29 Haziran 2011 11:27

‘ÇMO susmayacak’

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Başkanı Murat Taşdemir, Kütahya’da siyanürle gümüş üretimi yapması nedeniyle çevreyi ve canlı yaşamını tehdit eden Eti Gümüş A. Ş.’nin ÇMO’yu dava etmesine tepki gösterdi. Taşdemir, “10 vatandaşımızın siyanürle geçen hafta zehirlenmiş olma

‘ÇMO susmayacak’
Paylaş

ÇMO Başkanı Murat Taşdemir bugün bir basın toplantısı düzenleyerek, Kütahya’da siyanürle gümüş üreten Eti Gümüş A. Ş.’nin ÇMO hakkında açtığı manevi tazminat davasını değerlendirdi. Taşdemir, 7 Mayıs 2011’de, Eti Gümüş A. Ş’ye bağlı olan maden işletmesindeki atık depolama barajının kısmen yıkılması üzerine ÇMO olarak açıklama yaptıklarını hatırlattı. ÇMO’nun açıklamalarını gerekçe göstererek 30 bin liralık manevi tazminat davası açıldığını bildiren Taşdemir, bilimsel bilgiler ışığında bölgede yaşanan olayı ve tahribatı tespit ettiklerini ifade etti.

“Odamız Kütahya’da yaşanan siyanür sorununa dair tarihi görevini yerine getirmiş, kamuoyunu bilgilendirmiş, herhangi bir kaygısı olmadan, gecesini gündüzüne katarak uzmanları, meslektaşları ve akademisyenleri ile Eti Gümüş A.Ş.’nin yaşanan soruna kadar önemsemediği doğayı ve insanları kendine dert etmiştir” diyen Taşdemir, ÇMO’nun toplumu bilgilendirme ve çevreyi koruma görevine devam edeceğinin altını çizdi.

HEM TAZMİNAT HEM SUSTURMA TALEBİ

Taşdemir, açılan dava dilekçesinde yalnız tazminat talep edilmediğini, konuyla ilgili ÇMO’nun dava sonuna kadar açıklama yapmasının da engellenmek istendiğini vurguladı. Kütahya’da yaşanan çevre felaketi ve canlıların zehirlenmesi nedeniyle Eti Gümüş A. Ş’nin kamuoyunda itibar kaybettiğini ifade eden Taşdemir, “Eti Gümüş’ün Kütahya’daki siyanür felaketinden sonra kamuoyunda kaybettiği itibarının 30 bin TL değerinde olduğuna inanmak istemiyoruz” dedi.

‘SUSMAYACAĞIZ’

Eti Gümüş’ün açtığı davanın, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı tüm odalara yönelik tazminat davalarından biri olduğunu belirten Taşdemir, davayla demokratik kitle örgütlerinin susturulmak istendiğini bildirdi. Taşdemir, “Madenlerimizi birer varlık olmanın ötesinde kaynak olarak adlandıran zihniyetle savaşmaya devam edeceğiz. Bu zihniyetin ülkemiz ekolojisi ve doğal varlıklarını ve insanını tehdit eden tüm faaliyetlerine karşı duracağız. Yöre insanının sağlığını tehdit eden risklere karşı salt insan olmaktan kaynaklanan korkma, öfkelenme, tepki gösterme gibi insani refleks ve değerlerini savunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

İLK DURUŞMA 29 EYLÜL’DE

29 Eylül 2011’de görülmeye başlanacak duruşmaya tüm duyarlı kesimleri davet eden Taşdemir, dava açılmasından kısa bir süre sonra 50 civarında avukatın gönüllü olarak davaya katılmak istediğine de dikkat çekti. Taşdemir, “Açılan dava vesilesi ile siyanür ile madencilik faaliyeti yürüten şirketleri bir kez daha uyarıyoruz. Siyanür liçi ile yapılan madencilik faaliyetlerine derhal son verin, bu kararınızla şirketlerinizin itibarını meslek odalarına, demokratik kitle örgütlerine, derneklere, köylülere, gazetelere, hatta avukatlara karşı açtığınız ve bugüne kadar bir tanesini bile kazanamadığınız davalarda istediğiniz bin liralarla değil ilelebet temizleyin” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ogün Samast kararı 25 Temmuz'a kaldı

SONRAKİ HABER

İşbir işçilerine destek artıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa