Eğitimde kırk katır, kırk satır dönemi!
Metin AKARSU
İstanbul
MİLLİ Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın geçtiğimiz günlerde verdiği bilgilere göre, önümüzdeki eğitim ve öğretim yılında hayata geçecek olan yeni sistemde, liselere yerleştirme işlemleri tek seferde ve tek bir takvimle yapılacak.
Öğrenciler A ve B olmak üzere iki ayrı grupta tercih yapacak. A Grubunda farklı okul türleri arasından, okul adına göre 15 tercih bulunacak. B Grubunda ise Fen, Sosyal Bilimler, Anadolu İmam Hatip, Anadolu, Meslek ve Teknik Anadolu liseleri şeklinde, sadece okul türüne göre tercih yapılabilecek. Öğrenci hangi okula gitmek istiyorsa, o okul türüne sıralamasında öncelik verecek. Puanına göre bir yere yerleşemeyen öğrenci, B Grubu’ndaki tercihleri arasından ikamet ettikleri adrese en yakın boş kontenjanı olan okula, puan üstünlüğü esasına dayalı olarak yerleştirilecek.
GELECEK 3 SEÇENEĞE SIĞDIRILDI
Öğrencilerin 2014-2015 yılında neler yaşayacağını görmek için Beyoğlu İlçesisi’nde yaşanan gelişmelere bakmak yeterli.
Beyoğlu sınırlarındaki Güner Akın Anadolu Sağlık Meslek Lisesi, 4+4+4 modeli sonrası geçtiğimiz yıl genel liseden Anadolu Sağlık Meslek Lisesine dönüştürüldü. Okul, aynı zamanda o bölgede ikamet eden ve sınavda bir yere yerleşemeyen öğrencilerin gidebileceği ve hâlâ düz lise olarak eğitim veren tek lise konumunda.
Güner Akın Anadolu Sağlık Meslek Lisesinin bulunduğu bölgede 2 lise daha var. Bunlardan biri Dil Nihat Özyeğin Anadolu Lisesi diğeri ise Anadolu İmam Hatip Lisesi. Önümüzdeki eğitim yılında Güner Akın’ın imam hatip lisesine dönüştürülecek ve bölgedeki öğrencilerin özel lise ya da imam hatip lisesine gitmekten başka çaresi kalmayacak.
'ÇOCUĞUMUZU OKULDAN ALMANIN EŞİĞİNE GELDİK'
Güner Akın Anadolu Sağlık Meslek Lisesinde öğrencileri eğitim gören veliler ise duruma oldukça tepkili. Okul imam hatip lisesine dönüştürülürse öğrenciler, Fındıklı semtinde bulunan Anadolu Sağlık Meslek Lisesi’ne taşınacak.
Bu kararlar alınırken velilerin fikirlerinin sorulmadığını söyleyen Savaş Kutkan, olayı tesadüfen öğrendiklerini ifade etti. Bir çok öğrencinin lisenin ilk senesinde olduğu için kolayca yerleşebildiğini fakat başka Anadolu Sağlık Meslek Lisesine yerleşmelerinin imkanı olmadığını aktaran Kutkan, Kaymakamlık ve İl, İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ile yaptıkları görüşmelerde kendilerine ‘Burayı Anadolu Sağlık Meslek Lisesi yapmakla hata ettik. Öğrencilerin Fındıklı’ya gitmekten başka alternatifi yok’ cevapları verildiğini aktardı.
Bir diğer öğrenci velisi Ali Rıza Gürkan ise öğrencisinin okula gidebilmek için sabah 05.00’te uyandığını belirtirken Fındıklı’ya gidebilmek içinse 04.00’te uyanması gerektiğini aktardı. “Biz tercih yapıp bu okula geldik şimdi bize ‘hata ettik’ diyorlar.
Yapılan hataların sonuçlarını biz çekmek zorunda mıyız? En baştan yapmasalardı” diyen Gürkan, çocuğunu özel okula gönderecek parası olmadığını ve okul İmam Hatip’e çevrilirse kızını okuldan almayı bile düşündüğünü aktardı.
'BİZ KIZIMIZI OKUTMAK İSTİYORUZ!'
Urfa’dan İstanbul’a taşınan ve kızı okula Esenler’den gidip gelen Mehmet Devebakan yaşadıkları yerde Sağlık Meslek Lisesi olsa kızının oraya gideceğini ama buraya gelmek zorunda kaldıklarını söyledi. Kendi kızının da sabahın 05.00’inde yollara çıktığını aktaran Devebakan, kızının Fındıklı’da okumak istemediğini belirtti ve ‘Eskiden bizim oralarda insanlar kız çocuklarını okutmak istemezdi. Şimdi biz akıllandık okutuyoruz devlet okutmuyor” diye konuştu.
YÜZ BİNLERCE YERLEŞEMEYEN VAR
SBS yerleştirme sınavlarında tercih yapabilmek 201 puan barajını aşmak gerekiyor.
2012-2013 eğitim-öğretim yılı sonunda ortaokulu bitiren öğrencilerden SBS’ye müracaat eden öğrenci sayısı 1.112.593 iken bu öğrencilerden 1.049.290 tanesi 201 puan barajını aşarak tercih yapma hakkını elde etmiş. 904.114 öğrenci ise bu haktan yararlanarak tercihte bulunmuş. Yani 2012-2013 eğitim ve öğretim yılında 250 bine yakın öğrenci herhangi bir Anadolu ya da Fen Lisesi’ne yerleşmeye hak kazanamayarak açıkta kalmış.
Evrensel'i Takip Et