20 Haziran 2014 12:21

İsveç’te demiryolcularının zaferi

İsveç’te demiryolu emekçilerinin Veolia adlı taşeron firmanın haklarını gasp etme girişimine karşı 2 Haziran günü başlattıkları grev işverenin grevcilerin taleplerini kabul etmesi üzerine sona erdi. Grevcileri temsilen Seko yöneticilerin çalışanların kazanılmış haklarını güvence altına alan anlaşmayı imzalamasının ardından grevi sonlandıran emekçiler iş başı yaptılar.

İsveç’te demiryolcularının zaferi
Paylaş

İsveç’te demiryolu emekçilerinin Veolia adlı taşeron firmanın haklarını gasp etme girişimine karşı 2 Haziran günü başlattıkları grev işverenin grevcilerin taleplerini kabul etmesi üzerine sona erdi. Grevcileri temsilen Seko yöneticilerin  çalışanların kazanılmış haklarını güvence altına alan anlaşmayı imzalamasının ardından grevi sonlandıran emekçiler iş başı yaptılar.

Anlaşmanın imzalanmasından sonra işveren temsilcisi Beata Hammarsköld, grevin yaygınlaşarak devam etmesinin orantısız sonuçlara yol açacağı için iyi olmayan bir sözleşmeye imza atmak zorunda kaldıklarını ifade ederken, Seko Başkanı Janne Ruden grevin İsveç işçi sınıfı hareketinin zaferiyle sonuçlandığını söyledi.

Daha sonra yaptığı yazılı açıklamada, “Bu sendikal hareket açısından tarihi bir zaferdir. Bunun İsveç’te çalışanların iş güvenliklerinin sağlanması için başlangıç olduğundan eminiz” diyen Ruden, grevcilere verdikleri destekten dolayı diğer işkollarında çalışma yürüten sendikalar ve halka teşekkür etti.

Veolia adlı taşeron firmanın Danimarka ile İsveç’i bağlayan Öresund Köprüsü seferlerini yapan trenlerde çalışan 250 emekçinin işine son verme ve kazanılmış haklarını gasp ederek yeniden işe alma girişimine karşı başlatılan greve diğer işkolunda çalışma yürüten konfederasyonlar da destek vermişti.

Sendikanın 20 Haziran gününden itibaren Stockholm’de grevi başlatması üzerine işverenin gazetelere tam sayfa ilan vererek sendikayı ve grevcileri sorumsuzlukla suçlaması tepkilere yol açmıştı. Uluslararası bir Fransız tekeli olan Veolia’yı protesto etmek için İsveç’in bazı yerleşim birimlerinde gösteriler yapılırken, 12 işçi federasyonu da dayanışma grevleri yapma kararı almıştı.

Çalışanların  haklarının gasp edilmesine tepki olarak başlayan demiryolcularının grevi,  özelleştirme ve taşeronlaştırmaya karşı bir siyasi bir karakter almaya başlamıştı. (Stockholm/EVRENSEL)

 

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Kırmızı fularlı kadın PKK’ye katıldı

SONRAKİ HABER

Bulgaristan\'da sel felaketi: 9 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa