Maden ocağının kapatıldığından işçilerin haberi yokmuş!
Zonguldak’ta dün meydana gelen göçükten sağ kurtulan işçiler, tedavi gördüğü hastaneden taburcu edildi. Hastane çıkışında gazetecilerin sorusunu cevaplandıran maden işçileri, çalıştıkları ocağın bazı eksiklikler nedeniyle üretime kapalı olduğundan haberlerinin olmadığını kaydetti. İşçiler, ekmek parası için yeniden ocağa gireceklerini belirtti.
Zonguldak’ta dün meydana gelen göçükten sağ kurtulan işçiler, tedavi gördüğü hastaneden taburcu edildi. Hastane çıkışında gazetecilerin sorusunu cevaplandıran maden işçileri, çalıştıkları ocağın bazı eksiklikler nedeniyle üretime kapalı olduğundan haberlerinin olmadığını kaydetti. İşçiler, ekmek parası için yeniden ocağa gireceklerini belirtti.
İÇERİDE YAŞANANLARI ANLATTI
14 yıllık maden işçisi Ferhat Mankır, "Bu ocakta işe başlayalı 6 ay oldu. Çalıştığım ocağın üretime kapatıldığını bilmiyordum. Toplam 2 vardiyamız var. Vardiyada 10-12 işçi olarak çalışıyoruz. Gece 24.00 – 08.00 vardiyasında içeri girdik. Bizim ayak dediğimiz kömürün üretildiği yerde malzemeyi çıkardık. İstimler(hava) gitti. Biz elektrikler gitti veya aşağıda silonun dolduğunu zannettik. Bir süre bekledik havalar yoktu. Bir işçi geldi ve ana yolun göçtüğünü söyledi. Biz de hemen yukarı çıkıp kazma ve diğer malzemelerimizi aldık. İçeride kendimiz tahkimat yapmaya çalıştık. İçeriden 2-3 metre açtık. Sabah 05.00 oldu. Sesler geliyordu. Baltayla istim borusunu kestik ve onunla hava almaya çalıştık. Sabah 08.00’e kadar kendimiz çalıştık. Sonra gücümüzü fazla kullanmayalım dedik, dinlenmeye geçtik. Yemeğimiz suyumuz yanımızda yoktu. Ondan sonra beklemeye başladık. Morali bozulan 2 arkadaşımız vardı, konuşarak onlara moral verdik." dedi.
'İŞVERENDE DE BİZLERDE DE SUÇ VAR'
Ocakta çalışırken gaz maskelerinin olmadığını anlatan Mankır, gazetecilerin 'Bu şartlarda çalışmayı nasıl göze alıyorsunuz?' sorusuna, "Biz madene alışmışız. 14 yıllık madenciyim, 3 bin yevmiyem olmuş. 2 sene sonra yevmiyem dolacak. Erken emeklilik avantajı var. İşveren olsun işçi olsun idare ediliyor. Suç işverende de var bizde de var aslında. İki taraflı var. 2 tane çocuğum var onlar da perişan olmuş. Ocakta mahsurken tehlikede olan bizdik ama kendimizden çok ailemizi düşündük. Çünkü onlar madenin ne olduğunu bilmiyorlar. İşveren dün akşam hastaneye gelerek bizi ziyaret etti. Bundan sonra ocağa girip girmeyeceğim belli değil. Girsem de şartları elverişli olması lazım." şeklinde cevap verdi.
'"HAVA BORUSUNU KESİNCE RAHAT NEFES ALDIK'
5 yıllık maden işçisi Cüneyt Karagünlü de daha önce ocakta iş kazası yaşamadıklarını belirtti. Olay esnasında hava borusunu keserek rahat nefes aldıklarını ifade eden Karagünlü, "Şu anda önümüze bakacağız gerekirse başka ocaklara gireceğiz. Bundan sonra da çalışmaya devam edeceğim. Ben 10 seneden beri çalışıyorum. Yine girerim." diyor.
"BİZ İÇERİDEYKEN YETKİLİLERE HABER VERME DIŞARIDAKİLERİN VİCDANINA KALMIŞ'
4 yıllık madenci Ayhan Günbel, "Biz işin resmi kısmını bilmeyiz. Burası ne zaman denetlenecek resmi prosedür nedir onlardan bizim bilgimiz olmaz. Biz gelir çalışırız. Çalışıyorsak demek ki uygun diye düşünürüz. Biz ölümle buruna geldik. İçeride mahsurken dışarıda yapabileceğimiz hiçbir şey yoktu. Biz kendimiz de içeride çalışma yaptık. Ama dışarıda yetkililere haber verme konusunda bizim bir şey yapma şansımız yok. Haber verme ya da vermeme onların vicdanına kalmış. Biz bu işlerden ekmek yiyoruz. Bu kaza oldu diye işi bırakacak değiliz. Biz yinem maden kapanacak diye korkuyoruz. Zaten bizde şu anda işsizlik telaşı başladı. Kapansa ne yaparım diye düşünüyorum. Elimizdeki imkanlar bunlar. Orada kaza oldu diye eve gidip yatma şansımız yok. Zonguldak’ta başka iş yeri yok. Sonuçta oraya girdin mi ölümü göze alacaksın. Ölümden korkuyorum diyen oraya girmeyecek. Şimdi ölümden döndük diye girmeyecek miyiz? Mecburen gireceğiz. Zonguldaklıların çilesi bu. Burada iş yeri olmadığı müddetçe böyle devam edecek."
MÜFETTİŞLER İNCELEMESİNİ TAMAMLADI, RAPOR YAZIYOR
Dün akşam ocakta inceleme yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş müfettişleri olay hakkında rapor hazırlıyor. Zonguldak Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Gönül Demirsu, "2014 yılı içerinde yapılan incelemeler sonucu 13 ocak ve bir iş yerinde üretim tamamen durduruldu. Yine yapılan denetimler sonucu 4’ü kamu olmak üzere 49 iş yerine toplam 490 bin 321 lira idari para cezasını uyguladık. Bilindiği gibi Dilaver’de meydana gelen göçük sonucu mahsur kalan işçilerimizle ilgili Erci işverenine ait ocakta da denetimler sürdü. Bakanlığımızın hiçbir eksikliği yok. Söz konusu iş yeriyle ilgili yine dün bakanlığımız iş yeri müfettişi derhal geldi ve aynı gün denetimi yaptı. Şu an rapor hazırlanma safhasında. İş müfettişi raporu sonucuna göre gerekli yasal işlemler yürütülecek." dedi.
Olayın meydana geldiği söz konusu ocakla ilgili özel bilgi veremeyeceğini ifade eden Demirsu, şunları söyledi: "Müfettiş raporundan sonra gerekli yasal işlemi yapacağız. O konudan da haberdar olacaksınız. Bu ocak bazı eksiklikler nedeniyle üretimi durdurulmuş ocak. Kaçak ocak değil. Yasal bir ocak; ancak eksiklikler nedeniyle üretime durdurulmuş durumda. Müfettiş incelemesini yaptıktan sonra üretim yapıldı mı yapılmadı mı onu belirleyecek." Bu arada Zonguldak Valiliği'nden yapılan açıklamada, bir vali yardımcısının konuyu incelemekle görevlendirildiği bildirildi.
NE OLMUŞTU?
Zonguldak Merkez Kırat Mahallesi'nde Erol Civelek’in sahibi olduğu Erci Madencilik’te meydana göçükte mahsur kalan 9 işçi, 14 saat sonra sağ olarak kurtarılmıştı. (CİHAN)