip ediliyor. Çok çirkin bir görüntü var. Kentin hemen girişinde böyle çirkin bir görüntüye müsaade edilmesi, şehrin buna duyarsız kalması gerçekten içler acısı bir durumdur. Umarım buna son verilir” dedi.
40-50 KUM OCAĞI
Batman Turizm Tanıtım Derneği Başkanı Emin Bulut da, “Yaklaşık 20-30 yıl boyunca Batman Çayı üzerinde birkaç tane kum ocağı vardı. Bu ocaklar çayın kumunu alıp, evirip çevirerek ondan sonra dönüştürüp çakıl ve asfalt için yapılan hafriyata dönüştürüyorlardı. Bununla ilgili birkaç kez çevre örgütleri, sivil toplum hareketleri, doğa derneği ve turizm derneği olarak uyarılarda bulunduk. Maalesef bir önlem alınmadı ve son on yıl içerisinde kum ocaklarının sayısı 40-50’ye kadar çıktı” dedi.
‘ENDEMİK CANLI TÜRLERİ YOK EDİLİYOR’
Bölgede bulunan endemik bitki ve canlı türlerinin de yok olduğunu ifade eden Bulut, “Son iki yıl içerisinde bu çay hafızasında tespit ettiğimiz 25 kuş çeşidi var. Kısacası Batman Çay Havzası çok önemli bir ekolojik yaşam merkezi oluşturuyor. Ama bu canlıların tüm yaşam alanları bu kum ocakları ve beton santralleri nedeniyle yok ediliyor” dedi. (Batman/DİHA)