Galata’nın da gölgesini sattılar
Beyoğlu Belediyesinin “Burada içki içiliyor” diyerek hedefe koyduğu İstanbul’un en önemli tarihi mekanlarından birisi olan Galata Kulesi’nin dibi Belediyenin kurduğu çay ocağıyla kapatıldı. Galata Meydanı daha önce alkol kullananlara karşı zabıta baskısıyla gündeme gelmişti.
Doğuş ARUN
Tolga Alp TURGUT
İstanbul
Beyoğlu Belediyesinin “Burada içki içiliyor” diyerek hedefe koyduğu İstanbul’un en önemli tarihi mekanlarından birisi olan Galata Kulesi’nin dibi Belediyenin kurduğu çay ocağıyla kapatıldı. Galata Meydanı daha önce alkol kullananlara karşı zabıta baskısıyla gündeme gelmişti.
Vatandaşların buluşma noktası olan tarihi Kule’nin altında şimdi İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı Beltur’un masa ve sandalyeleri bulunuyor. Uygulama, hem tarihi ve önemli bir sosyal buluşma alanını ticarete açtığı, hem de alkol kullananlara karşı “muhafazakar bir yasak” dayattığı gerekçesiyle eleştiri konusu.
ÖZGÜRCE VAKİT GEÇİREMEYECEK MİYİZ?
Galata Kulesi’nin etrafında görüştüğümüz vatandaşlar, sürekli geldikleri Galata Kulesi’nin yeni halinden dolayı hayal kırıklığına uğramış durumda.
Deniz isimli vatandaş, “Tarihi bir eserin altında, üç beş kuruş kazanmak için masalar doldurup burayı işgal ettiler. Buraya her zaman gençler gelir. Burası insanların buluşma noktasıdır. İnsanlar burada toplanıp bir arada müzik yapar, para harcamadan sosyalleşir” diye konuştu.
Marmara Üniversitesi Öğrencisi Sinan Tayfur, “Halka ait olan bir meydan Beltur işletmesine verildi ve İstanbul’un en güzel yerlerinden birinde arkadaşlarımızla özgürce keyifli vakit geçirme hakkımız elimizden alındı” şeklinde konuştu.
‘BURANIN KEYFİ KAÇTI’
Başka bir vatandaş ise, daha önce meydana gelip müzik dinlediklerini ifade ederek, “Buranın bir keyfi vardı, şu anda bütün keyfi kaçmış. Şimdi mecbur muyum oraya oturup çay içmeye? Tarihi yerimiz burası bizim” dedi.
Boğaziçi Üniversitesinde okuyan bir öğrenci ise, Galata Kulesi’nin etrafında içki içilmesini önlemek için masa ve sandalyelerin koyulduğu fikrinde.
Belediye eliyle açılan çay bahçesine çevre esnaftan da tepki var. Galata Kulesi’nin hemen yakınında bulunan kafe işletmecileri de yeni durumdan şikayetçi.
Ayrıca, halkın oturduğu banklar da sökülerek meydanın başka bir yerine götürüldü.
ÖZELLEŞTİRMEYE ZEMİN HAZIRLANIYOR
CEM Tüzün (Galata Derneği’nden): Galata meydanı uzun zamandır içki tüketilen bir mekan. Orada dinlenen, bölgede evleri olan insanlar var. AKP yönetimi burada içki içenleri kullanarak, özelleştirme politikasına meşrutiyet kazandırıyor. Özelleştirme yerine, burada insanları rahatsız ettiği düşünülen kişiler Kabahatler Kanunu’na göre cezalandırabilir. Bütün meydanlar gibi Galata da halkın elinden alınarak kimliksizleştirilmek isteniyor.
ALKOL YASAĞINDA SON NOKTA
Galata Kulesi çevresinde alkol kullanmak geçtiğimiz yıl alınan bir kararla yasaklanmıştı. Gerekçe ise, çevre kirliliği ve gürültü gösterilmişti. Ayrıca, Kule etrafındaki tekel bayileri de kapatılmıştı. İçki satışının da yapıldığı kule içindeki restoran da birkaç kez mühürlenmişti. Son alınan bu karar da, Galata Kulesi etrafında içki içilmesini yasaklamanın son ayağı olarak yorumlanıyor. Beyoğlu’da bulunan işletmelerin dışarıda bulunan masa sandalyeleri de Beyoğlu Belediyesi ardından kaldırım işgali gerekçesiyle toplanmıştı.
#OCCUPYGALATA
Galata Kulesi’nin altında çay bahçesinin açılmasının ardından sosyal medyada yoğun tepki oldu. Yarın saat 16.00’da “Yiyeceğini, içeceğini al gel” sloganıyla Galata Meydanı’nda halk pikniği yapılacak.