Tazminatı ödenmeyince hapse atıldı
Soma’da bulunan Uyar Madencilik, işten attığı Ziya Karayılan’a tazminatını ödemedi. Karayılan kredi borcunu ödeyemediği için hapse atıldı.
H. Burak ÖZ
Soma
Manisa’nın Soma ilçesinde, sık sık ölümlü iş kazalarıyla gündeme gelen son 7 yılda 66 kez kusurlu bulunan ve ceza alan Uyar Madencilik’e ait ocaklar kapatıldıktan sonra işçiler perişan edildi. Uyar’dan çıkarılan 700’ün üzerinde işçi ellerinde hiçbir işe yaramayan senetlerle, aylardır tazminat ve ücret alacaklarının ödenmesi için mücadele veriyor. İşçiler çalmadıkları kapı kalmamasına karşın sorunlarına halen çözüm bulamadı. Perişan olduğunu söyleyen 748 işçiden biri de işten çıkarıldıktan sonra kredi borcunu ödeyemediği için hapis yatan Ziya Karayılan.
Ziya Karayılan, Soma’ya Ardahan’dan 1986 yılında göçtü. Ömrünü madenlere verdi. En çok da Uyar Madencilik’e ait ocaklarda alın teri döktü. Yaşı ilerleyince 3 sene önce işten çıkarıldı. Sonra tekrar işe alındı. Uyar Madencilik’in Azyak ocağında söylediğine göre 3 sene çalıştıktan sonra bir buçuk yıl önce, tazminatının, hesaplandıktan sonra ödeneceği belirtilerek tekrar işten çıkarıldı. Karayılan devamını şöyle anlattı: “İşten çıkardılar, ‘Bugün git yarın gel’ dediler. Git gel, git gel parayı ödemediler. O kadar gittim, geldim beni nizamiye kapısından içeri almadılar. Bari beni yer üstünde işe alın, ‘borcum var’ dedim. Onu da yapmadılar. Rahatsız ediyorum diye karakola şikayet ettiler. Bankadan 5 bin TL çekmiştim. Son taksiti ödeyemediğimden hapse girdim. Aksaray Cezaevinde 29 gün kaldıktan sonra, dost, arkadaş 6 bin 800 TL buldu, ödedi. Serbest kaldım. Şirket beni perişan etti. İş arıyorum yaşım 53. Yaşımdan dolayı kimse madene almıyor.”
YASAL AÇIKLARI ÇOK İYİ BİLİYOR
Uyar Madencilik sahipleri yasal açıklardan yararlanarak, para ödemeden kurtulmanın yolunu çok iyi biliyor. CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören bu konuya şöyle dikkat çekmişti: “Bugün adı Uyar olan şirketin ilk adı Şahin Madencilik, sonraki adı Buruyar Madencilik, ondan sonraki adı AZYAK Kömür Madencilik idi. Şirket sahipleri bu isim değişikliklerini hem vergi borçlarını hem işçi alacaklarını hem de kusurdan dolayı kesilen cezaları ödememek için yapıyorlar. Ve sonuçta da başarılı oluyorlar.”