HDP'ye Hatay'da ilgi artıyor
Hatay, farklı etnik yapıların ve mezheplerin yüzyıllardır bir arada yaşadığı bir kent. Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan kapılarından bir tanesi. Suriye’deki savaş başlayıncaya kadar kültürel dokusu insanların ilgisini çeken, kendi halinde bir yerdi. Ortadoğu’daki dengeler değişmeye başlayınca bundan oldukça etkilendi.
Gürbüz ŞAHİN
Hatay, farklı etnik yapıların ve mezheplerin yüzyıllardır bir arada yaşadığı bir kent. Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan kapılarından bir tanesi. Suriye’deki savaş başlayıncaya kadar kültürel dokusu insanların ilgisini çeken, kendi halinde bir yerdi. Ortadoğu’daki dengeler değişmeye başlayınca bundan oldukça etkilendi.
Emperyalizm ve işbirlikçileri tarafından uygulanan etnik siyaset, kardeş halkları birbirine düşürme üzerine kurulunca, Hatay halkının bundan etkilenmemesi kaçınılmazdı. Hele hele tarihi, kültürel ve ekonomik ilişkileri bulunan, aynı avlunun halkları olan Suriye halkına yönelik emperyalizmin beslemesi terör gruplarının katliamları başlayınca kaygılar arttı. Hükümetin mezhepçi Suriye politikaları, ÖSO, IŞİD gibi terör gruplarını barındırıp askeri eğitim vermesi ve bu militanların elini kolunu sallayarak sokaklarda dolaşması kaygıları korkuya dönüştürdü. Reyhanlı’da patlayan bombalar, parçalanan insanlar halkı sokağa döktü.
Hükümetin Suriye politikasına ve mezhepçi tutumuna daha ilk günden tepki gösteren halkın sesi polis şiddetiyle bastırılmaya çalışıldı. Halkın Haziran direnişi Hatay’da temmuzda da ağustosta da sürdü.
Hatay, Abdullah’ı, Ali İsmail’i ve Ahmet’i bu eylemlerde kaybetti. Pek çok talebi olan Haziran direnişi, Hatay’da hükümetin Suriye politikasına ve mezhepçi tutumuna dur demenin aracıydı.
Hükümetin desteklediği ve her türlü bakımını üstlendiği çeteler kelle kestikçe, Arap Aleviler başta olmak üzere Hatay halkı gelişmeleri dehşetle izledi. Sınırın diğer tarafındaki mezhep çatışmalarının buraya da sıçrama ihtimali hep kafaları meşgul etti. Toplumları birbirinden uzaklaştırdı. Halkların birbirine kuşkuyla bakmasına neden oldu. Arap Alevilerin yurtseverliği sorgulanır oldu. Bu sorgulamayla beraber ulusalcılığın etki alanı genişledi.
Hataylıların çığlığı duyulmadı. Siyasi partilerinin açıklamaları derde çare olmadı.
AKP’nin kutuplaştırıcı siyaseti, Alevilerle Sünniler arasındaki mesafeleri açtı. Martta yapılan yerel seçimler, bu kutuplaşma ve Suriye meselesi üzerinden oldu.
Yerel seçimlerde “denize düşen yılana sarılır” diyen Aleviler, CHP’ye oy verdi. Bu seçimde sandığa gitmeme eğilimi dillendirenler az değil. Hatay’da bu seçimde Ekmeleddin İhsanoğlu daha fazla oy alacakmış gibi görünüyor.
HDP’ NİN DURUMU
HDP yerel seçimlerde Hatay ilinde 11 bini aşkın oy aldı. Geçen seçim üzerinden kısa bir süre geçmesine rağmen gerek Ortadoğu’daki gelişmeler, gerekse de burjuva siyasi partilerinin sorunlara çözüm üretememesi HDP’yi ciddi bir alternatif haline getirmiş durumda. Rojava devrimi, IŞİD’de karşı verilen mücadele bilinir ve anlaşılır oldukça Arap halkında Kürt hareketine dönük var olan ön yargıların yerini sempati alıyor.
Etnik boğazlaşmanın Ortadoğu’yu kana buladığı bir dönemde Selahattin Demirtaş’ın cumhurbaşkanı adayı olarak farklılıklarla bir arada yaşamaya vurgu yapması ilgiyi arttırıyor. Bu açıdan Demirtaş’ın Hatay’da verdiği mesajlar oldukça önemliydi. Reyhanlı patlamasından sonra ve Laskiye ile ilgili açıklamalarını medyada çarpıtınca Arap Alevilerin tepkisini çekmişti. Demirtaş, hiçbir şekilde AKP’nin Suriye müdahalesini desteklemediklerini ve Suriye’ye müdahaleyi onaylamadıklarını ifade etti. Demirtaş’in o dönemki açıklamalarının çarpıtıldığına dair izahı ve herkesin kendi bölgesinde nasıl yaşayacağına kendisinin karar vermesi gerektiği açıklaması önemliydi.
Hatay halkının en yakıcı talebi olan bir arada eşit, kardeşçe yaşama isteği HDP’yi önemli bir güç haline getirme imkanlarını taşıyor. Hatay’da HDP’nin oylarını iki katına çıkarması sürpriz olmaz.