Somalı madenci: Bizde kutlanacak bayram mı bıraktınız?
Soma Maden İşçisi Selahattin Çankal katliamın yaşandığı ocakta, geçen yıl Kurban Bayramı’nda kolunu yürüyen bandın tamburuna kaptırdı. Çankal bu bayramı da kolundaki alçı ile karşıladı. Erdoğan’ın bütün maden işçilerine gönderdiği, 'bayram mesajını' gösteren Çankal 'Kutlanacak bayram mı bıraktınız' diye tepki gösterdi.
Emine UYAR
Soma
Soma Maden İşçisi Selahattin Çankal katliamın yaşandığı ocakta, geçen yıl Kurban Bayramı’nda kolunu yürüyen bandın tamburuna kaptırdı. Üç damarı kopan ve sinirleri zedelenen 41 yaşındaki Çankal bu bayramı da kolundaki alçı ile karşıladı. Cumhurbaşkanı Adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bütün maden işçilerine gönderdiği, “Bayramınızı kutluyor, milletimiz ve insanlık için Rabbimden esenlikler diliyorum. Selam ve sevgilerimle” yazılı mesajını gösteren Çankal “Kutlanacak bayram mı bıraktınız” diye tepki gösterdi.
Bayramda sadece bakım yapmak üzere nöbetçi bırakılması gerekirken Soma kömürleri geçen sene nöbete gelen işçilere üretim yaptırdı. Selahattin Çankal da geçen sene Kurban Bayramı’nda çalıştı ve ‘iş kazası’ geçirdi. Çankal, olay günü yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: “Ben normalde birinci sınıf ustayım bana ‘Şartele git’ dediler. Orada temizlik yaptık. Yük çeken bantlara su tutuyoruz. Hortum bandın tamburuna yakın bir yerde takılıydı, su akıyordu. Bandın arka tarafına geçtim ve hızlandırayım dedim. Vardiya amiri geldi, ‘Bu nakliye niye çekmiyor, niye bandı durduruyorsun’ diyerek bağırdı çağırdı, lanlı-lunlu konuşunca psikolojimiz bozuluyor ister istemez. Hortumu elime alıp tuttum, tutuş o tutuş. Gözümü açtım ki elime yüzüme su serpiyorlar.”
Olayın ardından ameliyat olup 11 gün hastanede yatan Çankal, geçtiğimiz günlerde bir ameliyat daha geçirdi. Aradan aylar geçmesine rağmen bu bayrama da kolu alçılı girdi. Daha sonra da o büyük katliam yaşandı ve Çenkal arkadaşlarını kaybetti.
Bu bayram öncesi de Çankal’ın telefonuna bir mesaj geldi. Recep Tayyip Erdoğan imzasını taşıyan bayram kutlama mesajına tepki gösteren Çankal, “Bana hangi yüzle tutup bayram mesajı atıyorsunuz. Şimdiye kadar niye göndermediniz? Bizde kutlanacak bayram mı bıraktınız” diye soruyor.
‘KATLİAMDAN SONRA UYANDIK’
12 yıldır işçilik yapan Çankal, son beş yıldır Soma’da, daha önce beş yıl da memleketi Çorum’da madende çalışmış. “Onlar da aynı böyle sömürüyor işçiyi” diyen Selahattin Çankal, “Bir insanın hakkını araması kadar doğal bir şey var mı? ‘Sen niye hakkını arıyorsun seni kim uyandırdı’ diyorlar. Gerçekten de uyuyormuşuz. Katliamdan sonra ben orada oturma eylemine katıldım. Uyanmaya başladık” diyor.
KİMSE ARAYIP SORMADI
Olaydan sonra fizik tedavisi için sürekli İzmir’e gidip gelmek zorunda kalan Çankal’a şirketin yaptığı ödemeler de aylık 500-600 lirayı geçmemiş. Olay günü üretim için acele ettiren vardiya amiri ise aradan geçen yaklaşık bir yılda bir kere bile aramamış. Ameliyat günü yaklaşırken şirket yetkililerini arayan Çankal’ın telefonlarına çıkan da olamamış.
DERNEK HÂLÂ YARDIM EDECEK
İşçilerin ücretlerinden kesilen paralarla kurulan Soma Kömürleri İşçileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğine giden Çankal, üniversitede okuyan çocuğu için burs istemiş. Dernek Başkanının cevabı, “İki yıllık öğrenciye burs veremiyoruz. Biz sana yardım ederiz sen de çocuğuna yardım edersin” olmuş. Geçen yıl mayıs ayında sözü verilen para ise halen yatırılmamış. Çankal, “Verecekleri bin-iki bin lira idi. Üzerine kaza oldu, hâlâ buluşamadık o parayla” diyor.