“Tarsus gençliği geleceğine sahip çıkacak”
Bir musibet bin nasihatten iyidir derler. Bu özlü söz Türkiye’de özellikle son aylarda gençlik tarafından daha da kanıtlanır hale geldi. Yıllardır ÖSS, ÖYS, KPSS gibi sınavlar ve en son haliyle YGS, LYS üzerine onlarca söz söylendi, tartışıldı. Öğrencilere yaptığımız çağrılar, bu sınavların piyasa ekon
Mersin’in Tarsus ilçesi 276 bin nüfusuyla ülkenin en büyük ilçesi. Bu durumda birçok ilden daha fazla nüfusa sahip. Tarsuslu öğrenciler de yaşanan sıkıntılardan muzdarip. Ancak öğrenci örgütlenmesinin oldukça zayıf olduğu bir yer. Cuma günü karneler alındı. Tarsus Emek Gençliği ise yerinde bir müdahale ile Tarsus lise gençliğine seslenerek eğitim sisteminde yaşanan sıkıntılara taraf olma ve hak arama mücadelesi verme çağrısında bulundu. Cuma günü saat 14.00 sularında toplanan 50-60 civarında Tarsus’lu gençler yarenlik alanında gerçekleştirdikleri yürüyüşle LYS’yi protesto ettiler. “sınavlar kalksın, yaşama zaman kalsın, parasız eğitim sınavsız üniversite, Ali Demir istifa, iş, bilim, gelecek gençlik hiçbirinden vazgeçmeyecek” sloganlarıyla yürüyen liseliler gösterdikleri refleksle sürece müdahalede bulundular. Tarsus’ta ilk defa liseli öğrenciler Emek Gençliği etrafında politik bir örgütlenme ile geleceklerine sahip çıkma mücadelesine girişmiş oldular. Biz de Tarsus gençliğine okulda yaşadıkları sorunları ve eylemi sorduk.
Serkan Karayel (18) Tarsus Endüstri Meslek Lisesinde okuyor. Bu yıl mezun olması gerekirken diploma karşılığında kendisinden istenen 150 TL’yi vermediği için diplomasını henüz alamamış. Maddi sıkıntılardan dolayı üniversite’ye gidemeyeceğini söyleyen Karayel, çalışması gerektiğini ekliyor.
Ali Çatal’da (17) Tarsus EML öğrencisi. 4 sınıfa geçmiş ve kayıt, dosya, staj paralarının istendiğini aktarıyor. Metal bölümünde okuduğunu belirten Çatal, gözlerinin kaynak aldığını vurguladı. Okul sıralarını çok düşük ücretler karşılığında kendilerinin yaptığını söyleyen Çatal, aldıkları ücretin, okul yönetiminin istediği paralardan daha az olduğuna dikkat çekti.
Orkun Kaya (17 Tarsus EML) ise kırık aletler ile çalıştıklarını ve bu durumdan şikâyetçi olduklarını belirtti. Saati 2 TL’den okul sıraları yaptıklarını ancak az olan paralarını dahi düzenli alamadıklarını, alsalar bile eski paraların kendilerine verildiğini söyledi. Okulun bütün işlerini kendilerinin yaptığını aktaran Kaya, buna rağmen sürekli kendilerinden para istendiğinin altını çizdi. Yeni gelen okul müdürünün lojmanlardaki evinin tüm eksiklerini kendilerinin yaptığını ifade eden Kaya, üçüncü kata merdivenlerden çimento dahi taşıdıklarını belirtti. Öğrencilerin sınıfta kalma ve not kaygısından bu işleri yaptığını aktaran Kaya, öğrencilerin bu işleri yapmak zorunda olduğunu dile getirdi.
Ercan Şimşek (17 Tarsus EML) metal bölümü öğrencilerinden. Okul başlarken kendilerinden aidat istenmeyeceğinin söylendiğini aktaran Şimşek, eğitime katkı payı parası alındığını belirtti. Bu durumun aidat istemekten çok farklı olmadığını söyleyen Şimşek, 10. sınıfa geçerken bölüme kayıt parası, 11. sınıfta dallara ayrılma parası ödediklerini vurguladı. Yıllık ayrıca 50 TL katkı payı parası ödediklerini ifade eden Şimşek, meslek liselerinde öğrencilerin büyük sıkıntılar yaşadıklarının altını çizdi.
Emre Arıcı (18 Tarsus EML) elektrik bölümü öğrencisi. 2 defa staj parası verdiğini söyleyen Arıcı, 170 TL aidat ile birlikte üçüncü defa 25 TL’de staj parası istediklerini aktardı. 170 TL’yi ödememesi durumunda staj dosyasını alamayacağını aktaran Arıcı, staj dosyası olmadan diplomasını alamayacağını aktarıyor. Son sınıf oldukları için spor salonunu kullanmalarına izin verilmediğini ifade eden Arıcı, buna rağmen düzenli spor parası ödemek zorunda bırakıldıklarını belirtti.
Berkay Sicimoğlu (17 Tarsus EML) ise kimya bölümü öğrencisi. Sene başında bölüm için yüklü miktarda malzeme parası istendiğini aktaran Sicimoğlu, bu miktarların öğrenci bütçesini fazlasıyla aştığını aktarıyor. Her ders için, sınav için para istendiğini aktaran Sicimoğlu, aidat yıllık 50 TL, diploma parası olarak da 75 TL istendiğini belirtti.
Ali Gençel (18 – Tarsus EML) metal bölümü öğrencisi. Sınavlara karşı yaptıkları eylemin 1 aya yakın sürede örgütlendiğini aktaran Gençel, eyleme ağırlıklı olarak meslek lisesi öğrencilerinin katıldığını belirtti. Daha güçlü bir eylem yapabilecek potansiyelin olduğunu dile getiren Gençel, eylemin kısıtlı zaman içerisinde örgütlendiğini tekrar ifade etti. Okullarda çalışma komiteleri oluşturduklarını söyleyen Gençel, bu çalışmanın üzerine eylemin geldiğini aktardı. Çok sayıda sticker ve afiş yaptıklarını aktaran Gençel, çalışmalara devam edeceklerini belirtti.
Onurcan Şen (18 Tarsus EML) okullarında toplanan paralara karşı örgütlenmeleri durumunda zorla kimsenin kendilerinden para alamayacağını belirtiyor. Kendisinin üç haftadır Emek Genci olduğunu aktaran Şen, Emek Gençliği olarak Tarsus’ta ilk defa eylem yaptıklarını belirtti. Eylem öncesi çok kişiyle görüştüklerini aktaran Şen, okuldan arkadaşlarının da eyleme katıldığını ifade etti. Farklı görüşlerden milliyetçi olan arkadaşlarının dahi eyleme geldiğini söyleyen Şen, MHP’li, BBP’li arkadaşlarının kendi partilerine sınavlara, şifrelere sessiz kaldıkları için tepkili olduklarını aktardı. Arkadaşlarının da bundan sonra kendileri ile hareket edeceklerini ifade eden Şen, eylem sonrası Emek Gençliği’nin Tarsus’ta tanındığını vurguladı.
Hüseyin Eroğlu (18 Tarsus EML) Emek Gençliği saflarına yeni katılan liseli gençlerden. Tarsus’ta böyle bir eylem yapılmasının sevindirici olduğunu aktaran Eroğlu, bundan sonra daha iyi şeyler olacağını düşündüğünü aktardı. Çalışmalara daha aktif katılacağını ifade eden Eroğlu, Emek Gençliği’nin Tarsus’ta böyle bir eylem yapmasının, gençlik arasında olumlu tepkilere neden olacağını ve Emek Gençliği’nin daha çok bilinmesine aracı olacağını söyledi.