27 Mayıs 2014 11:52

Taksim Dayanışması: 31 Mayıs'ta Taksim'de, meydandayız!

Taksim Dayanışması, Gezi direnişinin yıldönümünde Taksim'de olacaklarını açıklayarak, "Taksim Dayanışması olarak taleplerimizden ve kazanımlarımızdan vazgeçmediğimizi tekrar hatırlatmak için 31 Mayıs'ta Taksim'de, meydandayız" dedi.

Taksim Dayanışması: 31 Mayıs\'ta Taksim\'de, meydandayız!
Paylaş

Taksim Dayanışması, Gezi direnişinin yıldönümünde Taksim'de olacaklarını açıklayarak, "Taksim Dayanışması olarak taleplerimizden ve kazanımlarımızdan vazgeçmediğimizi tekrar hatırlatmak için 31 Mayıs'ta Taksim'de, meydandayız" dedi.

Taksim Dayanışması, Gezi Parkı direnişinin başlangıcı olan 27 Mayıs 2013 tarihinden bugüne yaşadıkları süreci anlatmak ve taleplerini yinelemek amacıyla TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Karaköy binasında basın toplantısı düzenledi. Taksim Dayanışması'ndan Mimar Mücella Yapıcı, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu ile Avukat Can Atalay'ın katıldığı toplantıda ilk söz alan Mimar Mücella Yapıcı, dayanışmanın kuruluş süreci ve Gezi direnişini anlatan bir sunum yaptı. Taksim Dayanışması'nın kuruluş sürecine ilişkin bilgilendirmelerde bulunan Yapıcı, "Kamusal alanların yok edilmesine karşı 2012'de 150'den fazla oluşumun birleşmesiyle kurduğumuz Taksim Dayanışması'yla hukuksal ve toplumsal mücadelemiz başladı" dedi. Taksim Yayalaştırma Projesi ve benzeri projelerin ne olduğunu anlatmak ve mücadele geliştirmek için, bildiriler dağıtarak, görsel anlatımlar yaptıklarını ve 100 bin imza topladıklarını kaydeden Yapıcı, Gezi sürecinin başlangıcına ilişkin ise, "Dozerlerle Gezi Parkı'nda ağaçların kaldırıldığını duyduğumuzda oraya gittik ve izin belgesi istedik. Belgeleri yoktu. Sonraki gün tekrar yetkisiz bir şekilde oraya gelerek, inanılmaz bir şiddetle üzerimize geldiler. Milyonlarca insan barış içinde alanlara sahip çıktı ama tekrar tekrar şiddetle üstünden geçildi" diye konuştu.
Yapıcı, mücadeleyi başlattıkları tarihte duyurdukları talepleri, "Gezi Parkı'nın bpark olarak kalması kazanımını elde ettik ancak topluma kapalı bir kamusal alanımız var ve şiddetle korkutuluyoruz. Tüm kamusal alanlar halka açılmalıdır. Kent meydanlarında ifade özgürlüğü önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Ölümlere sebebiyet veren tüm sorumlular derhal istifa etmeli ve etkin soruşturma başlatılmalıdır. Kimyasal gaz yasaklanmalıdır" şeklinde yineledi. Gezi'nin bitmiş bir süreç olmadığını söyleyen Yapıcı, "Ürettiklerimiz var. Kent hareketleri yaratıldı. LGBTİ mücadelesi önemli noktaya geldi. Bir halk yaratıldı Haziran'dan sonra" dedi.

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu da, "Yaşamımıza sahip çıkma bedelini genç bedenler vererek ödemek zorunda kaldık. Her bir kardeşimin anısı bize bir kalmıştır. Tüm sorumlular yargılanana hak talebi yerini bulana kadar mücadeleye devam edeceğiz" şeklinde konuştu. Türkiye'deki tüm hak taleplerinin polis şiddeti ile karşılaştığına dikkat çeken Çerkezoğlu, hekimler olarak da görevlerinin sadece yaralıları tedavi etmek olmadığını, toplumu yaralayan şiddetin ortadan kaldırılması gerektiğini belirterek, "Biz artık ölmek yaralanmak istemiyoruz. Demokratik ve özgür bir ülkede yaşama talebinden vazgeçmemizin beklenmesi beyhude bir çabadır" ifadelerini kullandı. Taksim Dayanışması avukatlarından Can Atalay ise, Gezi sürecin başlamasıyla birlikte gerekli hukuksal mücadeleyi en etkin biçimde yürüttüklerini ve bundan sonra da takipçisi olacaklarını aktardı.

Ardından tekrar söz alan Yapıcı, Taksim Dayanışması tarafından hazırlanan ortak metni okudu. Gezi sürecinin başlangıç tarihi olan 27 Mayıs'ı hatırlatan Yapıcı, "Taksim Meydanı ve Gezi Parkı başta olmak üzere yaşam ve yaşam alanlarımıza müdahale ederek topluma dayatılan projelerin gerçekleştirilmesi uğruna etik, bilim, teknik ve hukuk tanımaz iktidarın ısrarlı çabaları, 27 Mayıs 2013 tarihinde amansız ve hukuksuz bir şiddete dönüşmüştür" dedi.

Taksim Dayanışmasının "sağlıklı kentleşme ve yaşanılır kent" talebinin Gezi ile birlikte, daha fazla özgürlük ve daha fazla demokrasi talebiyle birleştiğine dikkat çeken Yapıcı, ülkenin dört bir tarafına yayılan bu talepleri için tekrardan Taksim'de olacaklarına vurgu yaparak, "Taksim Dayanışması olarak taleplerimizden ve kazanımlarımızdan vazgeçmediğimizi tekrar hatırlatmak için 31 Mayıs'ta Taksim'de, meydandayız" diye konuştu. Gezi direnişi ve Soma'da yaşamını yitirenleri hatırlatan Yapıcı, "Kaybettiğimiz canlar için, Ankara'da, İzmir'de, Antakya'da, Eskişehir'de, Bursa'da, Adana'da, Mersin'de, Diyarbakır'da, ülkenin dört bir yanında, meydandayız. Meydanlarımızı, parklarımızı, sokaklarımızı, yaşam alanlarımızı ve yaşamımızı özgür kılmak için meydandayız" ifadelerini kullandı.

Yapılan açıklamanın ardından Gezi sürecini ve 31 Mayıs'ta Taksim'de olacaklarını anlatan video gösterimi yapılarak afiş dağıtıldı.
 

ÖNCEKİ HABER

Greif işçileri direnişlerine son verdi

SONRAKİ HABER

Ücretleri ödenmeyen taşeron işçiler iş bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa