ROTA
Sokağa çıktık çünkü Soma’da yaşananların, sistemin bize de sunacağı ‘gelecek’ olduğunun farkındayız. Tepki gösterdik çünkü meslek liselerinde ağır koşullarda staj sömürüsüne maruz kalan, işsizlik ve geleceksizlikle karşı karşıya bırakılan bizleriz.
KATİLİ TANIYORUZ!
Genç Hayat’ın bu sayısında yazacağımız Rota’yı düşünürken Ali İsmail’in davasındaydık, Bu Rota’da “Ali İsmail’in katili kim?” sorusunu yanıt arayacaktık. Davadan döndüğümüzde Soma’da yüzlerce işçiyi iş cinayetinde kaybettik. Ali İsmail’in katilleriyle Soma’da karşılaştık!
Rota burada bitse herhalde kimse garipsemez. Ali İsmail’i dövenleri kim niye korusun diyenler, Başbakan’ı gençlerin üzerine saldırırken gördükten sonra hele...
Ölümlere yakılan ağıtları ve sorumluların yargılanması için sokağa çıkanları gaz bombalarıyla susturmaya çalışanları, TOMA’ları Soma halkının üzerine salanları yazmaya gerek var mı?
“Kapitalizm gölgesini satamadığı ağacı keser.”. Haziran Direnişinin ilk günlerinde, Marx’ın bu ünlü sözü parkın içine asılmıştı. Kesilen bir ağaçtan öte kapitalizmin doğasına, sermaye düzeninin yapısına, sermaye hükümetlerinin politikalarının nasıl belirlediğine dair çok şey söylüyor bu söz.
Soma’daki işçiler; patronların daha fazla kar etmek istemesi nedeniyle iş güvenlik önlemlerini almamaları ve yaşam odası yapmamaları nedeniyle ölmüşlerdir.
Soma’daki işçiler; Türkiye’de yaşananan yüzlerce iş kazasında olduğu gibi devletin işverenleri denetlemediği, sömürüyü pervasızca sürdürmelerine izin verdiği için hayatlarını kaybetmişlerdir. Devlet; sermaye sınıfının dev-leti olduğunu çıkardığı yasalarla, sendikalaşmaya çalışan her iş-yerinde patronların yanında yer alarak, taşeronlaşma ve özelleş-tirmeyi destekle-yerek göstermiştir.
Ortada bir sınıf savaşı var ve herkes kendi sınıfından yana saf tutmaktadır. Binlerce liseli ve üniversiteli öğrenci olarak yaklaşık bir haftadır Soma’nın hesabı sorulsun diye eylemler yapıyoruz. Binlerce genç olarak iş bıraktık, bulunduğumuz il ve ilçe merkezlerinde Soma için sokağa çıktık. Çünkü öldürülenler tıpkı bizim ailelerimiz gibi yaşayıp çalışmaktaydılar, emekleriyle geçinmekteydiler, kutularında milyonları yoktu. Çocuklarına iyi bir gelecek hazırlamak için yaşamaktaydılar. Sokağa çıktık çünkü Soma’da yaşananların, sistemin bize de sunacağı ‘gelecek’ olduğunun farkındayız. Tepki gösterdik çünkü meslek liselerinde ağır koşullarda staj sömürüsüne maruz kalan, işsizlik ve geleceksizlikle karşı karşıya bırakılan bizleriz.
Daha iyi koşullarda yaşamak istemek, emeğini ve özgürlüğünü savunmak, insanca yaşanabilir bir ücret talep etmek patronların daha az kar etmesini istemektir. Emeğimizin gasp edilmesine, milyonların sömürülmesine ve iş cinayetlerine karşı çıkmak sermaye düzenine karşı çıkmaktır. Bu nedenle sermaye hükümeti AKP’ye göre eşitlik, özgürlük ve kardeşlik diyerek sokağa çıkanların da katli vaciptir.
Bizler bir kez daha katilimizi tanıdık. Ali’ye tekme ve yumruklar savuranlarla, Soma’da karşılaştık. Şimdi işçi sınıfı ve onun gençliği olarak o yumruğu savurmak için birleşmeli ve örgütlenmeliyiz. Birleşmeliyiz ki Soma’nın hesabı sorulsun, örgütlenmeliyiz ki bu düzen değişsin!