28 Temmuz 2014 06:00

Bakanlar bu çocuğu düşündü mü?

T. Maden-İş Sendikasının Ankara Çayırhan ve Afşin-Elbistan Çöllolar madenlerinde başlattığı grev önce mahkeme, ardından da hükümet tarafından engellendi. Bir gün süresince greve çıkan sonrasında sendikanın kararıyla grevi bitiren işçiler hükümete seslendi: “Çocuğumuzun rızkını düşündünüz mü?”

Bakanlar bu çocuğu düşündü mü?
Paylaş

Birkan BULUT
Hasan AKBAŞ
Ankara


T. Maden-İş Sendikasının Ankara Çayırhan ve Afşin-Elbistan Çöllolar madenlerinde başlattığı grev önce mahkeme, ardından da hükümet tarafından engellendi. Bir gün süresince greve çıkan sonrasında sendikanın kararıyla grevi bitiren işçiler hükümete seslendi: “Çocuğumuzun rızkını düşündünüz mü?​”

Cinerler Grubu şirketlerinden Park Termik’e ait Çayırhan linyit madeninde grev yalnızca bir gün sürebildi. Mahkemenin durdurma, Bakanlar Kurulunun erteleme kararının ardından işçiler, patronun tazminatsız işten atma tehdidiyle karşılaştı. T. Maden-İş Sendikası da karara itiraz edeceğini belirterek grevi bitirdi. İşçiler karara tepkili.

SENDİKA ‘DEVAM EDERSEK KAYBEDERİZ’ DEDİ

Adını vermek istemeyen ve 4 yıldır madende çalıştığını belirten bir işçi, “6-7 aydır toplusözleşmeyi bekliyoruz. Ancak şirket hiçbir talebimizi kabul etmedi. Biz de greve çıktık. Ancak grev sırasında şube başkanı şirketle görüştüklerini, grev devam ederse kaybımız olacağını söyledi. Biz maden önünde grev nöbeti tutarken onlar gökdelende yemek yiyerek görüştüler” dedi. İşverenin işçileri “Zararımızı size ödetiriz” diye tehdit ettiğini ifade eden işçi, “Hiçbir şeyi olmayan işçiye ne davası açacaklar” diye sordu.
İşçilerden Ramazan Biçici, grev erteleme kararına tepki göstererek, bakanlara “Çocuğumun rızkını düşündüler mi hiç?​” diye seslendi. 8 aydır mücadele ettiklerini ve sonunda grev oylaması yaptıklarını  dile getiren Biçici, “Yüksek Hakem Kurulu mu, grev mi? dediler. Oylama yaptık işyerinde ve grev dedik. Yüksek hakeme neden güvenelim? Grev kararı çıkınca da bir ay bekledik. Bu kez de hükümet erteledi. Hangi devirde yaşıyoruz yahu?​” diye konuştu.

‘ELLERİMDE DİKİŞLERLE ÇALIŞTIM’

2008 yılında kriz yüzünden işsiz kaldığını belirten Biçici, mobilya ustası olduğunu ancak madende çalışmak zorunda kaldığını ifade etti. Evli olduğu ve erken emekli olmak için madende çalışmaya başladığını anlatan Biçici, işe girdikten sonra emeklilik yaşının yükseltildiğini söyledi. Emeklilik yaşıyla ilgili Avrupa Birliği’nin örnek gösterilmesini eleştiren Biçici, Avrupa’da madencilerin Türkiye’deki koşullarda çalışmadığını dile getirdi. Bir kere iş kazası geçirdiğini söyleyen Biçici, elindeki yara izlerini gösterdi. Yaralanmasına rağmen işten atılmamak için elindeki dikişlerle çalıştığını belirten Biçici, “Para için sağlığımı vermişim” dedi.

İŞÇİLER EK İŞLE GEÇİNMEYE ÇALIŞIYOR

Madenci Muhsin Aydoğan ise, grevin ardından işçilerin işten atılmakla tehdit edildiklerini söyledi. Eski işçilerin biriken tazminatlarını kaybetmemek için greve devam etmekten çekindiklerini belirten Aydoğan, genç işçilerin ise grevi sürdürmekten yana olduğunu dile getirdi. Herhangi bir mahkemedeki davanın bile 2-3 ay sürdüğünü belirten Aydoğan, şirketin talebi üzerine iş mahkemesinin hemen karar verdiğini hatırlattı. Aydoğan, “İşveren isteyince bunlar 2-3 saatte oluyor” dedi.

İŞ KAZASINA RAPOR VERİLMİYOR

Yine yer altında çalışan Mustafa Taşdelen, “Bugün (önceki gün) bile iş kazası oldu. Arkadaşımız bir yerden atlarken ayağını burktu. Şirket doktoruna gittiler. Doktor röntgen çekmeden, incelemeden geçiştirmiş. Vardiya amiri kaza kağıdını imzalamadı. Adamın ayağı sakat kalsa kimse hak talep edemeyecek” diye konuştu. Grevin ardından amirler ve nezaretçilerin de kendilerine tavır aldığını belirten Taşdelen, 60 günün sonunda talepleri kabul edilmezse yeniden greve çıkacaklarını söyledi.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Bayram şekerinde sınıfsal bölünme

SONRAKİ HABER

Gazze; halkların öfkesi ve iktidarların ihaneti arasında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa