04 Ağustos 2014 11:57

Gözleme satışından dernek kuruluşuna

Geçen sene Gezi direnişi ile birlikte sıcak bir yaz yaşadık. Kadınlar, öğrenciler, işçiler, memurlar kısaca; toplumun her kesimi AKP iktidarının farklı yaşam tarzlarına olan baskıcı yapısına karşı çıkmak için bir araya geldiler...

Gözleme satışından dernek kuruluşuna
Paylaş

Geçen sene Gezi direnişi ile birlikte sıcak bir yaz yaşadık. Kadınlar, öğrenciler, işçiler, memurlar kısaca; toplumun her kesimi AKP iktidarının farklı yaşam tarzlarına olan baskıcı yapısına karşı çıkmak için bir araya geldiler. Hayatında hiçbir eyleme gitmemiş, politik örgütlenmeye soğuk bakan insanlar yeniden sokakla tanıştılar, barıştılar.
Esenyalı, yoksul ve işçi ailelerinin yoğun olarak yaşadığı bir mahalle. Gezi sonrasında bizler de mahallemizdeki parklarda bir araya gelerek birçok forum gerçekleştirdik. Devleti temsil eden iktidar kadınların nasıl bir evlilik yapacağına, kaç çocuk doğuracağına, nasıl bir işte çalışacağına karar veriyordu. Bedenimiz, yaşamımız üzerinde söz hakkımızı elimizden almak istiyordu. Biz kadınlar olarak bir araya gelip kendi haklarımız için mücadele etmeliydik. Dernek çatısı altında toplanmaya karar verdik. Çünkü sorunlarımız aynı, taleplerimiz ortaktı.
Esenyalı Halk Meclisi olarak mahallemizde “Kardeşliğimize, doğamıza, özgürlüğümüze dokunma” sloganıyla bir festival organize ettik. Mahallede yaşayan kadınlar olarak, neden yan yana gelmemiz gerektiğini, sorunlarımızı, taleplerimizi anlattığımız bir broşür hazırladık. Festivale gelen herkese bu broşürlerimizden dağıttık. Esenyalı Kadın Derneği Girişimi olarak, kadınların yaşadığı sorunlarla ilgili forumlar gerçekleştirdik. Yıllarca söylenen “elinin hamuruyla erkek işine karışma sözünü” artık dinlemeyip hamurlarla yaptığımız gözlemeleri, festival alanında sattık. Elde ettiğimiz gelir ile derneğimiz için bir yer tuttuk. Kapı kapı dolaşarak kadınlara çalıştığımız iş yerlerinde erkeklerle aynı işi yapmamıza rağmen daha düşük ücret aldığımızı, sigortasız, sağlıksız, güvencesiz koşullarda çalıştırıldığımızı, kadına yönelik şiddetin tacizin gittikçe arttığını anlattık. Bu çalışmalar sırasında birçok kadına ulaştık, yaşamlarına dokunduk. Kadınlar olarak el ele vererek, dayanışmanın sıcaklığıyla derneğimizin eksiklerini tamamladık.
Bu sene “Ötekileştirmeye, Kadın Katliamına, Asimilasyona ve Taşeronlaştırmaya Karşı Birleşiyoruz” sloganıyla düzenleyeceğimiz ikinci halk festivalinde de kadın derneğimiz olarak yer alacağız. Gözleme standımızın yanında kadın arkadaşlarımızın derneğimize katkı için yapacağı el emeği ürünlerimizi de satacağız. Derneğimizin kuruluş aşamasında nasıl bir araya geldiğimizi, düzenlediğimiz kahvaltılarda sofralarımızı nasıl ortaklaştırdığımızı, sene boyunca gönüllü eğitmen ve sağlıkçı arkadaşlarla yaptığımız söyleşi ve panelleri, işçi kadınlarla gerçekleştirdiğimiz toplantıları, sinema etkinliklerini anlattığımız bir broşür hazırlayacağız. “Kadın sorunu” başlığı altında düzenleyeceğimiz forumda, kadına yönelik artan şiddeti, kadın cinayetlerini ve yasaların bu konuda yeterli olup olmadığını akademisyenlerle, hukukçularla beraber konuşacağız.
Esenyalı’da yaşayan kadınlar olarak biz bir araya gelerek başardık. Derneğimiz sayesinde mahallemizde eşi tarafından yakılmak istenen Gönül Çalışkan için bir araya geldik. Kamuoyunda davasının takipçisi olduk ve olacağız. Dernek sayesinde artık yalnız değilim, birçok kız kardeşim var.
Artık kendimize daha çok güveniyoruz çünkü neler yapabileceğimizi gördük. Şairin dediği gibi, “kararmasın yeter ki/ sol memenin altındaki cevahir…”
Yasemin AKPINAR- Pendik/ İSTANBUL

ÖNCEKİ HABER

Aileler İmralı\'ya gitti

SONRAKİ HABER

Gece gündüz çalışmaktan oğlumun gözlerine bakamamışım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa