BM’den Katar’a ‘kafala’ uyarısı
Birleşmiş Milletler, Katar’a göçmen işçileri gayriresmi köle haline getiren ‘kafala sistemi’ni lağvetmesi yönünde uyarıda bulundu.
Birleşmiş Milletler, Katar’a göçmen işçileri gayriresmi köle haline getiren ‘kafala sistemi’ni lağvetmesi yönünde uyarıda bulundu.
Pek çok sendika ve insan hakları örgütünden yükselen tepkiler sonrası Katar’daki işçilerin durumunu inceleyen BM İnsan Hakları Konseyi, Katar’ın çalışma yaşamına ilişkin yasalarında reform yapması gerektiğini söyledi.
2022 Dünya Kupası’nı düzenlemeye hazırlanan Katar’da inşaatlarda çalıştırılan göçmen işçilerin kölece çalıştırılmaya tabi tutulması ve yaşanan iş cinayetleri, ülkedeki trajediyi dünya kamuoyuna duyurmuştu.
‘GÖÇMEN İŞÇİLER SIĞIR MUAMELESİ GÖRÜYOR’
Uluslararası Af Örgütü’nün, 2013 yılında hazırladığı raporda, Katar’daki göçmen işçilerin ‘sığır muamelesi gördüğü’ belirtilmişti. ‘Göçün karanlık yüzü: Dünya Kupası öncesi Katar’ın inşaat sektörüne bakış’ başlığı taşıyan 169 sayfalık raporda işçilerin ağır çalışma koşulları ve düşük ücretlere mahkum edildiği vurgulanmıştı.
İŞ GÜCÜNÜN YÜZDE 88’İ GÖÇMEN
1.8 milyon nüfuslu Katar’da toplam işgücünün yüzde 88’i göçmen işçilerden oluşuyor. İşçilerin çoğunluğu Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Nepal gibi güney ve güneydoğu Asya ülkelerinden getiriliyor.
İŞ CİNAYETLERİ KATLİAM HALİNİ ALDI
2022 Dünya Kupası’na kadar 500 bini aşkın göçmen işçinin daha ülkeye gelmesi bekleniyor.
Ülkedeki iş gücünün yüzde 20’sini oluşturan Nepal merkezli insan hakları kuruluşu Pravasi Nepali Koordinasyon Komitesi Şubat ayında yaptığı açıklamada, 2010’dan bu yana 400 Nepalli işçinin dünya kupası inşaatlarında çalışırken yaşamını yitirdiğini belirtmişti.
Guardian’ın Şubat ayında yayımlanan bir haberinde de 2012’den bu yana 500 Hindistanlı işçinin Katar’da öldüğü aktarılmıştı.
Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ITUC), 2013 Kasım ayında yaptığı bir açıklamada, önlem alınmazsa ve ölümler bu hızla devam ederse 2022 yılına kadar 4 bin işçinin Katar’daki inşaatlarda yaşamını yitireceği uyarısında bulunmuştu.
KAFALA SİSTEMİ NEDİR?
Kafala sistemi her göçmen işçinin ülkede çalışabilmek için kendisine bir “sponsor” bulmasını gerektiriyor. Bu sponsor çoğunlukla patron oluyor bu da işçilerin istedikleri zaman işi bırakıp, ülkeyi terk etmelerini engelliyor. Pek çok işçiyi çok kötü şartlarda çalışmaya mahkum eden ve ülkeyi terk edemedikleri için de Katar’ı adeta bir göçmen işçi zindanına dönüştüren bu sisteme karşı bugüne kadar pek çok kurumdan tepki geldi. (DIŞ HABERLER)