7 bin 900 ölümün faili 'Sessiz Katil'
Greenpeace'in kömürlü termik santrallerinin insan sağlığına ve doğaya olumsuz etkilerine dair hazırladığı "Sessiz Katil" isimli raporda, 2010 yılından bugüne sayıları 42'den 80'e çıkan termik santrallerden kaynaklı hava kirliliğinin 7 bin 900 erken ölüme sebep olduğu belirtilerek, santrallerin "ölüm saçtığı" kaydedildi.
Greenpeace'in kömürlü termik santrallerinin insan sağlığına ve doğaya olumsuz etkilerine dair hazırladığı "Sessiz Katil" isimli raporda, 2010 yılından bugüne sayıları 42'den 80'e çıkan termik santrallerden kaynaklı hava kirliliğinin 7 bin 900 erken ölüme sebep olduğu belirtilerek, santrallerin "ölüm saçtığı" kaydedildi.
Greenpeace Akdeniz, Türkiye ve dünyada, kömürlü termik santrallerin insan sağlığına etkilerini ve kömürden vazgeçmenin yollarını içeren "Sessiz Katil" isimli raporunu, Sabancı Üniversitesi Karaköy Minerva Han'da düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Toplantıya Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Yöneticisi Pınar Aksoğan, Greenpeace Uluslararası Enerji Uzmanı Kampanya Sorumlusu Kömür ve Hava Kirliliği Uzmanı Lauri Myllyvirta, Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi Kıdemli Uzmanı Ümit Şahin ve Bartın Platformu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Atmış katıldı.
'KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALLER, ADETA SESSİZ BİRER KATİL'
Basın toplantısında ilk olarak söz alan Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan, kömürün insan sağlığını tehdit ettiğini söyledi. Soma'daki maden faciasına işaret eden Aksoğan, kömürün sadece yeraltında can almadığını söyledi. Aksoğan, "Kömürlü termik santraller, adeta sessiz birer katil gibi, kalp-damar, solunum yolu rahatsızlıkları ve astım, kanser gibi hastalıklara neden olarak, sessizce can almaya devam ediyor. Örneğin Soma Termik Santrali'nin neden olduğu hava kirliliği, sadece 2010 yılında 13.400 yaşam yılı kaybına neden oldu. Türkiye'de insan sağlığı kullanılan kömür nedeniyle ciddi tehlikede. Artık açık havada temiz nefes almak imkânsız hale geldi" dedi.
2010 yılından bugüne kömürlü termik santral sayısı 42'den 80'e çıktığına da dikkat çeken Aksoğan, kömürün insan sağlığına yarattığı zararlı etkinin önüne geçmenin tek yolunun santrallerin aşamalı olarak kapatılması ve yeni termik santral yapılmaması olduğunu söyledi. Aksoğan, Enerji Bakanlığı'nın artık yenilenebilir enerjiler ve enerji verimliliğini öncelik haline getirerek, kendisine bir yol haritası belirlemesi ve bu yol haritasını uygulamaya başlaması gerektiğine işaret etti.
'HAVA KİRLİLİĞİ ÖLÜMCÜL HASTALIKLARA SEBEP OLUYOR'
Greenpeace Uluslararası Enerji Uzmanı Kampanya Sorumlusu Kömür ve Hava Kirliliği Uzmanı Lauri Myllyvirta ise kömürlü termik santrallerin yarattığı hava kirliliği sebebiyle inşaların başta kalp hastalıkları olmak üzere akciğer, solunum yolları hastalıkları ve astım gibi ölümcül hastalıklara yakalandığını söyledi.
Türkiye'de insan sağlığının hiçe sayıldığını dile getiren Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi Kıdemli Uzmanı Ümit Şahin de açık hava kirliliği nedeniyle 2010 yılından bu yana 127 bin çocuğunun yaşamını yitirdiğini söyledi.
'7 BİN 900 ERKEN ÖLÜM'
Basın toplantısında sunumu yapılan "Sessiz Katil" isimli raporda ise Türkiye'de 2010 yılı itibariyle var olan 19 kömürlü termik santralin insan sağlığına etkilerinin incelemesinin yanı sıra, Türkiye'de planlanmış veya izin aşamasındaki santrallerin tahmini etkilerine dair bölümler yer aldı. Raporda, Türkiye'de kömürlü termik santrallere bağlı hava kirliliğinin, trafik kazalarında yaşanan ölümlerden bile daha fazla ölüme neden olduğu belirtilerek, 2010 yılında çalışmakta olan 19 tane kömürlü termik santralden kaynaklanan hava kirliliğinin 7 bin 900 erken ölüme yol açtığı ve bu rakamlarla kömürlü termik santrallere bağlı erken ölümler sıralamasında, bütün AB ülkelerini geride bıraktığı kaydedildi.
Raporda, Türkiye'yi erken ölümler sıralamasında AB ülkelerinden Polonya, Almanya, Romanya, Bulgaristan ve İngiltere'nin takip ettiği kaydedildi. Raporda kömürlü termik santrallerden kaynaklı hava kirliliği sebebiyle hava kirliliğine maruz kalan insanların ömrünün yaklaşık 10 yıl kısaldığına dikkat çekildi.
Türkiye'de faaliyette olan ve yapımı planlanan kömürlü termik santrallere dair verilerin de yer aldığı raporda, 2010 yılı itibariyle yapılması planlanan yada izin aşamasında olan 42 tane kömürlü termik santralin kurulması halinde inşaların sağlığının daha fazla etkileneceğine dikkat çekildi. Raporda, "Termik santrallerin kurulması durumunda, erken ölümlerden kaynaklı inşaların yaşamlarından çalınan yıllara 34 bin yıl daha eklenecek" diye kaydedildi.
Raporda ayrıca Türkiye'de 2010 yılında en zararlı etkilere yol açan kömürlü termik santrallerin, devlete bağlı EÜAŞ'ın Afşin-Elbistan, Soma ve Tunçbilek santralleri olduğu belirtilirken bu üç santralin aynı zamanda Avrupa'nın muhtemel en yüksek kirlilik kaynaklı erken ölüm oranına sahip olduğu belirtildi.
Türkiye'yi AB ülkeleri sıralamasında Polonya, Almanya, Romanya, Bulgaristan ve Birleşik Krallık takip ediyor. (İstanbul/DİHA)