Mercedes işçisi söz hakkı istiyor
Metal sektöründe çalışan on binlerce işçiyi kapsayan MESS grup sözleşmesi süreci başladı. Mercedes Benz Hoşdere fabrikası işçileri bu süreçten umutlu değil. Nedeni ise sendikaları Türk Metal’in tavrı. İşçiler sözleşme süreciyle ilgili kendilerine bilgi verilmemesinden yakınıyor.
Metal sektöründe çalışan on binlerce işçiyi kapsayan MESS grup sözleşmesi süreci başladı. Mercedes Benz Hoşdere fabrikası işçileri bu süreçten umutlu değil. Nedeni ise sendikaları Türk Metal’in tavrı. İşçiler sözleşme süreciyle ilgili kendilerine bilgi verilmemesinden yakınıyor.
Sordukları sorular karşısında işyeri temsilcilerinin, işveren temsilcisi gibi yanıt verdiğini anlatan işçiler “Temsilcilerin atama yoluyla seçiliyor ve temsilci arkadaşlarımızı kendimiz seçemiyoruz. Bir liste asılıyor isimlerini görüyoruz o kadar. Sonuç işveren sözcülüğü” dediler.
İŞÇİYE SORUN
Türk Metal’in çıkardığı vardiya gazetesinde Genel Başkanları Pevrul Kavlak’ın “Sendikanın gücünü işçilerden aldığını ve sendikanın demokratik olduğu” yönünde açıklamalar yaptığını hatırlatan işçiler, “Biz gerçeklerle her gün çalıştığımız fabrikada yüz yüze geliyoruz. Örneğin erzakların neden azaldığını temsilcimize sorduğumuzda aldığımız cevap erzak alıyorsunuz ya daha ne istiyorsunuz oluyor. Çoğu arkadaşımız geçinebilmek için ek iş yapıyor. Bize bu güne kadar toplu iş sözleşmesinde ne istersiniz diye sormayan sendika yetkililerimize sesleniyoruz artık bizlerin ne isteğimizi sorma zamanı gelmedi mi?” diye sordular.
GERÇEK DEMOKRASİ
Sözleşmelerin komik rakamlara imzalanmasını istemediklerini ifade eden Mercedes işçileri, şunları dile getirdiler: “Sporcu gibi çalışıp zorunlu mesaiye kalmadan insanca yaşayacak ücret istiyoruz. Taslakta neler olması gerektiğine dair bizim de fikrimizin alınmasını istiyoruz. Yıllık izinlerimizi işletme tatilleri adı altında kullanmak istemiyoruz. Yıl içerisinde isteğimiz tarihte kullanmak istiyoruz. Meslek hastası olan arkadaşlarımıza iş güvencesi ve ekonomik destek istiyoruz. Geleceğimizin ustabaşlarının iki dudağı arasında olmasını istemiyoruz. Sözde değil gerçek sendikal demokrasi istiyoruz. Kendi temsilcilerimizi kendimiz seçmeliyiz ki işverenin değil bizim sözcümüz olsun. Sendikanın kendi söyleminden dışarı çıkmayan bir dediğini iki yapmayan temsilciler istemiyoruz.”
MERCEDES’İN ‘SPORCU’ İŞÇİLERİ
Çalışma koşullarının her geçen gün daha da ağırlaşmasından da yakınıyor işçiler. “Birçok arkadaşımız yoğun çalışma koşullarından dolayı meslek hastalıklarına yakalanıyor. Dizi kayan mı dersiniz, bel boyun fıtığı olan mı her türlü hastalığı yaşıyoruz. Doktora giden bazı arkadaşlarımıza sporcu olup olmadıkları soruluyormuş yani işçiden daha çok sporcu gibi koşturuyoruz” diyen işçiler, meslek hastalığına yakalanan işçilerin bir süre sonra çeşitli bahanelerle işten atıldığı bilgisini verdiler.
Özellikle son dönemde işçi sirkülasyonunun arttığına işaret eden işçiler, İŞKUR üzerinden düşük ücretli işçi alındığını anlattılar: “İhracat rekorları kıran Mercedes 400 lira civarında ücret ödeyip geri kalan parayı devletten alarak gençleri çalıştırıyor. Düşünebiliyor musunuz günlük 15 otobüs üretilen bir fabrikada gençlere böyle komik ücretler ödenerek üretim yapılıyor. Büyük umutlarla Mercedes’te işe başlayan gençler kısa sürede çalışma koşullarının düzeleceği düşüncesiyle işe devam ederken durumun öyle olmadığını görüyorlar. Sporcu performansı gösterip bu kadar az ücret almalarından dolayı işi bırakıyorlar.”
Ustabaşlarına şikayette bulunan işçilerin önce daha zor işlere verildiğini, itirazların sürmesi halinde ise işten atılmalarının gündeme geldiğini ya da kimi işçilerin kendiliğinden işi bıraktığını dile getiren işçiler, sendika temsilcilerinin ise bu duruma karşı bir şey yapmadığını söylediler.
YATAĞAN İÇİN İŞ BIRAKILMADI
Yatağan işçilerin baskısıyla özelleştirmeye karşı 2 saat iş bırakma kararını basından öğrendiklerini ancak fabrikalarında bu yönde ne bir açıklama yapıldığını ne de iş bırakıldığını söyleyen işçiler “Soma’da yaşanan felaketle ilgili iş bırakmamız önemliydi. Ancak o gün bile bazı arkadaşlarımıza greve katılmasın diye işyerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği konulu zorunlu eğitim verdiler” dediler. (İstanbul/EVRENSEL)