Türk-İş 2 saat iş bırakacaktı ama...
Yatağanlı enerji ve maden işçilerinin bastırması sonucu özelleştirmeye karşı 2 saat iş bırakma kararı alan Türk-İş, aldığı kararı uygulamadı. GMİS, Petrol-İş ve DERİTEKS eylemi hayata geçiren sendikalar oldu.
Yatağanlı enerji ve maden işçilerinin bastırması sonucu özelleştirmeye karşı 2 saat iş bırakma kararı alan Türk-İş, aldığı kararı uygulamadı. Az sayıda bölge ve işyerinde iş bırakılırken, başta sanayi kentleri olmak üzere Türk-İş’e bağlı sendikaların örgütlü olduğu fabrikaların büyük kısmında eylem hayata geçmedi. GMİS, Petrol-İş ve DERİTEKS eylemi hayata geçiren sendikalar oldu.
Demiryol-İş’in örgütlü olduğu TCDD Loko Bakım Atölyesindeki işçilerin yaptığı 2 saat iş bırakma eylemine Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da katıldı. Başbakan Erdoğan’a seslenen Atalay, köprü ve otoyolların özelleştirme ihalesinin iptal edilmesi gibi Yatağan Termik Santralinin özelleştirme ihalesinin de iptal edilmesini istedi. Petrol İş Sendikası da Ankara’da TPAO, MKE ve BOTAŞ’ta, TÜMTİS de Ambarlar'da iş bıraktı. Ancak bazı iş kollarında ise eylemden kimsenin haberi olmadı. Konuyla ilgili görüştüğümüz Türk Metal ve Tez-Koop İş görevlileri konudan haberleri olmadığını söylediler.
MADENCİ DAYANIŞMASI
Eylemin uygulandığı ender yerlerden biri de Zonguldak’tı. Genel Maden İşçileri Sendikasının (GMİS) örgütlü olduğu TTK’ye ait Üzülmez, Kozlu, Karadon, Armutçuk ve Amasra Müessese Müdürlüklerinde maden işçileri sabah ocak girişlerinde 2 saat iş bırakarak hükümeti uyardı. Üzülmez Müessese Müdürlüğünde işçiler adına açıklama yapan GMİS Üzülmez Şube Başkanı Ergin Cin, “Özelleştirmelerin derhal durdurulmasını istiyoruz. Soma faciasına sebep olanların cezalandırılmasını istiyoruz. Başta yer altı maden işletmeciliği olmak üzere tüm sektörlerde taşeron uygulamalarına son verilmesini istiyoruz” dedi.
DEMİR ÇELİK ÇALIŞTI
Türk-İş’in almış olduğu 2 saat iş bırakma kararı İzmir Aliağa’da hayata geçmedi. Bölgedeki en güçlü sendikalardan olan Türk Metal’e bağlı işyerleri olan demirçelik fabrikalarında, Türk-İş’in basın bildirisi dahi okunmadı. Petrol-İş’in örgütlü olduğu Petkim ve Tüpraş’ta ise işçiler yaptıkları açıklamalarla özelleştirmenin durdurulmasını istedi. İş bırakmanın 2 saat olmasına tepki gösteren işçiler “2 saat iş bırakma ne demek? Yapılacaksa tam gün yapılsın” dedi. İşçiler açıklamanın ardından işyerlerine döndü.
DERİ İŞÇİLERİ YÜRÜDÜ
İstanbul’da ise Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’nde DERİTEKS üyesi deri işçileri iki saat iş bıraktı. Uyguner Deri önünde toplanan deri işçileri, buradan eski traktörcüler durağına yürüdü. Taşeronlaşmaya, özelleştirmeye ve sendikal barajlara sloganlarla tepki gösteren işçiler “Yatağan ve Soma işçileri yalnız değildir” dediler. İşçilere seslenen DERİTEKS Tuzla Şube Başkanı Binali Tay, “İşçi düşmanı sendikacılar, sendikal bürokrasi barajların kalkmasını istemiyor. Taşeronlaşmaya ve özeleştirmeye karşı çıkmıyorlar. Hükümetin arka bahçesi halindeler. Biz mücadeleci işçiler bu durumu kabul etmeyeceğiz” dedi. Tay, mücadele içinde olan işçilerle ve sendikalarla güçlerini birleştirerek mücadeleyi sürdüreceklerini bildirdi.
KOCAELİ’DE SADECE PETROL-İŞ
Sanayi kentlerinden Kocaeli’de eylem Petrol-iş Sendikasının örgütlü olduğu işyerleri dışında hayata geçirilmedi. Tüpraş Kocaeli Rafinerisinde sabah vardiyası girişinde yapılan eylemde konuşan Petrol-İş Kocaeli Şube Başkanı Salih Akduman, “Başta madenler olmak üzere özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamalarına derhal son verilmelidir” dedi. Günler öncesinden kamuoyu ile paylaşılan eylem kararlarından haberi dahi olmadığını söyleyen metal, tekstil, tersane iş kolundan işçiler, çalıştıkları işyerlerinde iş bırakma eylemi yapılmadığı bilgisini verdi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)